‘KIDEM TAZMİNATIMIZA GÖZ DİKTİLER’

‘KIDEM TAZMİNATIMIZA GÖZ DİKTİLER’

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türk Metal Sendikası Bursa Emek Şubesi kongresinde konuştu. “Pandemi sürecinde herkes canıyla uğraşırken karşımıza 2 kere kıdem tazminatı taslağı çıkardılar” diyen Kavlak, “Saldırıyı geri püskürttük, kararlığımızı sürdüreceğiz. İşçi sınıfın son tapusudur kıdem tazminatı, bu tapuyu deldirtmeyelim, namusumuz gibi sahip çıkalım.” diye konuştu.

Türk-İş'ten kıdem resti! 'Kıdem işçinin son tapusu...'
Türk Metal Sendikası Bursa Emek Şubesi’nin 2. Olağan Genel Kurulu Podyum Park Davet Salonu’nda gerçekleştirildi.

Türk Metal Sen Bursa Emek Şube Başkanı Nizamettin Bilik, “Ülkemizin içinden geçtiği bu hassas dönemde  işsizliğin arttığı, ekonomik göstergelerin her geçen gün arttığı dönemde birileri bedel ödüyor. Bizim bu süreçten güçlenerek çıkmamız gerekiyor” dedi.

Bilik, Şöyle devam etti:

‘TÜRK METALİN KALBİ İNSAN GİBİ YAŞAMASINI SAĞLAR’

“Biliyoruz ki Türk Metal sadece metal işçilerin değil, herkesin can simidir. Türk Metal’in kalbi insan gibi yaşamasını sağlar.Bu dönemde başkanımızın liderliğinde çok güzel zaferler yaptık. Eylemse eylem, grevsel grev birlik olduk. En iyi lider iş bittiğinde insanlara bu işi biz başardık diyendir. Bizim başkanımız da böyle bir liderdir. Biliyorum ki siz yanımızda kardeşlerimiz olduğu sürece zaferler hep bizimle olacaktır.

‘PANDEMİ’DE EN AZ ZARARLA ÇIKTIK’

Göreve geldiğimizde güzel günler göreceğiz derken kulaklara süslü cümleler olsun diye demedik büyük çaba gösterip arzu ve istekleri dile getirip büyük çaba gösterdik. Bu değişimde bizi yalnız bırakmayan dava arkadaşlarımın her zaman yanımızda olan Oyak Renault çalışanları için ne istediysek bize sunan başkanımıza teşekkür ederiz.

Bir yıldır dünyayı etkileyen Covid-19 nedeniyle fabrikada çalışamayan maaş kaybı olmaması için genel başkanımıza ve desteklerinden dolayı fabrika yöneticilerine teşekkür ediyoruz.

Genel başkanlığında kaptanlığında siz emekçi arkadaşlarımızla gemiye bindik. Bu yolculuğun sonunda nerede olursak olalım bizler bir aileyiz derdimiz tasamız bir.”

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak da korona virüs sürecinde yaşanan zorlukların el birliği ile aşılacağını, işçinin emekçinin yanında olacaklarını açıkladı.

Kavlak, sözlerine şöyle devam etti:

“Gelin, hep beraber bir yıl geriye gidelim. Geriye dönüp baktığımızda ne hatırlıyoruz sadece normalleri hatırlıyoruz sıradan günleri hatırlıyoruz. Bunların hepsi o zaman normaldi, tokalaşmak, yollarda kol kola dolaşmak normaldi. Bayramda sevdiklerimizle tokalaşmak normaldi.

Şimdi kendi normallerimizi unuttuk gözle görüşmeyen virüs hayatımızı değiştirdi. Bugün geriye dönüp baktığımızda tuhaf bir yıl geçirdiğimizi hatırlıyorum.

Gündem ne olursa olsun önce birliğimize dikkat çekerim, örgüt birlik olmaya inanıyorum. Kendimi sizlerle olamadığım zaman Bursa mitingini hatırlıyorum ömrüm boyunca hatırlayacağım.

‘EMEK MÜCADELESİNİ PANDEMİ SÜRECİNDE HEPİMİZ GÖRDÜK’

Biliyorsunuz, gündem ne olursa olsun, ben bütün konuşmalarımda önce birliğimize ve beraberliğimize dikkat çekerim. Çünkü birlikte olmaktan, örgütlü olmaktan gelen güce inanırım. Ve sizlerle birlikte olamazsam, kendimi yalnız ve güçsüz hissederim. Sizlerle birlikte olamadığım bu bir yıl içinde kendimi nasıl avuttuğumu biliyor musunuz? Muhteşem Bursa mitingimizle avuttum.

‘ÜLKEMİZ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR’

Ülkemiz ve dünyamız zor günler geçiriyor, modern zamanların trajedisini yaşıyoruz, ne zaman başladığı belli ne zaman biteceği belli değil. Mutasyon ve virüsle aşı üçgeniyle gidip geliyor hayatımız yorulduk. Birbirimize kuşkuyla bakmaktan yorulduk. Hayatımız sıradan işleyen konular olurken şimdi alışkanlıklarımız değişti. Birbirimize inanmaktan güvenmekten vazgeçmedik. Özlemekten vazgeçmedik.

Başımıza gelen bu salgın nedeniyle her yer kapalıydı herkes evindeydi karantina koşullarına mücadele ediyordu yalnız biz emekçiler işimizin başındaydık.

Metal emekçileri işlerine sahil çıktınız çarkı döndürdünüz sanayi üretiminde kimse salgını hissetmedi ekonominin yükünü siz omuzladınız. İhracat şampiyon yine siz oldunuz. Yoğun bakımda şifa bekleyenler için uğraştınız canımız pahasına çalıştınız.

‘SİZLER BİRER KAHRAMANSINIZ’

Metal emekçileri değerli kardeşlerim sizlerde diğer emekçiler gibi kahramansınız. Bu zor günlerde bizler de sizin gibi boş durmadık, uzak doğudan salgın haberi geldikçe ekonominin nasıl etkilediğini gördükçe önlemler almaya başladık, harekete geçtik, ilerde ne olacağını düşünerek hesapladık, önlemler aldık. İşveren sendikasıyla ortak bir metne imza attık, üretime uygun sözleşme yaptık. Biz Türk Metal olarak bu süreçte çok önemli sınav verdik ve başarılı atlattık. İmzaladığımız bu protokol bizi çok rahatlattı.Hiçbir iş yerimizde işten çıkarılmadı, ekonomik kaybı olmadı. Herkes ücretini aldı. Birçok arkadaşımız Covid’e yakalandı hiç can kaybı yaşamadık arkadaşlarımız için hemen harekete geçtik.

‘TÜRK METAL SENDİKASI SİZİNLE’

Başka iş yerlerinde görüyoruz, herkes perişan, geleceğinden kaygılı.Hiçbir canımıza kılına bile zarar gelmesin diye işimizin başındayız. Hiç merak etmeyen sizin sendikanız var Türk metal sendikası, sizinle.
Bu salgın çok şey öğretti. Emek en yüce değerdir. Emek olmasa hayat olmaz. Ürettiler ekmeklerini hak ettiler, sendikalı örgütlenmeler en az zararla atlattı.

‘SALGIN DÖNEMİ BOYUNCA BOŞ DURMADIK’

Bu sorumlulukla salgın döneminde boş durmadık 11 bin kişiyi ailemize kattık. Ülkemiz ekonomi olarak zor dönemden geçiyor. İşsizlik aldı başını gitti, hayat pahalılığı arttı. Böyle dönemlerde zenginlere bir şey olmuyor, olan bize oluyor. İşsiz kalan da perişan, bu kriz emekçiyi vuruyor.

‘KIDEM TAZMİNATIMIZA GÖZ DİKTİLER’

Bu dönemde zenginin parasına bakmaz emekçiye bakar. Salgın döneminde kıdem tazminatında oynanan oyunlar, herkes canıyla uğraşırken karşımıza 2 kere kıdem tazminatı taslağı çıkardılar, hakkımıza göz koydular elimizden almaya çalıştılar.

Bu süreçte Türk Metal olarak güçlü durduk, kıdem tazminatına yönelik saldırıda mücadele ettik. Saldırıyı geri püskürttük, kararlığımızı sürdüreceğiz. İşçi sınıfın son tapusudur kıdem tazminatı, bu tapuyu deldirtmeyelim, namusumuz gibi sahip çıkalım.

‘YENİ ANAYASA DA HAKKIMIZIN KORUNMASINI TALEP EDİYORUZ’

Bizlere özellikle yapılması istenilen yeni anayasalarla ilgili düşüncelerimiz soruluyor. Türk Metal olarak özellikle herhangi bir hakkın yasalarla olduğu kullanacağı kağıt üzerinde kalıyor ise bize yaramıyor. Bursa’daki tüm arkadaşlarım nasıl örgütlendiğini gördüler. Eylemlerimize rağmen işçilerin işten atılmasını önleyemiyoruz. 70 arkadaşımız işten atıldı tek suçları Türk Metal’e üye olmaları.

‘BEDELİ HEP İŞÇİLER ÖDÜYOR’

Birileri işçileri sorgusuz sualsiz işten atıyor üç kuruşa razı etmeye çalışıyor bu yasa birilerini etkilemez bedel ödeyen emekçi olur. İşverene bir şey olmaz. Bu düzen değil bu resmen dümendir. Göreceksiniz her şubemize avukat bulunduracağız arabuluculuğa giderken yanında olacağız. Emekçileri kara düzene yem etmeyeceğiz. Şimdi soruyorum bu mudur sendikalaşma özgürlüğü bu nasıl düzendir anlamak mümkün değildir. Bakın grev hakkımız güvence altına alınmıştır ama kullanamıyoruz hakkımızı. Grevlerin hepsi ertelendi anayasa hakkı kullanılmaz hale geldi.

‘KAĞIT ÜZERİNDE HAK TALEP ETMİYORUZ’

Biz bu hakların kağıt üzerinde kaldığı düzen istemiyoruz. Kafalardaki yasakların kalkmasını istiyoruz. Buradan bize yönetenlere sesleniyorum bunlar kağıt üzerinde kalacaksa istemiyorum. Reform falan istemiyorum.
Türkiye’de çalışanların maaşları eline geçmeden gelir vergisiyle kesiliyor. Karlarına kar katanlar sizlere borcunu ödeyecektir.

Çünkü biz ölümüne çalıştık bu sözümü unutmayın. Biz bütün bunları fazlasıyla hak ediyoruz. Sendika haklarımızı kullanmak istiyoruz. Güvende hissetmek istiyoruz. Hakkımızı sonuna kadar istiyoruz. Biz az kazananlardan az çok kazananlardan çok vergi alınmasını istiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?