Bursa’da emlak sektörünün gözü öğrencilerde

Bursa’da emlak sektörünün gözü öğrencilerde

Corona virüs salgını sebebiyle üniversitelerin yaklaşık 2 dönem kapalı kalması, üniversite şehirlerindeki emlak sektörünü neredeyse durma noktasına getirdi. Pandemi dolayısıyla kiralık ev fiyatları ciddi oranda azalırken, normal dönemde aylar öncesinden kiralanan evler boş kaldı. Üniversitelerin “hibrit eğitim” modelini tercih etmesi durumunda emlak sektöründe haraketlilik yaşanacağını belirten sektör temsilcileri, konuya ilişkin son durumu değerlendirdi. Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, evlerin yüzde 75 oranında boş kaldığını belirtti.

Küresel salgın corona virüsle birlikte uzaktan eğitimin zorunlu bir hal alması Konya, Eskişehir ve Bursa gibi üniversite şehirlerinde hem emlak piyasasını hem de ticari hayatı olumsuz etkiledi. Kiralık ev fiyatları düşerken, kafe ve restoranlar da boş kaldı.

Bazı öğrenciler pandemi sürecinin uzama ihtimaline karşı boşa kira vermemek için üniversitelerinin bulunduğu şehirdeki evlerini boşalttı.

Öte yandan şehirlere bu yıl yeni öğrenci de gelmeyince öğrenci şehirlerinde evler boş kaldı.

Üniversitelerin “hibrit eğitim” modelini tercih etmesi durumunda emlak sektöründe haraketlilik yaşanacağını belirten sektör temsilcileri, konuya ilişkin son durumu ntv.com.tr’ye değerlendirdi.

“KİRALARDA YÜZDE 10-15 BANDINDA ARTIŞ OLUR”

Bursa Emlak Müşavirleri Odası Başkanı Erdal Çelebi, “Bu yıl pandemiden dolayı öğrencilerin Bursa‘ya gelmesi beklenmiyor. İnsanlar kısa dönemde ev tutmayı düşünmüyor. Öğrencilerin yoğun olduğu Görükle Bölgesi esnafı, ev sahipleri ve emlakçılar sancılı bir dönem geçiriyor. Evler yüzde 75 oranında boş. Satış olarak Görükle’de  bir hareketlilik var ancak kiralıklar durağan. 1+1 ve 2+1 dairelerin kiraları şu an bin lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Öğrenciler gelirse kiralarda yüzde 10-15 bandında artış bekliyoruz.

Öğrencinin olduğu yerde tüketim ve hareketlilik var. Sadece emlak piyasası değil, bölgedeki kafe, giyim, lokanta her şey hareketlenecek” şeklinde konuştu.

“BOŞ EV ÇOK”

Yüz yüze eğitim olmadığı için öğrencilerin boşalttığı çok sayıda ev olduğunu belirten Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, “Öğrenciler döndükleri zaman ev bulmakta zorlanmayacaklar. Mal sahipleri tedirdgin ve şu anda kapıcı giderleri, bina giderleri mal sahiplerinin üzerinde yük olmuş durumda. Ceplerinden ödüyorlar. O nedenle fiyatlarda artış olmaz ve ev sahipleri kolaylık sağlayacaktır. Yalnızca ev sahipleri değil emlakçılar da, kafeler, esnaf ve AVM’ler de öğrencilerin dönmesini bekliyor. Eski fiyatların altında bile ev kiraları söz konusu olabilir” dedi.

“BİRÇOK SEKTÖRDE HAREKETLİLİK ARTACAK”

Eğitim sürecinin tamamen uzaktan yapılması durumunda Eskişehir emlak piyasasının batacağını ifade eden Eskişehir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Gazi Çelik ise yaptığı açıklamada, sektörün hareketlenmesi ve salgının ekonomik sonuçlarının bir noktada azaltılması için üniversitelerde “hibrit eğitim” modelinin uygulanması gerektiğinin altını çizdi.

Eğitim sürecinin kademeli olarak başlatılması durumunda virüsten korunacak tedbirlerin rahatlıkla uygulanabileceğini söyleyen Çelik, “Üniversite şehri olarak bilinen Eskişehir’de emlak sektörü zor günler yaşıyor. Pandeminin en çok etkilediği kesimlerin başında geliyoruz. Ülke genelinde bulunan bazı üniversitelerde hibrit eğitim modeli uygulanırken, Eskişehir’deki üniversiteler uzaktan eğitim kararı aldı.

Virüs nedeniyle herkes zaten bunaldı. Öğrenciler ve aileler normal hayata dönmek istiyor. En azından bazı alanlardaki eğitimlerin yüz yüze yapılması, birçok vatandaş için iyi olacaktır. Herkesin bir anda okula girmesinden ziyade bazı öğrencilerin kademeli olarak örgün eğitim görmesi güzel olacaktır.

Gençlerimizin tedbirlere uyarak hareket edeceğine inanıyoruz. Böylelikle birçok sektörde hareketlilikte artacaktır. Kiraların ciddi oranda düşmesine rağmen, yaklaşık 1 yıldır kiralık evler boş kaldı. Bize göre hibrit eğitim modeli herkesi rahatlatacak bir model olacak” şeklinde konuştu.

HİBRİT EĞİTİM NEDİR?

Geleneksel öğrenme yöntemidir. Hibrit eğitim, ‘İki farklı güç kaynağının bir arada bulunması’ şeklindedir. Karma öğrenme, hibrid öğrenme, karışık öğrenme olarak da bilinen harmanlanmış öğrenme en sade tanımıyla geleneksel eğitim metodunun çevrimiçi (online) eğitim materyalleriyle zenginleştirilmesi yani harmanlanması olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan teknolojilerin yanı sıra farklı eğitim felsefelerinin geleneksel öğrenme ortamında birlikte kullanılması da harmanlanmış öğrenme olarak tanımlanmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?