Corona’yla Etkin Mücadele İçin Kademeli Mesai Saatleri!

Corona’yla Etkin Mücadele İçin Kademeli Mesai Saatleri!

Koronavirüsle mücadele kapsamında toplu ulaşımda nelere dikkat edilmeli? Bursa’da da kademeli mesaiye geçilsin talebi Koronavirüs sürecinde son aylarda vaka sayıları artışa geçti. Aynı zamanda toplu ulaşım araçlarında yoğunluğun artmasının ardından uzmanlar, kademeli mesai sistemine geçilmesi gerektiğini önermişti. İstanbul Valiliği tarafından, koronavirüse karşı mücadele kapsamında, kademeli mesai uygulamasına geçildiği açıklandı. Diğer iller için henüz böyle bir sisteme geçiş yapılmadı. Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, “Covid-19 salgınının yayılmasını azaltmak için ulaşımda kademeli mesai sistemine geçilmelidir” dedi ve pandemi sürecinde ulaşım konusunda nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında açıklamalarda bulundu.

İstanbul Valiliği, koronavirüse karşı mücadele kapsamında kademeli mesai uygulamasına geçtiğini açıkladı. Son zamanlarda koronavirüs vaka sayılarının artmasıyla, toplu ulaşım konusunda dikkat edilecek konuların önemi de ortaya çıktı. Makina Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Fikri Düşünceli, toplu ulaşım konusunda dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili açıklamalarda bulundu.

“PANDEMİ OLAĞANÜSTÜ BİR DURUMDUR VE OLAĞAN ŞARTLARDAN FARKLI ÖNLEMLER GEREKTİRİR”

Fikri Düşünceli, “Tatil sezonunun sona ermesi, okulların açılması ve mevsimsel koşulların da devreye girmesiyle Covid -19 vaka sayılarını tekrar yükseliş gösterme ihtimali yüksektir ve son haftalarda  bu durum açık bir şekilde gözlemlenmektedir. Bilindiği gibi Covid-19 insandan insana bulaşan, çoğunlukla da hava yoluyla bulaşan bir virüs. Bulaşma riskinin en yüksek olduğu yerler, kapalı mekanlar, toplu bulunulan yerlerin  yanında toplu ulaşım araçlarıdır. Salgının yayılmasını azaltmak amacıyla toplu ulaşımda birtakım önlemler alınmalıdır” dedi. Düşünceli, bu önlemler için öncelikle genel kabullerinden bahsetti:

  • Pandemi olağanüstü bir durumdur ve olağan şartlardan farklı önlemler gerektirir,
  • Araçta, mutlaka bir pandemi taşıyıcısı olabileceği varsayılmalıdır,
  • Sürücü için  en uygun, yolcular için asgari konfor şartları sağlanmalıdır,
  • Firmalar/kurumlar, sürücü ve mürettebatın sağlıklı olduğundan emin olmalı, bunu sağlamalıdır.

TOPLU ULAŞIMDA HANGİ ÖNLEMLER ALINMALI?

Fikri Düşünceli, kısa vadeli  ve acil olarak alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı:

Taze hava kullanımı; Taze havanın doğal yollarla (pencere, açılır tavan penceresi, duraklarda kapı açılması vb.) araç içine alınması sağlanmalıdır. Araç iç hava sirkülasyonu yapılmamalı, bu amaçla, araç iç hava sirkülasyon düğmesi mutlaka kapalı olmalı veya iptal edilmelidir.

Termal konfor; İklimlendirme sisteminin mümkün olduğunca fazla dış hava ile çalıştırılması için teknik önlemler alınmalıdır. İklimlendirme sisteminin zorunlu olmadıkça kulanılmaması önerilir.

Dezenfeksiyon;  Havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin bakım ve dezenfektasyonu daha sık yapılmalıdır. Araç içi ortam ve yüzey dezenfektasyonunun gerçekleştirilmesi için yerel yönetimlerin koordinasyonunda ilgili kurallar belirlenmeli, bu işlem eğitimli ve yetkilendirilmiş uzman ekipler tarafından uygulanmalıdır. Pandemiye karşı mücadelede alınan önlemlerin etkinliği için ulaşımla ilgili tüm birim çalışanlarına (servis elemanları, şoförler, denetim ekibi vb.) eğitim verilmelidir.

Sürücü; Şehiriçi araç sürücüsünün Pandemiye karşı korunması için, güvenli ve ergonomik sürüş pozisyonu bozulmadan, separatör uygulanmalı ve bu alandaki sıcaklığın konfor sıcaklığını  (26-28 derece) geçmemesi sağlanmalı, sürüş güvenliği açısından sürücü için maske kullanımı zorunlu olmamalıdır.

Yolcu sayısı; Pandeminin yayılmasını engelleyici önlem olarak araçlara daha az yolcu alınması amacıyla metrekare başına yolcu sayısı yeniden belirlenmelidir. 1.6.2020 tarihli İçişleri Bakanlığı genelgesine göre ayakta yolcu sayısı   metrekare başına 2,7 kişiye kadar çıkabilmektedir. Şehiriçi toplu taşıma araçlarında en az 1 metre fiziksel mesafenin sağlanması ve ayakta yolcu için metrekareye bir kişi (fabrika çıkışı 8 kişi/m²) kabulüyle aşağıdaki formüllerle hesaplama yapılmalıdır:

  • 6 metrelik araçlarda ayakta 1 kişi veya hiç alınmamalı
  • 9 metrelik araçlarda ayakta 4 kişi
  • 12 metrelik araçlarda ayakta 7 kişi
  • Orta havuzlu araçlarda ayakta 8 kişi olarak düzenleme fiziki mesafenin korunması açısından yeterli olacaktır.

Kademeli Mesai; Bu uygulamanın sorunsuz gerçekleştirilmesi için kademeli mesai sistemi de devreye alınmalıdır. Çalışma saatlerinin kademeli mesai uygulaması ile daha geniş bir zamana          yayılmasıyla şehir içi toplu taşıma araçlarında 1 metre fiziksel mesafeyi bozan yığılmalar önlenebilir.

        Örneğin;

  • mesai başlangıcının fabrikalarda saat  06.00’da, kamu kurumlarında saat 08.00’de, ofis ve hizmet şirketlerinde saat 10.00’da, ders başlangıcının okullarda saat 09.00’da olması,
  • mesai ve ders bitiş saatlerinin de başlangıca uygun şekilde yine kademeli olarak düzenlenmesi sağlanabilir.

ÖNLEMLERİN AMACI NE?

Fikri Düşünceli, bu önerilerin amacını ise, “Pandemi sürecinde karayolu üzerinde sağlıklı ve güvenli  toplu taşıma  yapılabilmesi için toplu taşıma araçlarının en iyi performansa sahip olmasına yönelik önlemlerdir. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu ve il pandemi kurullarına önerilmek üzere hazırlanmıştır” diyerek özetledi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?