BURSA’DA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNE TEPKİ: YOK HÜKMÜNDEDİR!

BURSA’DA İSTANBUL SÖZLEŞMESİ’NİN FESHİNE TEPKİ: YOK HÜKMÜNDEDİR!

Halkın Kurtuluş Partisi, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine karşı Bursa Kent Meydanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi.

HKP üyeleri, “İstanbul Sözleşmesi’nden Feshi Hukuksuzluktur! Kadın Düşmanlığıdır” yazılı pankart açtı.

Basın açıklaması öncesinde HKP olarak İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararına karşı yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi istemiyle Cumhurbaşkanlığı hakkında Danıştay 10. Dairesi’nde dava açtıkları hatırlatıldı. Kadınlar adına HKP Bursa İl Yöneticisi Gülistan Çelik yaptığı açıklamada, İstanbul Sözleşmesi Feshi’nin hukuksuz olduğunu ve Kadın Düşmanlığı adına yapıldığını vurguladı.

“ŞAŞIRMIYORUZ”

AKP iktidarının ülkeyi hızla Ortaçağ’ın karanlığına götürdüğünü söyleyen Çelik,“Bu süreçte en çok da kadınlara saldırıyorlar, kadını yok saymaya çalışıyorlar. Onların bu düşünceleri, bu politikaları nedeniyle her geçen gün kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, çocuk istismarları, tacizler, tecavüzler artıyor. Dün gece yarısı AKP’gillerin Reisi, var olan hukuk kurallarını ayaklar altına alarak yayımladığı bir kararname ile kadına ve aile üyelerine yönelik şiddetin önlenmesinde önemli bir yeri olan İstanbul Sözleşmesi’ni feshettiğini ilan etti. Şaşırmıyoruz!” dedi.

“FESİH KARARI KADIN DÜŞMANLIĞIDIR”

Çelik, İstanbul Sözleşmesi’nin kuruluşunun tarihsel sürecine ve önemine değindi. Çelik, AKP iktidarının neden feshettiğini şu sözlerle aktardı; “Bu sözleşmenin olması demek, rahatça küçücük kız çocukları ile evlenememeleri demek! Bu sözleşmenin olması demek, gerici vakıflarda, tarikatlarda, Kur’an Kurslarında, derneklerde çocuklara rahatça tecavüz edememeleri demek! Bu sözleşmenin olması demek, kadınları istedikleri gibi dövememeleri, taciz edememeleri, öldürememeleri demek! İşte bu yüzden tek adam rejimi eliyle bir gecede feshettiler İstanbul Sözleşmesi’ni!” ifadelerine yer verdi.

“FESİH KARARI YASALARIN VE ANAYASANIN GASPIDIR”

Çelik, İstanbul Sözleşmesi’nin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshedilemeceğini aktardı. Feshin Anayasa’nın 90. maddesi ve 104. maddesine aykırı olduğunu belirtti. Çelik, Demokratik ve Anayasal hukuk devletinde olması gerekeni şöyle aktardı; “Sözleşme Meclis onayı ile yürürlüğe konmuşsa, yine aynı prosedür izlenerek Meclis tarafından yürürlükten kaldırılmalıdır. Bu durumda Milletlerarası bir antlaşmayı ancak TBMM kaldırabilir ve bunu da ancak kanunla yapabilir. Yani Cumhurbaşkanı koltuğundaki Recep Tayyip Erdoğan’ın Milletlerarası Sözleşmeyi fesih yetkisi yoktur! Yine aynı maddeye göre: “Temel haklar Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenemez.” Recep Tayyip Erdoğan, Meclisin yetkisini ve Anayasayı gasp etmiştir. Bu karar, tam kanunsuzluk halidir! Yok hükmündedir!”

“İSTANBUL SÖZLEŞMESİ YETMEZ”

Ülkemizde Kadın Sorununun can yakıcı bir sorun olduğunu belirten Çelik, “İstanbul Sözleşmesi gibi reform niteliğindeki sözleşmeler, yasalar, kadınların bir nebze de olsa nefes alması için hayati öneme sahiptir. Ülkemiz tarihsel olarak kadın haklarının gelişimi bakımından Mustafa Kemal önderliğinde verdiğimiz Antiemperyalist Birinci Kurtuluş Savaşı’mızın getirdiği Laiklik ilkesi sayesinde birçok Avrupa ülkesinden bile önde olmuştur. Ancak bu bile kadının günümüzde çifte sömürüye uğramasına engel olamamaktadır” dedi.

“KADINA YÖNELİK SALDIRILARI SÜRMEKTEDİR”

19 yıldır AKP iktidarının kadına ve haklarına saldırdığını söyleyen Çelik, “AKP’giller, kadına, kadın haklarına yönelik pervasızca saldırılarıyla Laik Cumhuriyet’in kadına verdiği hakları bir bir budamış, kadını ev kölesi haline getirecek politikalar uygulamıştır. Ortaçağcı ideolojileri gereği kadına yönelik saldırıları tüm hızıyla sürmektedir” dedi.

HKP üyeleri açıklama sırasında, “Kadının Katili Sermaye Düzeni, “Sözleşmeden Çekilmek Hukuksuzdur” ve “Laiklik Yoksa Özgürlük, Bilim, Demokrasi Yoktur” sloganları attı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?