SOSYAL MEDYANIN İLGİNÇ TİPLERİ

SOSYAL MEDYANIN İLGİNÇ TİPLERİ

Elini verenin kolunu kaptırdığı ve artık hayatımızın vazgeçilmezleri arasında olan sosyal medyada çok ilginç karakterlerle karşılaştığımız inkâr edilemez. Peki, kimdir bunlar?

1.BURADAYIM TİPLERİ: Saat kaç olursa olsun her an orda bulacağınız, tabiri caizse yatağı yorganı bilgisayar önüne serdiğini düşündüren tiplerdir. Yemek yerken bile herhangi bir paylaşımı gözden kaçıracağından korkan bu tiplerin önlerinde bilgisayarı yoksa ellerinden telefonu düşmez. Genellikle her paylaşımı beğenir.

2.PAYLAŞIMKOLİK TIPLER: Sürekli olur olmadık paylaşımlar yapan ve paylaştıklarının listesindekiler tarafından beğenilmesini arzu eden kişilerdir. Bunlar hangi paylaşımını kimin beğendiğine kadar inceler. Kendisini takip edemeyenlere içten içe kırılır.

3.GÜNDEMCİ TİP: Günün anlam ve önemine dair konular hakkında mutlaka bir paylaşım yapan tiplerdir. Dini ve resmi bayramları, kurtuluş günlerini, sınav tarihlerini asla kaçırmaz. Fark ettiği an hemen duruma el koyar. Alnı uzun süredir secdeye değmemesine rağmen her cuma günü Müslüman olduğunu hatırlayan tipler de bu guruba girer.

4.HAZIRCI TİP: Hiçbir şey üretemediği için başkalarının hazırladığı görsellerle işini yürütebilen tiplerdir. Bunlar özellikle çok beğenilen ve bilinen sözleri, videoları paylaşmaktan gurur duyarlar.

5.ISITICI TİP: Eski paylaşımlarını yeniden ve yeniden ısıtıp arkadaşlarına sunan tiplerdir. Geçmişini merak edenin zaten sayfasını gözden geçireceğini akıl etmez. “İki yıl önce işte burda!” “Sosyal medya hatırlattı,” gibi başlıklar altında Türk filmi kanallarındaki tekrarların benzerini yaptıklarının fark edilmeyeceğini düşünürler.

6.ÖZLEMCİ TİPLER: Bunlar küçüklüğünün, gençliğinin, evlenme ve nişan günlerinden kalan buldukları her fotoğrafı paylaşmaya meyilli tiplerdir. Artık tesettürlü olsa bile açık fotoğrafını paylaşmaktan çekinmez. Önemli olanın bu paylaşımının sosyal medyada beğenilmesi olduğunu düşünür.

7.MESAJCI TİPLER: Sürekli birileriyle sohbet etme amacı güden “Merhaba, nasılsınız, ne işle meşgulsünüz, rahatsız etmedim umarım” gibi cümlelerle karşı tarafın vaktini de çalabilen boş tiplerdir. Bunlar konuşacak birini buldular mı bıktırana kadar yazmaktan vazgeçmez en sonunda kavga çıkarıp hakaretle noktalarken üste çıkmaya çalışan tiplerdir. Şıpsevdi bir kişilikleri vardır.

8.GÖSTERİŞÇİ TİP: Yaptığı marifetlerin herkes tarafından alkışlanması amacı güden bu tipler “Günümüz için her şey hazır, nasıl olmuş, eşime şu yemeği yaptım,” gibi cümleler altında pasta börek, elişi gibi normal insanlarında yapabileceği her şeyi paylaşan, gittiği lokantada ya da piknikte yediği yemeğe kadar sergileyen bunun bir görgüsüzlük olduğunun farkına varmayan tiplerdir.

9.MENFAATÇİ TİP: Sizden her hangi bir çıkarı olacağını düşündüğünde cümlelerinde bile bunu hissettiren “Eh sen de beni görürsün artık!” diye düşündüren tiplerdir. Genellikle cümleleri övgü dolu, kısmen aynı, dikkat çekicidir. Alakasız, konunun dışında olan paylaşımlara dahi övgüler yapmaktadır.

10.HIRSIZ TİP: Başkalarına ait güzel söz, yazı, şiir gibi paylaşımları alıp isim belirtmeden alıp yayınlayan tiplerdir. Günden güne çoğalan bu tipler emek vereni üzdüğü gibi kendisini de küçük düşürmektedir. Atasözlerinden özlü sözlere kadar kendi sözüymüş gibi paylaşan bu tiplerin paylaşımlarının onlara ait olduğunu zannedenler de olup tebrik etmektedir.

11.DUYURUCU TİP: Başkalarıyla olan sorunlarını sosyal medya sayfasından duyurarak çözeceğini sanan tiplerdir. Birine kızdıklarında bedduasını hiç esirgemeden ve genellikle konuyu çarpıtarak duyuran, bilip bilmeyen herkese kendini haklı çıkarmaya çalışan tiplerdir. “Ona dava açacağım, sayfamdan def ol git,” gibi cümlelerle kendilerini belli ederler. Yazık ki olayı tek taraflı dinleyenler için bu bir tuzaktır.

12.ANLIKÇI TİP: Her anını, her gördüğünü paylaşmayı seven tiplerdir. “Arkadaşımla alışverişteyiz, yeni çöp kovam, oğlumun son resmi, komşumun kır çiçeği” gibi paylaşımlarla özel hayatını deşifre eden tiplerdir.

13.DÜŞÜNEN TİP: “Ne düşünüyorsun?” sorusunu görünce sevinen ve her düşündüğünü yazarak güya karşı tarafla fikir alışverişinde bulunmak isteyen tiplerdir. “Ah, ne düşüneceğim, bu memleketin hali ne olacak?” diye soranlardan “Acaba sınavım nasıl geçecek?” diye müneccimlik bekleyenlere kadar her türlüsü mevcuttur.

14.ÜŞENGEÇ TİP: Çektiği fotoğrafların bulanık, yarım ve ters olanları da dâhil her karesini seçmeden paylaşan tiplerdir. Asla bir fotografçı olamayacakları gibi sayfalarını da gereksiz fotoğraflarla doldurduklarını ve bunlara kimsenin bakmayacağını iç sesi de dıştan bir ses de söylemez.

15.SÖYLEMCİ TİP: Bunlar yazdıkları ile ilgisi olmayan kişilerdir. Doğruluğu dürüstlüğü çok güzel anlattıkları halde egosu yüksek, kibirli, kinci, kıskanç kişilerdir. Kendilerini övmekten asla vazgeçmezler. Eylemleri ile söylemleri birbirine ters düşen bu insanların nasıl biri olduğunu anlamak mümkün değildir. Dost gibi görünüp gizli takip etmeyi huy edinen bu kişiler genellikle güzel paylaşımlar yaparak inkâr etme psikolojini kullanırlar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?