Yılın ilk 6 ayında fotoğraf baskısına talep %60 arttı

Yılın ilk 6 ayında fotoğraf baskısına talep %60 arttı

Günümüzde fotoğraf makinelerinin yerini akıllı telefonlar alıyor, araştırmalar son 10 yılda dijital kameralara olan talebin %87 azaldığını gösteriyor. Ancak sıra fotoğrafları saklamaya geldiğinde ise telefon hafızaları yetersiz kalıyor. Pek çok fotoğraf bu sebeple silinirken anılara sahip çıkacak inovatif çözümler fotoğraf baskısına olan talebi %60 artırdı.

 Dijital dönüşüm hayatın her alanında etkisini gösteriyor, meslekler ve hobiler yeniden şekilleniyor. Bu dönüşümden en çok etkilenen alanların başında ise fotoğrafçılık geliyor. Kamera ve Görüntüleme Ürünleri Birliği (CIPA) verilerini inceleyen Sosyopix’e göre akıllı telefonların hayatımıza girmesiyle dijital kameralara olan talep son 10 yılda %87 azaldı. Akıllı telefon kullanımına bakıldığında ise kullanıcıların %92’sinin en çok kamera özelliğini kullandığı görüldü. Bu sayede fotoğrafçılık akıllı telefonu olan herkes için kolay hale gelse de, sıra fotoğrafları saklamaya geldiğinde telefon hafızaları çoğu zaman yetersiz kalıyor. Akıllı telefon kullanıcılarının %51’i, cihazlarda daha fazla hafıza alanı talep ediyor. Bu durumun, fotoğrafların taşınabilir belleklere aktarılmasına veya silinmesine yol açtığına dikkat çeken Sosyopix kurucu ortağı Emre Abat, bir dönem demode olan fotoğraf baskısının online olarak kolaylıkla dekoratif ürünlere dönüştürülmesiyle tekrar popülerleştiğini söylüyor.

Pandemi sürecinde dekoratif ürünlere talep %30 arttı 

Pandemi sürecindeki sosyal izolasyon tedbirleri nedeniyle milyonlarca insanın sevdiklerinden uzak kaldığına dikkat çeken Emre Abat, bu dönemde özel günlerin anıları tazeleyerek kutlandığını belirtti. Abat, “Sosyopix olarak pandemi süresinde geçtimiz yılın aynı dönemine oranla siparişlerimizin %30 arttığını gördük. Bu artışta hem sevdiklerimizden ayrı geçirdiğimiz günler hem de bu dönemde artan e-ticaret yönelimi etkili oldu. Ancak özel günleri anlamlı kılma isteğimiz baki kaldı. Eski günleri daha çok yad ettiğimiz zorlu günlerde doğum günleri, yıl dönümleri gibi özel günler dekorasyon ürünü olarak da kullanılabilecek metal fotoğraf baskıları ve anı çerçeveleri gibi ürünlerle kutlandı. Anneler Günü ve Babalar Günü’nü anlamlandırmak ise günlük hayatta sıklıkla yanımızda bulundurduğumuz kupa, takvim kutuları ve kanvas tablolara düştü’’ dedi.

Anılara dokunmak mümkün 

Akıllı telefonlar sayesinde sayısız anın dijital ortamlarda ölümsüzleştirildiğini ancak başta hafıza yetersizliği olmak üzere çeşitli teknik sorunlar nedeniyle silinme veya kaybolma risklerinin olduğunu ifade eden Abat, bu riskin fotoğrafları kupa, takvim, bez çanta, rozet veya takvim gibi kalıcı ürünlere taşıdığını belirtti ve ekledi:‘’Günümüzde pek çok şeye dijital ekranlardan bakıyor, fotoğraflar yerine ekranlara dokunuyoruz. Ancak hem fotoğraf baskısı almak için aylarca beklediğimiz günlere duyulan özlemi hem de güvenlik, kaybolma riski, yer kaplama gibi pek çok çekinceyi de gözlemliyoruz. Bu noktada Sosyopix olarak, anılara dokunmanın verdiği keyfi yeni seçeneklerle artırmak ve çekincelere anlamlı çözümler sunmak için harekete geçtik.’’

Türkiye’de Pola Kartlar, yurt dışında dekoratif ürünler seviliyor

Anılar değişse de, onlara verilen önem değişmiyor. Yalnızca Türkiye’de değil, dünyanın pek çok yerinden insan, anılarını dokunulabilir hale getirmek için ürünleştirmeyi tercih ediyor. Sosyopix verilerine göre, taleplerin %75’i Türkiye’den, %25’i ise yurt dışından geliyor. Türkiye’de üç büyük şehir olan İstanbul, Ankara ve İzmir taleplerin %50’sini oluştururken yurt dışında Amerika, İngiltere, İtalya, Fransa ve İspanya öne çıkıyor.  Amerika siparişlerinin %24’ü yılbaşında, Avrupa siparişlerinin %32’si Sevgililer Günü döneminde gelirken Türkiye’nin favori özel günü siparişlerin %25’inin geldiği yılbaşı dönemi oluyor. Talep edilen ürünlere bakıldığında ise Türkiye’de %35 ile en çok fotoğraf baskıları, yurt dışında %58 ile duvar dekorasyonu ürünleri seviliyor.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?