DİNLEMENİN GÜCÜ

DİNLEMENİN GÜCÜ

Ailemiz ve Biz. Bir danışma , bir başvuru kılavuzu. Çocuklardaki fiziksel, ruhsal ve zeka gelişimlerinden anne baba ilişkilerine dek pek çok konuyu kapsıyor. Çocuk gelişimi, nişanlılık, evlilik öncesi, eş seçimi vb. konularda yol gösteriyor.

Kılavuzluk ediyor. Bilgilendiriyor ve bilinçlendiriyor. İletişim becerilerine değiniyor. Ailemiz ve Biz, geniş kapsamlı, iri oylumlu bir kitap.

Yazarı aile danışmanı, PDR ve NLP uzmanı, gazetelerde köşe yazarı Hakkı GÜLEÇ. Bilgili, birikimli ve donanımlı. Danışmanlık yapıyor, seminerler veriyor.

Bilgilerini her ortamda herkesle paylaşıyor. Bilgiyi ve sevgiyi paylaşmanın önemine inanıyor. Tanımaktan büyük onur ve mutluluk duyduğum bu dostu dinlerken o kadar çok şey öğreniyorum ki anlatmaya sözcükler yetmez. Konuşmak ve dinlemek. İletişimin en temel öğesi.

Konuşmak, kendini anlatmanın en etkili yöntemidır. Dinlemek ise karşındakinden yeni bilgiler öğrenme fırsatı verirken aynı zamanda karşındakine ” seni önemsiyorum, sen benim için değerlisin ” mesajını vermektir. Dinlemesini bilmek çok önemlidir.

Dinlemekle karşınızdakinin her dediğini onaylamış , ona hak vermiş olmuyorsunuz. Onu dinlemekle onu var ediyorsunuz. Elbette söylem ve eylemde tutarlı olmak gerekir. Hep kendiniz konuşursanız , bildiklerinizi yinelerseniz. Oysa karşınızdakini konuşturursanız yeni bilgiler edinirsiniz.

Kitap alıntıladığım bir öykü ile bu konuyu pekiştireyim: Ünlü psikiyatristlerden Prof. Dr. Recep Doksat ‘a genç bir kız telefon eder. “Hocam, intihar etmek istiyorum. Ruh halim çok kötü. Artık bu durumdan kurtulmak istiyorum.

Bu son konuşmam olacak.” Doksat hoca, genç kızı yarım saat dinler, kendisiyle konuşur ve ona bu kararını yeniden gözden geçirmesini söyler. Yaklaşık yarım saat sonra , kız intihar etmekten vazgeçer. Ruh hali değişmiştir. Daha sonra Doksat hoca, bu genç kıza muayenehanesine gelmesini önerir. Genç kız , öneriyi kabul eder ve hocayla yüzyüze görüşür. Bu görüşmede hoca genç kıza merakla sorar: ” Benim hangi sözüm seni intihardan vaz geçirdi?”

Genç kızın yanıtı ilginçtir: ” Hocam , doğrusu dediklerinizden dolayı intihardan vaz geçmiş değilim. Bu dünyada benimle yarım saat konuşabilecek ve beni yarım saat dinleyebilecek insanların varlığı beni düşündürdü. Yarım saat beni dinlediniz ve bana değerli olduğumu duyumsattınız. Değerli bir insan olduğumu duyumsadığım için intihardan vaz geçtim.” der. Demek ki dinlemek, insanı var eder ve yaşama bağlar.

Dinlenilen , dinlendiğini gören kişi, gördüğü ilgi sayesinde kendini değerli hisseder , var olduğunun ayırdına varır. Yaşama farklı gözle bakmaya başlar. Daha mücadeleci olur. Bir çok sorunu çözmek için güzel sözler söylemek , güzel konuşmak yeterlidir.

Çünkü güzel söz, sevgiyi artırır. Güzel gören, güzel düşünür, güzel konuşur. İnsanların en büyük gereksinimi anlaşılmaktır.

Bunun için konuşmak kadar dinlemek de önemlidir. Anlatmak kadar anlaşılmak da önemlidir.

Aile içi sorunları, ülke sorunlarını çözmek , birbirimizi etkili biçimde dinlemekten geçer.

Alın , bu kitabı okuyun.

Sorunlarınızı çözün.

Sosyal Medyada Paylaşın:
Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?