ÇÖZÜM(LEME )

ÇÖZÜM(LEME )

Çözümleme nedir? Tanımlamaya çalışalım. Eş anlamları Tahlil ve analizdir. Bilim kollarında farklı anlamlar da içerir. Örneğin felsefe alanında ” Bir bütünde parçaların karşılıklı konumunu inceleyerek, o bütünün yapısal özelliklerini ortaya koyma” işlemidir.

Parçalardan yola çıkarak fotoğrafın bütününü görmek de denebilir. Kimya alanında ise “Bir maddenin bileşimindeki yalın cisimlerin niteliğini ya da niceliğini anlamak için yapılan işlem”dir. Edebiyatta ise ; ” Roman, öykü, oyun gibi anlatı türlerinde kişilerin ruhsal yapılarını, çevrenin etkilerine ve kişilerin tepkilerine dayanarak açıklama” ya denir çözümleme. Bir metni , biçim ve içerik yönünden açıklama ve yorumlamadır.

Dilbilimde ise Sözcükleri ek ve köklerine, tümceleri de öğelerine ayırma işlemidir. Özneyi( eylemi yapanı) , nesneyi ( eylemden etkilenen varlığı) , tümleci ( eylemin nerede, niçin , nasıl yapıldığını ) ve yüklemi ( eylemi) ayrıştırma işidir. Bütünü parçalara ayırma işlemidir.

Toplumbilimde ; Bilimsel çalışmalarda bütünü oluşturan öğelerin tanınması için kullanılan yöntemdir. Benim anlatacağım çözüm(leme) , toplum olaylarını, toplumsal sorunları inceleyen, irdeleyen, araştıran, sorgulayan ve sorunlara çözüm öneren bir derginin adıdır. İzmir’de basılıp yayınlanmaktadır. Çözüm(leme) , bir dergi olmaktan çok bir aydın sorumluluğudur. Bir yurtseverlik görevinin yerine getirilmesidir.

Halkına, halkının sorunlarına, dertlerine, geçim kaygılarına duyarlılık göstermektir. İnsanca bir erdemdir. Çözüm(leme), iki aylık kültürel, sanatsal, siyasal bir düşün dergisidir. İmtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni ; yaptığı her işte başarılı olan, Atatürk ilke ve devrimlerine yürekten bağlı , gerçek bir yurtsever Utku ERİŞİK; Sorumlu Yazı İşleri Müdürü ise toplumsal sorunlara bir aydın ve bir kadın duyarlılığı ile yaklaşan Ebru Figen ERİŞİK’tir.

Derginin içeriği , siyasetten sanata, eğitimden bilime dek her konuyu inceleyen , bilgilendiren, çözümler öneren yazılarla dopdolu. Geçmişe ve günümüz olaylarına ayna tutan , yansıtan bilimsel, sanatsal ve düşünsel bir dergi. Dergi sözcüğü yetersiz kalır. Bir okul demek daha doğru olur bence. Yazarları; tüm yaşamlarını aydınlanmaya ayırmış , bu konuda bedeller ödemiş kişiler. Asırlık çınar Muazzez İlmiye Çığ, Kurtuluş Savaşımızı yakından görmüş, bu kutsal isyana tanıklık etmiş Halide Edip Adıvar,Ruşen Eşref Ünaydın, Aydınlanma yolunda bedel ödemiş , roman ve öykü yazarı Sabahattin Ali, günümüz yazar ve ozanlarından Ataol Behramoğlu, Feyza Hepçilingirler, tarihimizi bilimsel yöntemlerle araştıran Doğan Avcıoğlu, sanatçı yazarlar Mehmet Aksoy, Ayşe Emel Mesçi, Utku ERİŞİK, hemen usumuza geliverenler.

Sanat , yazın ve düşün dünyamızın dev çınarları. Her sayfasında aydınlanma var, bilgilendirme var, sorumluluk var, duyarlılık var. Her bir yazı bizleri bilgilendiriyor, bilinçlendiriyor, güzellik duygumuzu geliştiriyor, halkımıza olan sorumluluklarımızı anımsatıyor. Derginin hazırlanmasında, basılmasında, yayınlanmasında ve dağıtılmasında emeği geçen herkesi başta Utku ERİŞİK ve Ebru Figen Erişik’i yürekten kutluyorum.

Yazılarıyla dergiyi okul haline getiren tüm yazarlara sevgi ve saygilarimi sunuyorum. Aydınlanmadan, çağdaşlıktan, uygarlıktan yana olan dostlar. Yurtseverler. Karanlığa küfretmektense bir mum da siz yakın. Sorumluluk sahibi aydınlar. Yakınmayı bırakın, elinizi taşın altına koyun. Birleşmek, çoğalmak, üretmek için Bu dergiye sürdürümcü olun. Toplumsal sorunlara ve olaylara duyarsız kalmayın. Birlikten, birliktelikten güç alarak karanlıkları aydınlığa çevirelim.

Haydi dostlar! Görev başına.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?