Kadınlar meydanlara indi!

Kadınlar meydanlara indi!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösteren kadınlar, İstanbul başta olmak üzere birçok kentte meydanlara indi. Bursa’da Şehreküstü Meydanı’nda toplanan kadınlar sözleşmenin feshedilemeyeceğini dile getirdiler.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 24 Kasım 2011’de tüm siyasi partilerin katılımıyla kabul edilen, cinsiyet eşitliği odaklı İstanbul Sözleşmesi’nin gece yarısı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla feshedilmesi, başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa olmak üzere birçok kentte protesto ediliyor.

Bursa’da Şehreküstü Meydanı’nda Bursa Kadın Platformu’nun çağrısıyla toplanan kadınlar, yaptıkları basın açıklaması ile sözleşmenin feshedilmesinin kabul edilemeyeceğini dile getirdiler.

Eyleme çeşitli kadın dernekleri, siyasi parti kadın kollarının yanı sıra CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı. Kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi bizimdir, feshedilemez”, “Yaşasın kadın dayanışması”, “Kadın cinayetleri politiktir”, “Kadın, yaşam, özgürlük” sloganları attılar.

“Belli ki kadınlardan korkuyorlar”

Bursa Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Buse Satır, bir yıldır ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ dediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Eylem Planı adı altında en küçük demokratik haklarımıza bile göz dikenler, gece 2’de uyumadanyeni yasalar geçirmeye çalışıyor. Bir gecede kadınların, çocukların geleceği, bizlerin güvencesi olan, yaşatmak, yaşamak istiyoruz dediğimiz İstanbul Sözleşmesi’nden gecenin 2’sinde vazgeçebiliyor. Bu, şuursuzluktur. Belli ki ciddi bir psikolojik sorunları var. Belli ki kadınlardan korkuyorlar. Belli ki gelecek nesillerden korkuyorlar. Gökkuşağından korkuyorlar.”

Kadın cinayetlerinin politik olduğunun altını çizen Satır, “Sizin baskılarınızdan, politikalarınızdan, saldırılarınızdan yılmadık. ‘Korkmuyoruz, susmuyoruz, itaat etmiyoruz’ diyoruz. Nasıl bir şeydir ki kadın milletvekillerine kadar bütün yönetimleri kadın düşmanı olabiliyor. Söyledikleri her cümle, kendileri de dahi olmak üzere, insan ruhunu zedeleyen cümleler kullanabiliyor. Düşünün ki bunlar, bu ülkeyi geleceğe taşımak, güvencede tutmak için yönetmeye çalışıyorlar. Sen bu ülkeyi yönetemiyorsun. Kadınlara hiçbir gelecek güvencesi sağlayamıyorsun. Sen artık bu ülkede çok fazlasın. Kadınlar sandıkta cevabını verecekler.” ifadelerini kullandı.

İstanbul

Kadın Meclisleri’nin “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” çağrısıyla Kadıköy Rıhtım Meydanı’nda bir araya gelen kadınlar, “Sözleşmeyi uygula, kadını yaşat”, “Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula” sloganları attı. Kadınlar “İstanbul Sözleşmesi’nin her bir maddesinde öldürülen kadınların kanı var. Biz bir kişinin lafıyla sözleşmeyi geri çektirmeyeceğiz. Hep birlikte mücadele ederek bu kararı geri çektireceğiz” dedi.

Ankara

Ankara Kızılay’da Sakarya Caddesi’nde toplanan kadınlara polis önce izin vermedi. Polisle yapılan görüşmeler sonucunda Çankaya Belediyesi önünde toplanan kadınlar, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” sloganları attı. Kadın Meclisleri’nin organize ettiği eylemde kadınlar “Kararı geri çek sözleşmeyi uygula” yazılı pankart açtı.

Eskişehir

Eskişehir’de Kanatlı AVM önünde toplanan onlarca kadın, “İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz” pankartı açtı. Eskişehir Demokratik Kadın Platformu, basın açıklaması yaptı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?