Sendikalaşan işçiler pandemi bahanesiyle izne çıkarıldı

Sendikalaşan işçiler pandemi bahanesiyle izne çıkarıldı

Gürsu ilçesinde faaliyet gösteren Akbaş Holding’de Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasına üye olan işçiler, pandemi bahane gösterilerek fabrikadan uzaklaştırıldı. Sendika temsilcileri ve işçiler, fabrika amirlerinin baskı ve sözlü tacizde bulunduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Bursa‘nın Gürsu ilçesinde Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nde tekstil üzerine faaliyet gösteren Akbaş Holding A.Ş’de çalışan işçiler, Öz İplik-İş sendikasına üye olarak fabrikada örgütlenmeye başladı. Sendika üyesi işçiler Erhan Çırak, Adem Atay ve Mehmet Ayaz, fabrika yönetimi tarafından pandemi bahane gösterilerek işten uzaklaştırıldı. Sendika temsilcileri ve işçiler, güvenlik amiri ve idari amiri hakkında sözlü tacizde bulunduğu iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundular.

Fabrikada jet boya makinesi operatörü olarak çalışan Erhan Çırak, pandemi izninden sonra iş başı yaptığı gün iş yeri hekimi tarafından Kovid-19 olan bireyle yakın temaslı olduğu gerekçesiyle rapor düzenlenerek gönderildi. Devlet Hastanesinde iş yeri hekiminin raporunu göstermeden muayene olan Çırak, buradan korona virüs belirtisi olmadığına dair ‘çalışmasında engel yoktur’ raporu aldı. Fabrika amirlerinin baskılarına maruz kaldıklarını dile getiren Çırak, “Amaçları bizi korona virüs hastası diye karantinaya aldırmak. Sendikalaşmayalım diye bizim önümüzü kesiyorlar.” dedi.

“Sendikaya üye olduk diye hain dediler”

Sürekli pandemi iznine çıkarılan Adem Atay’ın fabrikada Kovid-19 testi pozitif çıkan bir çalışanla temaslı olduğu gerekçesiyle fabrikadan uzaklaştırıldığını belirten Çırak, yalan beyanlarla sendika üyesi işçilerin izne çıkarıldığını fakat hastanın yanında çalışan kişinin işe devam ettiğini söyledi. Pandemi izninde sadece devlet tarafından ödenen kısa çalışma ödeneği alan işçiler, iş yeri hekimi ve sorumlu amirler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Fabrikada boyahane bölümünde çalışan sendika üyesi Mehmet Ayaz, bir aydır işten uzaklaştırıldığını belirterek, “Bölüm mesailerle çalışmaya devam ediyor. Ama bana pandemi nedeniyle 31 Aralık’a kadar kısa çalışma izni kullanacağıma dair mesaj atılıyor. Fabrikada işçilerin örgütlenmesinden korkuyorlar. Sendikaya üye olduk diye hainlikle suçladılar.” diye konuştu.

“Koronavirüsün yayılış merkezi fabrikalardır”

Hak-İş’e bağlı Öz İplik-İş sendikasında örgütlenme uzmanı olarak görev yapan Serkan Açıcı, Akbaş Holding’de çalışan işçilerin baskılardan, düşük ücretlere çalıştırılmasından dolayı sendikalaşmak istedikleri ve kendilerine ulaştıklarını söyledi. Sendikaya üye işçilerin sürekli pandemi iznine çıkarıldığını, sendikalaşma faaliyetlerinin amirler tarafından engellendiğini ifade eden Açıcı, “İşçileri korkutmak maksatlı yapılıyor. İşçilerin sendikalaşmaması için patron ikramiye verecekmiş, üç bin liranın altında maaş olmayacakmış. Şimdiye kadar neden yapılmadı? Demek ki yıllardır Akbaş emekçisi sömürüldü.” dedi.

Tekstil işçilerinin diğer sektörlerden daha kötü koşullarda çalıştıklarını kaydeden Açıcı, fabrikalarda korona virüs vakalarına ilişkin, “Korteks’de bir vardiyada 350 kişinin hepsinin pozitif çıktığını, bir arkadaşımızı kaybettiğimizi biliyoruz. Tekstil fabrikalarında salgın yaygın olarak var. Çünkü tekstil fabrikalarında çok önlem yok. Sadece kurumsallaşmış ve sendikalaşmış fabrikalarda belirli oranlarda önlemler alınıyor. Kahvehaneler, lokantalar değil şu anda korona virüsün yayılış merkezi fabrikalar, üretim alanlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Açıcı, salgının önlenmesi için üretimin durdurularak, insanların temel ihtiyaçlarının karşılanarak ve gıda içinde belirli bir miktarın verilerek insanların evde tutulması gerektiğini söyledi.

BURSAPORT/Pelin AKDEMİR

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?