“Önemli Olan Sizin Düşüncelerinizde Yarattığınız Engeller!”

“Önemli Olan Sizin Düşüncelerinizde Yarattığınız Engeller!”

“Engelleri birlikte aşalımki; insanoğlunun engellerine bir daha takılmayalım.” Bu sözler bir zamanların çetin belediyecisi Beyhan Erdoğan’a ait. Beyhan Erdoğan geçmişte yaşadığı bir anektodu gazetemizle paylaştı. Erdoğan; “30 yıl önce henüz engellilerin bir kısmının aileleri tarafından evlere kısmen saklandığı dönemlerde çocuğum dışarıya giderse savunmasız başına olmadık işler gelir bilinmezlikten korkan aileler yada engelli çocuğundan utanan aileler vardı halen de varlığının olduğuna inanıyorum. Nasıl ki; engeli olmayan bazı insanlarda özgüven varsa engellilerin içinde de özgüvenleri sayesinde bazı zorlukları aşarak sosyal hayata cesaretli bir şekilde katılanlar oluyordu. Bu insanları yüreklendiren güzel insanlarda vardı. İnsan olmanın gereğini yerine getiren insana cesaret veren mangal yürekli fedakar insanlar. Tanıdığım ve tanımakla kendimi de çok şanslı bulduğum insanlardan biri Neriman Yiğit ömrünü engellilerin yaşama haklarına adayan, engellilere haklarını öğreten nasıl haklarını savunabileceklerini yılmadan usanmadan anlatan bizlere mücadele etmenin önemini anlatırdı.” Dedi.

“Engellilere Fırsat Eşitliği Sağlayın!”

Erdoğan; “O bizilerin arkasında dururdu bizde ondan kuvvet alırdık. Neriman ablam şimdi melek oldu Nurlar içinde uyusun. Yıllar önce devlet kurumları hariç özel sektörde çalışan pek engelli göremezdiniz bundan 30 yıl önce Şampiyon FM radyo sahibi sevgili Ünal Kılıç abim radyo ya iş müracaatında bulunan görme engelli Enver’i işe başlatmış Enver’in  performansı hayranlık uyandırmış. Daha sonra sevgil Ayhan Zenbilci ve Sebahattin Abi arkadaşımız da ” Umuda Yolculuk” projesi ile Ünal Kılıç’a program yapma isteği ile şampiyon FM’gitmişler onları da işe alarak  engellilerle ilgili programlar yapan arkadaşlarımızın engelli camiasına büyük katkıları olmuştur. Engelli haklarını hukuklarını öğretmişlerdir. Ünal bey engellilerin çalışmasından çok büyük haz almış. Bir gün bir kız çocuğu radyoyu arayarak ben çalışmak istiyorum demiş ve çok güzel bir şiir okumuş şiiri öylesine güzel tonlamayla okumuş ki  kızı işe almaya karar vermiş ama bu defada ailesi izin vermemiş biz nasıl getirip götüreceğiz diye fakat şampiyon FM sahibi Ünal Kılıç  ben kendim bizzat getirip götüreceğim yeterki siz izin verin demiş ailede izin vermiş  Naciye işe baslamış dinleyici kitlesi çok olan Naciye yi tanımak isteyin Şampiyon FM’i ziyaret etmişler Allah rahmet eylesin Naciye’de hakkın rahmetine kavuşmuş bunları anlatmamda ki sebep engellilere fırsat eşitliği verildiğinde yapamayacakları birşey yok yeter ki fırsat eşitliği verilsin.” Dedi.

“Siz İmtiyaz Derseniz, Bizde Yaşam Hakkı Deriz!”

Erdoğan; “Bugün engellilerin geldiği nokta gerek aileler gerekse engelli bireyler haklarını savunmayı, haklarını aramayı kısmen de olsa öğrendiler. Yasalar çok açık ve çok güzel yazılmış ama maalesef yasalarda uygulama problemleri var verilen haklarda kısıtlamalar olmaktadır. Engelliler, kendileri ile ilgili konularda verilen hakların geri alınmasından rahatsız olmaktadır. Özgüvenleri, özsaygıları sarsılmakta, depresyon ve çeşitli ruhsal sorunlar yaşayabilmektedirler. Bu yaklaşım kendilerini memnun etmemektedir. Sosyal model, engellilik durumunu yaratan esas nedenin toplumsal olduğu ve engellilerin toplumsal engeller sonucunda izole edilmektedir. İnsan, insan gibi yaşamalıdır. Ilımlı ayrımcılığın yapılması imtiyaz istiyormuşuz gibi görüldüğünü de işitiyoruz fakat insandan bahis ediyoruz siz imtiyaz dersiniz  bizde yaşama hakkımız deriz. Kısıtlı olan bu hayatta hep birlikte yaşayabilmek için ılımlı ayrımcılığın, hoş görünün, kimseye zararı olmaz.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?