“Salgında Esnaf Perişan Oldu, Komisyon Alınmasın”

“Salgında Esnaf Perişan Oldu, Komisyon Alınmasın”

Corona Tedbirleri Kapsamında, küçük esnafın çok zor günler geçirdiğini belirten CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; “Salgında küçük esnafımızın yaşadığı travma diğer işletmelerden daha fazla. Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm ülkeleri etkisi altına alarak hızla yayılan ve ülkemizde de binlerce insanın hayatını kaybetmesine yol açan Covid-19 tipi virüs salgını dünya ekonomisini olumsuz olarak etkilemiştir. Salgınla savaşan ülkeler gerekli ekonomik tedbirlerini açıklamış, bu tedbirler kapsamında belirledikleri bütçelerini oluşturmuşlardır. Ülkemizde devam eden ekonomik kriz ortamının üzerine, Covid-19 salgının baş göstermesi ile esnaf ve vatandaşlarımızı derinden etkilemiştir. Birçok işyeri tedbir nedeniyle kapatılmak zorunda kalmış, sanayide üretime ara vermeler gerçekleşmiş, işçiler ücretsiz izine ayrılmış ya da direkt işlerine son verilmiştir.” Dedi.

“İşyerleri Uzun Süre Kapalı Kaldı”

Özkan; “Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan yapmış olduğu basın toplantısında tüm bu olumsuzlukların önüne geçebilmek için bir “Ekonomik İstikrar Kalkanı” planını hayata geçirdiklerini açıklamıştır. Bu bağlamda, Esnaf ve Sanatkârlar Odasına kayıtlı esnafımıza, kamu bankası olan Halkbank aracılığı ile “Ekonomik İstikrar Kalkanı” kapsamında “Esnaf Destek Paketi” ile İşletme Kredisi verilmesi kararlaştırılmıştır. Ancak kullandırılan kredi miktarı üzerinden gerek Esnaf Kefalet Kooperatifi gerekse Halkbank adına faiz haricinde belirli bir komisyon kesilmektedir. Uzun süre iş yerini kapatmak zorunda kalan esnafın eline geçen az miktarda krediden yapılan kesintinin, bir defaya mahsus olmak üzere 2020 yılı içerisinde alınmaması veya alındı ise iadesi için gerekli kanun değişikliğinin yapılmasını talep ediyoruz. Kanun teklifimiz ile zor ekonomik koşullar altında ki esnafımızın içinde bulunduğu durumun olumsuz etkilerinin ve sorunlarının en aza indirilmesi amaçlanmaktadır.” Dedi.

“Komisyonlar Alınmamalı, Alınanlar İade Edilmeli”

Her konuda vatandaşın yanında olduklarını belirten Özkan; “ ilgili maddeye ‘GEÇİCİ MADDE 10- Yeni Koronavirüs Hastalığının (COVID-19) Türkiye’de yayılmaya başlamasından sonra bu Kanuna tabi bankalar tarafından salgından etkilenenlere destek amacıyla kullandırılan kredilerde 31/12/2020 tarihine kadar finansal tüketiciden faiz, kâr payı, vergi, fon ve benzeri yasal giderler dışında her hangi bir nam altında ücret, komisyon ya da masraf talep edilmez. Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar kullandırılan kredilerden alınan ücret, komisyon ya da masraflar iade edilir.’ Teklifinde bulunduk. Milletvekilleri arkadaşlarımızdan bu konuda destek bekliyoruz.” Dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?