İç Mimar Eda Tahmaz’dan Pandemi Döneminde Yaşam Alanlarında Değişim Yaratacak Öneriler

İç Mimar Eda Tahmaz’dan Pandemi Döneminde Yaşam Alanlarında Değişim Yaratacak Öneriler

Pandemi süresince zamanımızın büyük çoğunluğunu geçirdiğimiz evlerimizde daha önce eksikliğini hissetmediğimiz detayları da fark etmeye başladık. EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, evlerini daha fonksiyonel ve konforlu yaşam alanlarına dönüştürmek isteyen ev sahipleri için, küçük dokunuşlarla yapılabilecek yenililikleri ve farklı dekorasyon önerilerini aktardı.

Koronavirüs sebebiyle sosyal etkileşimin neredeyse olmaması, dışarı ile olan bağlantımızın birden kesilmesi, boş zaman aktivitelerinin ve sosyalleşme aktivitelerinin yapılamaması gibi hayatımıza giren zorunluluklar, kendimize, iç dünyamıza ve yaşadığımız mekana daha fazla odaklanmamıza neden oldu. Ödüllü konut ve ofis projeleri ile yurt dışında ve yurt içinde faaliyetlerine devam eden EDDA Architecture Kurucusu İç Mimar Eda Tahmaz, pandeminin dekorasyona etkisi üzerine görüşlerini dile getirdi. Evini değiştirmek isteyenler için dikkat edilmesi gereken kriterleri aktaran Eda Tahmaz, evini değiştirme imkanı olmayanlar için ise küçük dokunuşlarla yapılabilecek yenilikler için farklı önerilerde bulundu.

Pandemi sürecinde evde kaldığımız bugünlerde yaşadığımız mekanlarda yapacağımız küçük değişikliklerin bile daha konforlu alanlar yaratmak için önemli bir adım olacağını belirten Tahmaz, toprak tonları ve beyazın sakinliğini evlerimize taşıyarak, içe gömüleceğimiz rahat puf koltuklar edinerek veya yün, pamuk battaniyeler kullanarak bile eskisinden daha çok vakit geçirdiğimiz evlerimizde büyük değişikler yaratabileceğimizi vurguluyor. Spor salonu, ofis, kütüphane gibi alanları barındırmaya yetecek büyüklükte evleri olmayanlar için evlerde oluşturabilecek  boşluk alanları ile her türlü ihtiyaca göre dönüştürülebilir alanlar yaratılabileceğini düşünen Tahmaz’a göre spor salonu yerine, havalandırabileceğimiz bir odada matımızı atıp spor yapabilir; bir kafeye gitmek yerine, rahat bir koltuk yerleştirip kahvemizi alıp kitap okuma alanı ya da bir hobi köşesi yaratabiliriz. Ya da bu boşluk alanlarımızı, çalışma masası ve ergonomik bir sandalye koyarak ofis alanı yaratmak için kullanabiliriz.

“Evlerimizde daha rahat ortamlar yaratmak için dikkat etmemiz gereken konular var…”

Bej tonları, toprak tonları, gri, nude, krem ve kahverengi gibi çok baskın olmayan, doğadan gelen renklerin daha rahat bir atmosfer yarattığını belirten iç mimar bunlara belli oranlarda maviler ve yeşiller eklenerek dengeli bir dekorasyon yaratılabileceğini aktarıyor.

Ayrıca evden çalışmanın yaygın hale gelmesi ile çevrim içi toplantıların çalışma süremizde ağırlıklı bir yer tutmaya başlaması, bu görüşme alanlarının da ihtiyaca göre kurgulanmasını gerektiriyor. Arka fon, gün ışığı ya da aydınlatma düzeyi gibi unsurların önem kazanması ile arkamızdaki kompozisyonda yer alacak mobilyadan tutun da duvar kağıtlarına ve boyaya kadar birçok unsur ön plana çıkmaya başlıyor.

Aydınlatma tercihinin her zaman gün ışığından maksimum düzeyde faydalanmak üzerine olması gerektiğini önemle vurgulayan iç mimar, gün ışığının aplikler, mumlar ve lambaderler ile  desteklenebileceğini belirtiyor. Mobilya seçimlerinde ise estetiğin yanında konfor ve fonksiyonelliğe önem verilmesi gerektiğini, özellikle evde çalışırken kullandığımız mobilyaların ergonomisi ve rahatlığının ön planda olması gerektiğini de ekliyor.

Ancak bu süreçte en çok ihtiyacımız olan doğaya dönüş özlemimizi gidermek için ise atıl durumda olan ufak balkonumuzu yeniden düzenleyerek bahçe ve parkları kendi evimize taşıyabiliriz. Evimizde balkon yok ise yarattığımız her boşluk alanını ufak bir botanik bahçe yaratmak için kullanabiliriz.

“Her şeyi kendi düzenimiz ve tercihlerimiz doğrultusunda şu an ve gelecekle bağ kurarak minimum zararla çözmeliyiz!”

Şehrin göbeğinde bir evimiz ve buna bağlı bir düzenimiz varsa, hayatımızda köklü bir değişiklik yapmayı planlamıyorsak ve evden çalışıyorsak, bu dönemden sonra ofisimize geri döneceksek büyük riskler alınıp şehirden uzaklaşmaya gerek duyulmaması gerektiğini ifade eden Eda Tahmaz, evini değiştirmek isteyenler için bu değişimin belli bir amaç doğrultusunda planlanması gerektiğini aktarıyor. Örneğin, çok yemek yapan bir aileden bahsediyorsak,bu doğrultuda geniş mutfaklı evler tercih edilebilir. Belki bu mutfaklarda kiler gibi depolama alanlarının bulunması da uzun süren izolasyonlar süresince kullanışlı olacaktır.

Pandemi süresinde işe gidip gelen aile üyelerinin olması elbette ki hijyen açısından korkuları göz önüne sereceğinden birden fazla banyoya ihtiyaç duyulabilir. Odaların kendine ait banyo ve tuvaletleri olabilir. Ayrıca mahremiyeti kısıtlamadan tasarlanan oldukça geniş pencere, balkon ve teraslı evler tercih edilebilir. Bu evler sadecepandemidönemindeki kısıtlamalar nedeniyle değil hayatımız boyunca kullanabileceğimiz işlevselliğe sahip olacaktır.

EDDA Architecture Hakkında:

Restoratör İç Mimar Eda Tahmaz tarafından İstanbul’da kurulan EDDA Architecture ürün tasarımı, mimari ve iç mimari projeler üzerine çalışan bir tasarım stüdyosudur. Ticaret, konut ve konaklama yapıları başta olmak üzere proje ve danışmanlık alanlarında kazandığı uzmanlık ile yirmi yılı aşkın süredir yaratıcı ve ilham verici tasarımlarının uygulamalarını da yaparak bireysel ve kurumsal işverenlerinin hizmetine sunar. EDDA Architecture, müşteri memnuniyeti ile uzun yıllara dayalı işbirlikleri geliştirmeyi hedeflerken, mimari ve iç mimari tasarım ve uygulama konularında tecrübeli ekibiyle her yeni projede beklentileri etik ve mükemmellik çerçevesinde yerine getirme heyecanı ile çalışmalarını sürdürmektedir.

EDDA Architecture, ikinci ofisini 2018 yılında Karadağ, Podgoriçe’de faaliyete geçirmiştir.

Eda Tahmaz Hakkında:

1991 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Restorasyon Bölümü’nden mezun olan Eda Tahmaz, 1991-1994 yılları arasında katıldığı birçok restorasyon projesi ve uygulama çalışmasının ardından 1994-1998 yılları arasında eğitimine Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimarlık Bölümü’nde devam etmiş, ardından Illinois Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü’nde eğitimini tamamlamıştır. 1999 yılında ise Chicago’da bulunan Bilim ve Endüstri Müzesi’nde tasarımcı olarak görev aldı. 1999-2008 yılları arasında TE Architects’te kurucu ortak olarak çalışma hayatına devam eden Eda Tahmaz, 2008 yılından beri kurucusu olduğu EDDA Architecture bünyesinde baş tasarımcı olarak görev alıyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?