HKP; Çanakkale Zaferi Kutlu Olsun

HKP; Çanakkale Zaferi Kutlu Olsun

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) Bursa İl Örgütü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 106’ncı yıldönümü nedeniyle bir açıklama yayınladı.

HKP Bursa İl Örgütü’nden yapılan açıklamada, “Nasıl ki Çanakkale Zaferi’mizde ve daha sonra Birinci Kurtuluş Savaşı’mızda uyandıysak, emperyalistlere ve onların yerli işbirlikçilerine karşı zafer üstüne zafer kazandıysak, bugün de uyanma vaktidir. Bu ihanet cephesini, bu hainleri sırtımızdan atma vaktidir” denildi.

HKP Bursa İl Örgütü’nden yapılan o açıklama:

“Sadece Bizim Değil, Tüm Mazlum Ulusların Emperyalizme Karşı İlk Zaferi:

Çanakkale Zaferi Kutlu Olsun!

Birinci Emperyalist Paylaşım Savaşı sırasında, Batılı Emperyalistler İstanbul’u işgal etmek, Çanakkale ve İstanbul Boğazları’nı ele geçirmek, böylece Osmanlı’yı parçalamak, Çarlık Rusyası’na yardım ederek Büyük Ekim Devrimi’ni engellemek amacıyla Çanakkale Boğazı’na saldırdılar.

Emperyalistler, Çanakkale Deniz ve Kara Savaşlarından büyük bir yenilgiyle çıktılar. İşte bu yüzden Çanakkale Zaferi sadece bizim değil, tüm mazlum milletlerin emperyalizme karşı ilk zaferidir. Bu yüzden bu zaferi ne kadar kutlasak yeridir.

Batılı Emperyalistlere; “Çanakkale Geçilmez!”, dedirten şanlı bir zaferdir.

Emperyalistler, “Hasta Adam” olarak nitelendirdikleri Osmanlı İmparatorluğu’nun kimler tarafından, nasıl paylaşılacağı konusunda anlaşmazlık içindeydiler.

Ülkemizin her türlü sosyal, ekonomik ve siyasi sorununu en duru şekilde gören ve çözümünü gösteren Hikmet Kıvılcımlı Usta, Osmanlı İmparatorluğu’nun savaş öncesi durumunu şöyle anlatır:

Türkiye Savaş öncesinde ekonomik sosyal ve askercil açıdan imparatorluk olmasına karşın, emperyalist olmayan, emperyalist dretnotunun (1900’lerin başında İngilizlerin ürettiği modern savaş gemisi) yedeğine alınmış, nerede batırılacağı emperyalizmin bileceği olan, kürekçileri köle, kaptanı esir, bir antika yelkensiz, pusulasız eski zaman kalyonudur.”

Çanakkale Savaşı, Birinci Emperyalist Paylaşım Savaşı’nın bir cephesidir. Ancak Kıvılcımlı Usta’nın belirttiği gibi, Osmanlı, emperyalist savaşın bir parçası değil, kurbanıdır. Savaşın asıl çıkış sebebi, Osmanlı’yı yağmalamak ve yutmaktır. Osmanlı yarısömürge durumuna düşürüldüğü için, bu savaşa zorla sokulmuştur.

İşte bu sebeple Osmanlı, savaşta İtilaf ya da İttifak ülkeleri tarafında olduğu fark etmeksizin, eninde sonunda parçalanacak ve tüm toprakları işgal edilecektir.

Bu amaçla Emperyalistler, Çanakkale’de denizden yapılan saldırıların en güçlüsünü 18 Mart 1915’te uygulamaya koymuşlardır. Bu taarruzda İngiliz ve Fransızlardan oluşan Birleşik Donanma ağır kayıplara uğramış ve deniz harekâtından vazgeçilmek zorunda kalınmıştır. Büyük ve destansı bir mücadele sonucunda, deniz harekâtıyla emperyalistlerin arzuladığı başarı sağlanamamış ve Çanakkale geçilememiştir. Ancak, 250 bin vatan evladı şehit düşmüş, binlercesi ise yaralanmış ve sakat kalmıştır.

Çanakkale Zaferi, büyük kahramanlar yaratmıştır. Nusret Mayın GemisiYüzbaşı Hakkı BeySeyit OnbaşıAlbay Cevat Bey57’inci AlayOnbeşlikler ve tabiî Mustafa Kemal bu kahramanlardan adını bildiğimiz bazılarıdır sadece.

Çanakkale Zaferi, Türk-Kürt evlatlarının emperyalistlere karşı birlikte verdiği bir yurt savunması, bir seferberliktir. Bu yüzden Antiemperyalisttir.

Kardeşçe bir birlik içerisindeki bu seferberlik, aynı emperyalist güçlere karşı, Antiemperyalist Birinci Kurtuluş Savaşı’mızda da devam etmiştir. Çanakkale Zaferi, Birinci Ulusal Kurtuluş Savaşı’mızın yolunu açmıştır. İşte bu yüzden Çanakkale Zaferi’ni kutlamak hakkımız ve görevimizdir.

Çanakkale Zaferi’nin bir diğer önemli sonucu da Lenin önderliğindeki Büyük Ekim Devrimi’ni hızlandırması olmuştur. Bildiğimiz gibi, Mustafa Kemal önderliğindeki Cumhuriyet’in en büyük müttefiki olan Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği, 1917’de kurulmuştur.

Bugün Ortaçağcılar Çanakkale Zaferi’ni, mezarlarından kalkıp gelen evliyalara bağlarlar. Zafer’in gerçek kahramanları olan Türk-Kürt Halklarının cesur, kahraman evlatlarını;

Arıburnu’na çıkan emperyalist ordularının yarımada içlerine ilerlemesini durduran ve bu başarısıyla yarbaylıktan albaylığa terfi eden, askeri bir deha olan Mustafa Kemal ve onun gibi komutanları unutturmaya, onları yok saymaya çalışırlar. Böylece kendi dedelerinin savaş kaçkınlıklarını, Batılı Emperyalistlerle nasıl birlikte iş tuttuklarını gözden kaçırırız sanırlar.

Saygıdeğer Halkımız,

Türkiye Cumhuriyeti’ne, bugün iktidarda olan Ortaçağcı, Vatan ve Mustafa Kemal düşmanı AKP’giller iktidarından daha büyük kötülüğü ve ihaneti hiç kimse yapmamıştır. Onlar, ABD’nin, CIA’nın sadık hizmetkârlarıdır. Ortadoğu’yu kan ve gözyaşına boğan, milyonlarca masum insanı katleden ABD-AB Emperyalistlerinin Büyük Ortadoğu Projesi (BOP)’un taşeronlarıdır.

Nasıl ki Çanakkale Zaferi’mizde ve daha sonra Birinci Kurtuluş Savaşı’mızda uyandıysak, emperyalistlere ve onların yerli işbirlikçilerine karşı zafer üstüne zafer kazandıysak, bugün de uyanma vaktidir.

Bu ihanet cephesini, bu hainleri sırtımızdan atma vaktidir.

İkinci Kurtuluş Savaşı’nı örme vaktidir. Demokratik Halk İktidarı’mıza giden yolda yeni Zafer’ler kazanma vaktidir.

Halkız, Haklıyız, Yeneceğiz!

Çanakkale Geçilmez!

Yaşasın Çanakkale Zaferimiz!”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?