Bursa’da besicilerin maliyet isyanı!

Bursa’da besicilerin maliyet isyanı!

Artan yem maliyetleri, besicileri isyan ettirdi. Ağırlaşan şartlarda tarım ve hayvancılıkla uğraşmanın giderek zorlaştığını belirten besiciler, başta yem olmak üzere maliyetlerin düşürülmesini istiyor.Türkiye’nin nüfusu artarken et ve süt üretimi aynı oranda artamıyor. Talebi karşılamak için son yıllarda ithal et politikası uygulanıyor.


Yem maliyetlerinin yüksek olmasına karşın süt fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını belirten besiciler dertli.

“YEM MALİYETLERİ BELİMİZİ BÜKÜYOR”

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde besicilik yapan Kamil Gürsoy, yüzün üzerinde büyükbaş hayvan bakıyor.

En büyük problemlerinden birinin yem maliyetleri olduğunu söyleyen Gürsoy, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bursa’nın Yenişehir ilçesinde tarım ve hayvancılıkla uğraşıyorum. Yaptığımız süt ve besi çiftliğinde süt ve besi üretiyoruz. 100’ün üzerinde büyükbaş hayvanımız var çiftliğimizde. Hayvancılık yapıyoruz ve en büyük problemimiz yem maliyetleri çok yüksek ama sattığımız sütün fiyatları çok düşük. Zarar ediyoruz. Yemin kilosu şuan 2 lira 60 kuruş. Ama sütü 3 liradan sattığımızda bize çok büyük zarar oluyor. Burada hayvanlarımıza mecburen bakıyoruz. Yem vermeden olmuyor. Ama yem maliyetleri belimizi çok fena büküyor.”

“BÖYLE GİDERSE TARIM VE HAYVANCILIK KALMAYACAK” 

Besiciliğin yavaş yavaş yok olduğunu belirten Gürsoy, şunları kaydetti:

“Yavaş yavaş küçük çiftlikler azalıyor, yok oluyor. Bu yem maliyetine küçük çiftlikler dayanamıyor. Böyle giderse tarım ve hayvancılık kalmayacak, bitecek.”

 “DEVLETİN DESTEĞİ YETMİYOR”

Beklentilerini de enBursa.com’a anlatan Gürsoy, şöyle konuştu:

“Bizim beklentimiz yem maliyetlerinin biraz düşmesi. Ürettiğimiz etin, sütün fiyatta değer kazanması. Piyasaya baktığımızda süt fiyatları düşük geliyor. Ama yem maliyetlerimiz yüksek. Biz bundan bir şey kazanamıyoruz. Samanın kilosu 1 lira olmuş. Bir büyükbaş hayvanın maliyeti 20 lira. Günlük 20 kilo süt verecek biz bu hayvandan ne kazanacağız. Devletten destek alıyoruz tabiî ki. Devletimizin verdiği destek çok az miktarda. Hayvanın gideri olarak karşılamıyor.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?