Çarşıbaşı Meydanı Bursa’ya Ne Kazandıracak! Merkez Bankası’nı Yeniden Yapacaksanız Niye Yıktınız!

Çarşıbaşı Meydanı Bursa’ya Ne Kazandıracak! Merkez Bankası’nı Yeniden Yapacaksanız Niye Yıktınız!

“Tarihi Hanlar ve Kapalı Çarşı önünde takribi 72 mülk yıkılarak kazandırılacak olan Çarşıbaşı Meydanı ile Bursa’ya ne kazandırmayı düşünüyorsunuz!” sorunun muhatabı olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı bu sözler ile yüklendi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin geleceğe damga vurmaya hazırlandığı Bursa Hanlar Bölgesi Çarşıbaşı Kentsel Tasarım Projesi geçtiğimiz günlerde yapılan yarışma sonuçlanmıştı. Bursa’nın geleceğine damga vurması beklenen tarihi proje için açılan yarışmaya Amasya, İstanbul, Kahramanmaraş, Ankara, Bursa, Kayseri, Sakarya, Kocaeli ve Van’dan 35 proje katılmıştı. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Bursa’da 14. yüzyılda oluşmaya başlayan, 16. yüzyılda han, bedesten ve çarşıların oluşumuyla gelişimini tamamlayan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’ni etrafını çevreleyen binalardan arındırarak yeniden gün yüzüne çıkaracak projede ipi Mimar Ece Avcı’nın ekip başı olduğu 10 numaralı projeyi birinci seçti. Tophane yamaçları ile tarihi hanlar bölgesini bir bütün olarak ele alan ve bölgeyi tamamen yayalaştıracak olan projede Merkez Bankası’nın korunduğu görüldü.

Tartışmalar ise bundan sonra başladı. Başkan Aktaş, “Sadece bir alanı yıkıp, bir yerleri açmak değil, gerçekten bir alanı gerçek manada gün yüzüne çıkarmak istiyoruz. Payitaht Bursa’da tarih ve yeşil gün yüzüne çıkıyor derken gerçekten işin tüm boyutlarını, ekonomik boyutlarında oradaki esnafı da ulaşımı da yaya sirkülasyonunu da ve diğer tüm unsurları da düşünerek hareket ediyoruz. Yarışma sürecimiz tamamlandı. İnşallah bölgedeki kamulaştırma ve yıkım çalışmalarımız da devam edecek. İnşallah bu yıl sonunda bölgedeki değişimi hep birlikte göreceğiz” ifadelerine ise DSP cephesinden sert ifadeler ile tenkit etti.

DSP Bursa İl Başkanı Hüseyin Cahit Akıncı; “Başkan sayın Alinur Aktaş’ın ortak akıl ile yapmış olduğu yarışma sonucunda İstanbul firmasının yarışmayı 1’ci tamamlamış. Yayalaştırma üzerine yapılan projeyi, aslında yayalaştıralamayan bir bölge için 1’ci olarak seçmek ayrı bir tartışma konusu! Bugüne kadar 2. kez düzenlenen yarışmalara neden Bursalı firmaların katılmadığı da ayrı bir tartışmanın fiili durumu! Bölgedeki binalardan Merkez Bankası, Kızılay ve İŞKUR dışında bir yıkımın gözükmediği, 2020 yılında yıkım başlarken kendi ifadesi ile 50 gün biçtiği, şimdi ise 2023 mart ayını işaret eden bir duygu karmaşıklığı içinde yüzen bir Başkan profili ile karşı karşıyayız. Yıkılan Merkez Bankası ise projede tekrar aynı yerine yapılacağı gözüküyor. Aslında projenin yıkım öncesi hazırlandığını da bu şekilde anlaşılabilir! Madem Merkez Bankası’nı yeniden yapacaktınız niye yıktınız! Çarşıbaşı ve çevresinin yayalaştırılacağı gözüken projede trafik nereden akacak. Bununla ilgili açıklama Başkan sayın Aktaş’tan duymadık, basında okumadık. Sıcaksu’da tarihi bir binayı yıkmışlardı, aradan yıllar geçmesine rağmen o bina yerine yapılmadı. Yıkılması için kapı kapı mülki amirlikleri dolaşanlar söz verdikleri halde o binayı yapmadılar, Merkez Bankası’nı da yapmayacaklarını tahmin ediyorum. Eğer; Bursa’nın en sağlam binası olan, 2,5 ayda zor bela yıktıkları ve molozlarını temizledikleri Merkez Bankası’nı tekrar yapacaklar ise belediyede oluşacak kamu zararının bedelinin hesabını kim verecek? ” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?