ÖRNEK ALINACAK BİR YAŞAM:  Mümin DERE

ÖRNEK ALINACAK BİR YAŞAM: Mümin DERE

Tanıdık bir yaşamı. Ülkemizdeki pek çok insanın yazgısı gibi bir göçmen çocuğu. Bulgaristan doğumlu. Dağlık, ormanlık , sarp yamaçlarla kaplı bir köyde açmış gözlerini. Ailesinin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelmiş.

Tütün tarlalarında geçmiş çocukluğu. Sabanla yarılan tarlalar içinde yaşama tutunmaya çalışmış. Birkaç yıl sonra da anayurdu, anayurdu saydığı topraklara Anadolu’ya göçmüş. Trakya’da Lüleburgaz’a yerleşmiş ailesi. Yokluk ve yoksulluk içinde geçen bu süreçte ilk, orta ve lise öğrenimini bu ilçede tamamlamış. Yokluk ve yoksulluk engellememiş iyi bir yurttaş, iyi bir insan olmasını. Sorumluluk sahibi, çalışkan, yurtsever bir aydın olarak öğretmenliğe başlamış.

Çalışkanlığı ve başarılarıyla kısa sürede kendini kanıtlamış, kısa sürede yöneticilik görevlerini üstlenmiş. Azmiyle, kararlı tutumuyla her işin üstesinden gelmiş. Gittiği her yerde aldığı her görevde başarılı olmuş.

Unutulmaz yapıtlar bırakmış buralarda. Tüm bunları ” Bir Öğretmenin Yaşam Öyküsü”adlı kitabından öğreniyoruz. ( 480) sayfalık iri oylumlu kitabında neler yok ki? Anılar, gezilip görülen yerler, izlenimler, doğal ve tarihsel güzellikler, gezilen yerlere ilişkin coğrafya ve tarih bilgileri, insan ilişkileri…..Her biri bir gözlem sonucu ele alınmış , her biri belgelere dayandırılmış. Hiçbir detay, hiçbir ayrıntı göz ardı edilmemiş.

İyi bir gözlemci. İnsan ilişkilerinde içten ve doğal. Bu kitaptan çok önemli ve yararlı bilgiler öğreniyoruz. Ülkemize, coğrafyamıza, tarihimize ve insanımıza ilişkin bilgiler var. Üretim aracı olarak kullanılan tarım ağaçlarından tütün da düğünlere, bayramlara, oyunlara, yemeklere , türkü ve manilere dek her türlü gelenek ve göreneklerimize yer vermiş. Giyim ve kuşamdan inançlara dek her şey var. Atatürk ilke ve devrimlerini benimsemiş, cumhuriyet kazanımlarını korumaya ant içmiş bir aydın.

Yurtsever bir öğretmen. Yaşadığı, çakıştığı kente, Lülenurgaz’a hayran biri. Ülkemizde hiç bir başarı cezasız kalmaz. Mümin DERE de başarılı çalışmaları yüzünden cezalandırılmış. Çok sevdiği öğretmenlikten ayrılarak yaşamını başka alanlarda sürdürmüş.

Yine de öğretmenlik, yaşamı boyunca onu hiç bırakmamış. Ibret alınacak , örnek alınacak yaşamını kaleme aldığı ” Bir Öğretmenin Yaşam Öyküsü” adlı kitabı , okunmaya değer bir yapıt olmuş.

Kalemine, emeğine, yüreğine sağlık dostum, meslektaşım Mümin DERE.

Yaşamının ve yapıtının genç kuşaklara, geleceğin öğretmenlere örnek olmasını dilerim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?