Süleymanpaşa’nın Kemiklerini Sızlatmayalım!

Süleymanpaşa’nın Kemiklerini Sızlatmayalım!

“Bursa Fatihi Orhan Gazi’nin oğlu, saltanatın varisi Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa’nın 1335 yılında Yenişehir de yaptırdığı ve resmi kayıtlara Osmanlı’nın 3. Kütüphanesi olarak geçen ve Süleymanpaşa adı verilen İlçe halk Kütüphanesi’nin ismi, birkaç yıl önce tarihi ve kültürel mirasımızı koruma adına yaptığımız tüm itirazlara rağmen, birkaç yüz bin TL ücret ödendi diye Fatma Göztepe İlçe Halk kütüphanesi olarak değiştirildi.” sözlerin sahibi İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ercan Özel ahdevefa istediği olayla ilgili yaptığı açıklamada; 

“Gazi Süleymanpaşa başarılı bir asker olduğu kadar aynı zamanda bilime ve ilime önem veren döneminin müstesna devlet yöneticilerinden biri idi. Yenişehir de 1330’lu yıllarda büyük bir külliye inşa ettirmişti. Osmanlı’nın devlet oluşunu simgeleyen Kumluk Camii’nin hemen yanında yaptırdığı külliyede cami, medrese, kütüphane, imaret ve kendisi için yaptırdığı türbe de bulunuyordu. Maalesef o büyük eğitim yerleşkesinden bu güne sadece camii ve türbe ayakta kalmış durumdadır.

Başına, dönemin evliya ve filozoflarından, ilk Osmanlı Müderrisi Davud-i Kayseri’nin getirildiği, Osmanlı’nın ilk kütüphanelerinden biri olan ve yüzlerce yıl Osmanlı’nın önemli kültür merkezleri arasında yer alan, içerisinde binlerce elyazması ve basma eserlerin bulunduğu Süleymanpaşa Kütüphanesi, tamda şuan Heykel meydanında bulunan eski Polis Karakolu’nun olduğu yerde idi.

1920 yılı Ekim Ayı’nda Yunan işgali sırasında Yunan askerleri ilk olarak Süleymanpaşa Kütüphanesini ateşe verdi. O paha biçilemeyen hazine değerinde el yazması kitapların bir kısmı ve kütüphane tamamen yandı. Kitapların çoğu duyarlı vatandaşlar tarafından kurtarıldı. Süleymanpaşa Kütüphanesi 1960’lı yıllarda kütüphane aralığı olarak bilinen eski yerine taşınmıştı. Yıllardır da orada hizmet ediyordu.

Geçtiğimiz yıllarda kurucusu Süleyman Paşa’nın isminin adının yaşatıldığı Yenişehir İlçe Halk Kütüphanesi, ihtiyaçları karşılamadığı için farklı bir yere yeni kütüphane binası inşa edildi. Yeni yapılan ilçe kütüphanesinden ilginç bir şekilde Süleyman Paşa’nın isminin kaldırılması karşılığında, neredeyse her yıl en az birkaç kez yaşanan toplu balık ölümleri ve Kocasuyun kirletilmesinde firmasının ismi geçen, İnegöllü bir işadamının maddi destekleri sayesinde annesinin adı verildi. O günlerde birkaç Yüz Bin TL karşılığında ecdadımızın isminin yok edilmesine karşı yaptığımız girişimler maalesef sonuçsuz kaldı. Osmanlı’nın Kurucu ailesinden olan Süleyman Paşa’ya karşı yapılan bu vefasızlık tarihçilerinde tepkisini çekti. Alınan bu yanlış karar, tarih kültürünün yanında, Osmanlı İmparatorluğu ailesine saygısı olan bilinçli tüm Yenişehirlileri derinden üzdü.

Osmanlı İmparatorluğunun kurucu ailesine vefa göstermek, bilinçsizce yok ettiğimiz, sildiğimiz isimlerini yeniden yaşatabilmek için şuan Yenişehirliler olarak elimizde güzel bir imkân var.

İYİ Parti Yenişehir İlçe Teşkilatı olarak bizler; 721 yıl önce kurulan Osmanlı Devleti’nin adalet, insan sevgisi ve muhteşem medeniyetiyle tüm dünyaya hükmetmiş olan ecdadımızın kutlu mirasının sahipsiz bırakılmamasını, Süleymanpaşa Kütüphanesi isminin 685 yıl önce ilk günkü yeri olan eski polis karakolunun olduğu yerde tekrar yaşatılmasını istiyoruz. O alana tarihi dokuya uygun olarak bir kütüphane binası inşa edilmesini, isminin “Süleymanpaşa Kütüphanesi ve Kültür Merkezi” olarak adlandırılmasının tarihe sahip çıkmanın yanında Yenişehir’imizin kültürel hayatına önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyor, hepinize saygılar sunuyoruz.” dedi. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?