EĞİTİME  UZAK KARNE

EĞİTİME UZAK KARNE

Dönem sonları yaklaştıkça bir karne coşkusu kaplardı içimizi. Meraklanırdık. Öğretmenimiz kanaat notu kullandı mı? Teşekkür ya da takdir alabilecek miyim? gibi sorular takılırdı usumuza.

Salt notlar bulunmazdı karnemizde. Davranış biçimlerimiz de değerlendirilirdi. Arkadaşlık ilişkileri, sağlıklı beslenme, temizlik alışkanlıklarımıza da not verilirdi. Bir öğrencinin yalnız akademik başarısı değil sosyal ve kültürel etkinlikleri, kişisel yetenekleri de gözler önüne serilirdi. Hele öğretmenin öğrenci ile ilgili kişisel görüşü çok önem taşırdı. Öğretmenin görüşü ,bir anlamda motivasyon olurdu öğrenci için.

Karne günleri hem sevinç hem hüznü barındırır içinde. Bir yanda karneden sonra yapılacak dinlencenin sevinci, öte yandan arkadaşlardan uzak kalmanın burukluğu. Başarılı öğrenciler, koşarak evlerine giderken, karnelerinde zayıfları(başarısız dersleri) bulunanlar, evlerine ayaklarını sürüyerek giderlerdi.

Yine bir karne dönemi daha geldi. Hafta sonunda (Cuma günü) yaklaşık onbeş milyon öğrenciye karne verilecek. Aylardır okul yüzü görmeyen öğrenciler, üç haftalık ara tatile girecekler.

Önce karne tanımını yapalım: Nedir karne? Okul yönetimince öğrencilere dönem sonlarında verilen ve öğrencinin her dersten aldığı notlarla okula devam durumunu vb. gösteren belgedir. Karne, ilköğretim ve ortaöğretim öğretimi veren okullarda, her öğretim dönemi sonrasında öğrenciyi ve öğrenci velisini bilgilendirme amaçlı verilen, öğrencilerin ders başarıları ile tutum ve davranışlarını gösteren belgedir. Bu ders notuna göre öğrencinin dersten geçip geçmediği belirlenmiş olur.

Bu yıl , her yıldan farklı olarak digital karne verilecek. Salgın nedeniyle okullarda yoğunluk oluşmaması için karneler, elektronik ortamda verilecek.

İlkokul 1,2,3 sınıfların karne puanlamasında mevzuat esas alınacak. 4. sınıflar, Ortaokul ve İmam Hatip ortaokullarında birinci dönem yapılan sınavlar, karne notunu etkilemeyecek. Okullarda yarıyıl tatili 22 Ocak 2021 tarihinde başlayacak.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İlkokul 1,2 ve 3. sınıflarda dönem sonu işlemleri yönetmelikte belirtildiği gibi devam edecek. İlgili yönetmelikte  İlkokul öğrencilerinin karne notları başarı durumu, gelişim düzeyleri ve öğretmen rehberliğinde gerçekleştirilen ders etkinliklerine katılım puanlarıyla verilecek.

1,2 ve 3 . sınıfların karnelerinde öğrencilerin yukarıda belirtilen ölçme ve değerlendirme işlemlerine göre “çok iyi”, “iyi” ve geliştirmeli ifadeleri yer alacak.

İlkokul 4. sınıf öğrencilerinin karne puanlamaları yapılırken uzaktan eğitim sürecinde yapılan  ders etkinliklerine katılım puanı aritmetik ortalaması ile birinci dönem sonu puanı hesaplanacak.

Lise öğrencileri ise birinci dönem karne almayacak.

Karneler e-Okul Veli Bilgilendirme Sistemi üzerinden öğrencilerin erişimine açılacak. Karne notu sorgulamak isteyen öğrenci ve aileler  , öğrenci T.C kimlik numarası ve okul numarasıyla giriş yaparak karnelerini görüntüleyecek. Öğrencilerin başarı durumlarına göre aldıkları takdir, teşekkür belgeleri de buradan görüntülenebilecek.

Açıklamalar, duyurular, genelgeler çok güzel , çok ayrıntılı. Her şey yolunda görünüyor. Gerçekler öyle mi acaba? Öğrencilerin pek azı okullarına gidebildi. Pek azı yüz yüze eğitim yapabildi. Bunların içinde bile ;

Derse sürekli katılan öğrenciler,

-Derse ara sıra katılan öğrenciler,

-Derse hiç katılmayan öğrenciler var.

Devam konusunda bile sorunlar yaşanan bir uygulamada nasıl bir not sistemi uygulanabilecek? Öğretmenler, bu konuda nasıl bir yöntem izleyecek? Bilinmiyor. Çünkü

öğrencilerin bir çoğu “nasıl olsa not verilmeyecek” düşüncesinden dolayı derse katılmadı. Bir kısmı da olanaksızlıklardan dolayı derse katılamadı. Buna bir de belki de en önemlisi velilerin duyarsızlığı da eklenebilir.

Sorunun bir de uzaktan eğitim yönü var. Milyonlarca öğrenci içinde evinde televizyonu, bilgisayarı , tableti olmayanlar. Pekçoğunun telefonu bile yok. Yine milyonlarca öğrencinin internet erişimi yok. Evinden kilometrenlerce uzağa giden, yine de internete erişemeyen çocuklar var.

Bu milyonlarca öğrenciye nasıl not verilecek? Verilecek notlar, ne denli adaletli olacak? Kişisel gelişimleri, yetenekleri, becerileri uzaktan eğitimle nasıl değerlendirilecek?

Milyonlarca öğrenci ve ailesi karne sevincinden, karne coşkusundan nasıl yoksun bırakılabilir?

Bence karne, öğrencilere değil Milli Eğitim Bakanına ve iktidara verilmelidir. Salgınla baş edemeyen, milyonları ,okullarına, öğretmenlerine, eğitime hasret bırakan, uzaktan eğitim EBA) ağını kuramayan bakan ve iktidarın karnesi zayıflarla doludur. Bu bakan ve iktidar, sınıfta kalmıştır. Çünkü , bir kuşak yok edilmiştir.

Özetlemek gerekirse eğitimin adı EBA, milyonlarca öğrenci oldu HEBA!

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?