Sendikaya üye olmak ahlak dışı bir tavır mıdır? Kod-29 ile tarihin vicdanına siz gömüleceksiniz!

Sendikaya üye olmak ahlak dışı bir tavır mıdır? Kod-29 ile tarihin vicdanına siz gömüleceksiniz!

Bursa’da sendikaya üye oldukları iddiasıyla işten atılan A-Plas işçilerinin başlattığı eylem 15 gündür devam ediyor. Demirtaş OSB’de otomotiv yan sanayi A-Plas fabrikasındaki 71 işçi Türk Metal Sendikası’na üye oldukları iddiasıyla işten çıkarılmış, sendika ise fabrika önünde eyleme başlamıştı. İşçilerin başlattığı eyleme Türk Metal Sendikası’nın Bursa’da örgütlü olduğu fabrikadaki işçiler ve siyasi partiler destek veriyor. İşçilere bugün en büyük destek Türk Metal Sendikası Genel Merkez’inden geldi.

Genel Başkan Pervul Kavlak; direnen işçilere selam gönderdi. Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Uysal Altundağ direnen işçilere destek için A-Plas’a geldi. Altundağ; işçilere hitaben; “A Plas işyerinde örgütlü bir mücadele vermek için yola çıkmışken, haksızlığa uğramış çok değerli emekçi kardeşlerim. Bursa’da yetkili olduğumuz iş yerlerinde birlikte dava arkadaşlığı yaptığımız, değerli arkadaşlarım.

Hepinize 210.000 metal işçisinin ve onların büyük lideri Pevrul Kavlak’ın selam ve sevgilerini iletmek üzere buradayım. Değerli arkadaşlarım; Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devletidir. Biz işçiler olarak buna yürekten inanıyoruz. Ancak ne zaman işçiler, bizler, Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasına göre örgütlenmek istesek, toplu sözleşmeli bir düzene geçmek istesek, hep karşımıza maalesef benzer görüntüler çıkıyor. İşçi düşmanı anayasayı tanımaz bir adalet anlayışı ile karşı karşıya kalıyoruz.

Bakın Değerli arkadaşlarım; bütün iletişim çabalarımıza rağmen, bütün diyalog çabalarımıza rağmen, bugün burada 70 arkadaşımız bu eylem çadırında oturmuş bekliyorlar. Peki neyi bekliyor bu arkadaşlarımız? Bu arkadaşlar hak ve adaletin yerini bulmasını bekliyorlar. Bu arkadaşlarımızın yaptığı tek bir şey var. Anayasal haklarını kullanıp, anayasadan doğan haklarını kullanıp, Türk Metal Sendikasına üye olmak. Tabi şunu da merak etmemek elde değil. Aslında merak ediyoruz ve sorunun da cevabını biliyoruz.

Ama buradan bir kere daha milyonların hislerine tercüman olmak gerekiyor. Biliyorsunuz pandemi döneminde iş akdi fesihleri yasaklandı. Belirli çerçevenin dışında iş akdi feshinin yasak olduğuna dair bir takım yasalar, kararnameler, düzenlemeler yapıldı. Gerçekten çok olumlu pozitif yaklaşımlar bunlar. Ama maalesef sendikaya üye olmak isteyen çok rahat kapının önüne konulabiliyor!

İşte Kod 29 denilen bir ucube tanımlama yapılıyor. İş akdi halsız yere kanunsuzca feshediliyor. Buradan sormak istiyorum buna yol açan işverenlere, dünyanın hangi köşesinde sendikaya üye olmak ahlak dışı bir tavırdır? Dünyanın neresinde sendikaya üye olan işçilerin iş akitleri fesih edilir. 70’i birden kapının önüne konulur. Dünyadaki tüm devletlerin, orada alın teri döken tüm emekçilerin, sendikaya üye olma ardından bir toplu sözleşmeli düzene geçme hakkı var da; Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan biz işçilerin niçin böyle bir hakkı yok.

Emek verdiğimiz, var olması için mücadele verdiğimiz, ekmek teknesi dediğimiz, belki de yoktan var ettiğimiz , 35- 40 kişinin çalıştığı bir yer iken, binlerce insanın çalışması için alın teri dökerek bir yerlere getirdiğimiz işyerleri ve işverenler, niçin bizim anayasal haklarımıza saygı duymuyor? Sendikaya üye oldu diye, hatta olmak istedi diye, insanlar kapının önüne konuyor.

Bunun neresi adalettir? Değerli arkadaşlarım; Türk Metal Sendikası 210.000 üyesi ile gerek Türkiye’de, gerek uluslararası sendikal harekette saygı gören büyük bir teşkilat, büyük bir sendikadır. Biz her zaman uzlaşma noktasında, sorunların konuşulması noktasında, masa başında sorunu çözmeyi tercih ettik. Burada da sürecin başından bu yana aynı tutumu yürüttük.

Ama netice itibariyle eğer masa başında anlaşma yerine bize kapı önleri, sokaklar gösteriliyorsa, orada da var olduk, var olacağız… Bunu kimse unutmasın. Hak ve adaletin yerini bulması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Buradaki 70 arkadaşımız artık bizim dava arkadaşımızdır.

Bizim onlarla yolculuğumuz buraya has değildir. Sayın Genel Başkanımızın sizlere tekrar selamlarını iletiyorum. Her anlamda bizler, bu arkadaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?