Ne Aktaş’ı Ne Dündar’ı!

Ne Aktaş’ı Ne Dündar’ı!

Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, şehrin kültür mirası 600 yıllık Daya Hatun cami önüne yapılan borsanın idare binasına itiraz ettiğini söylemesine rağmen, Büyükşehir ve Osmangazi Belediye Başkanlarını ikna edemediğini söyledi.

Hanlar Bölgesi’nin etrafını açmak için başlatılan çalışmayla ilgili Bursa kamuoyunu bilgilendirme yarışına giren Büyükşehir Belediyesi’nin 6 asırlık Daya Hatun cami önünde inşaatı devam eden Ticaret Borsası idari binasına kayıtsız kaldığı, uyarıları dikkate almadığı ortaya çıktı. Borsa Başkanı Özer Matlı, tarihi cami önünün kapanmasını istemediğini söylemesine rağmen Alinur Aktaş’ı, Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar’ı ikna edemediğini, binanın temel atma törenine gelen AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na yaşanan sorunu iletmesine karşın Çavuşoğlu’nun ‘benim dışımda bir olay’ dediğini Çavuşoğlu’nun kendisini dinlediğini hatırlattı. Matlı ayrıca, mevcut belediye başkanlarının yapılan protokolde en ufak bir adımlarının olmadığını, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ticaret Borsası eski başkanın protokolde imzalarının olduğunu söyledi. Özer Matlı, tarihi alanın etrafına daha önce yapılan binalarında bir işe yaramadığını ifade etti. Şimdi tüm gözler, ecdat eserlerinin ortaya çıkması için talimatlar veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çevrilirken, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un nasıl bir tavır takınacağı yönünde.

SİT ALANI

Osmangazi ilçesinde bulunan 6 asırlık Daya Hatun cami önüne inşa edilen Ticaret Borsası idare binasıyla ilgili borsa başkanı Özer Matlı, kendisinden önce kurumun AK Parti Osmangazi Belediyesi’yle Doğanbey Toki alanında bulunan borsanın mülkleri karşılığında protokol imzalandığını kaydetti. Önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin ibadethanenin önünde devam eden idari bina inşaatı alanın sit alanı olduğunu kendisine söylediğini hatırlattı. Matlı kendisinin hiçbir sözleşmeye imza atmadığını, idari bina inşaatına karşı çıktığını ama ne önceki dönem belediye başkanı nede mevcut Büyükşehir ve Osmangazi belediye başkanlarını ikna edemediğini ifade etti. Protokol gereği inşaatın yapılmamasıyla ilgili hukuki boyutu olduğunu anımsattı. Temel atma töreninde AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na yaşanan karmaşayı hatırlatmasına, Daya Hatun cami önüne idari bina inşaatını istememesine rağmen Çavuşoğlu’nun, ‘olay benim dışımda’ diyerek sorumluluktan kaçtığını belirtti.

‘İNŞAATI YAPTIRAN BEN DEĞİLİM’

Özer Matlı, idari binanın yapılmasından dolayı büyük üzüntü duyduğunu belirterek, şöyle devam etti: “Yapılan protokol gereği, inşaatlar yapılmadığı için Cimer’e şikayet yapılmış. Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar bana ‘biz bu süreci bekletemeyiz, yoksa mahkemelik olacağız, inşaatı başlatmak zorundayız’ dedi. Ardından göreve yeni getirilen AK Parti Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’a gittim. Bana, ‘ben yeniyim’ diyerek bir kaç gün müsaade istedi. Aktaş’a burada böyle bir yerin olduğunu yeşil alan ve yürüyüş yeri olarak kalması gerektiğini, mevcut yerde tarihi binaların olduğunu bu binaların yapılmasının doğru olmadığını, Recep Altepe’yi ikna edemediğini aktardım. Bir hafta Sonra Aktaş’la buluştum, bana ‘biz sizi boşuna bekletmişiz’ itirafında bulundu.” Matlı, “Elimden geleni yaptım ama başarılı olamadım. Ben kimsenin oyuncağı değilim. Bu inşaatı buraya yaptıran ben değilim” dedi.

Matlı’nın ben buraya bina istemiyorum itiraz etmesine rağmen, ikna olmayan Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar.

‘BELEDİYENİN PARASI HEBA OLUYOR’

Toki’yle yapılan anlaşmaların olduğunu kaydeden Özer Matlı, önceki dönem Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş ve Osmangazi Belediye Başkanı ile görüşmesine rağmen buradaki inşaatını yapılmasına engel olamadığını, protokolü uygulamak zorunda kaldığını ifade etti. Yapılan protokollerde Aktaş ve Dündar’ın imzası olmadığını, protokolü yapan ismin Altepe olduğunu iddia etti. Matlı, “Kullanamayacağı binalara bakım parası ödemek, personel barındırmak zorundayım. Benim şehrin içinde böyle binaya ihtiyacım yok. Masraf ettirecekler bana. Benim üyemin başka derdi var. Osmangazi Belediyesi bana burada tarihi cami var demesi lazım. Belediyenin parası heba olmasın demeleri lazım ama demiyorlar. Kent merkezinde bizim binaya ihtiyacımız olmadığını söylüyorum. Belediye başkanı ver bu parayı bana, çevre yolunda üyelerimin ihtiyacını giderecek yer yapılsın” şeklinde açıklamalarda bulundu. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a yaşanan skandalı anlatmasıyla ilgili sorulan soruya Matlı, ‘bana bakanlar ortada protokol var bak işine derlerse ne cevap vereceğim’ diyerek olumsuz yanıt verdi.

‘İNŞAATI OSMANGAZİ BELEDİYESİ YAPIYOR’

Matlı, son olarak şunları söyledi: “Şehircilik benim işim değil, şehir Aktaş ve Dündar’ın derdi olması gerekiyor. Benim işim ticaretle ilgili adımlar atmaktır. Herkesin bir sorumluluk alanı var. İdari binanın temel atma töreninde AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu’na yaşanan olumsuzluğu söylediğimde, Çavuşoğlu bana benim dışımda bir olay’ cevabını verdi. Ben temel atmayı nasıl yaparım? Beni bir üst kuruluşum var TOBB, ben oranın yönetimindeyim. Ben kendi başkanım olmadığı bir temel atma yapar mıyım, hangi mantık böyle bir şey yapar? Temel atma töreninde yer alan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ve ilçe Başkanı Ufuk Cömez, kendi aralarında anlaşmışlar, bir organizasyon yapmışlar. Beni bir gün önce aradılar temel atacağız dediler. Benim cebimden tek kuruş para çıkmıyor. Kurumun kasasından para çıkmıyor. Osmangazi Belediyesi yer takasından dolayı inşaatı yapıyor. Hatadan dönülmesi için hepsine gittim ama olmadı. Ama o vebal benim vebalim değil. Ben bu memleketin çocuğuyum, tarihi kim getirebilir. Herkes bir yol tutturmuş gidiyor’ diyerek tepki gösterdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?