Bursa’da Osman Gazi Heykeli Kaldırılacak mı?

Bursa’da Osman Gazi Heykeli Kaldırılacak mı?

İşte bu soru geçen haftaya damga vurdu. Osmangazi’nin siyasi parti temsilcileri ve STK kuruluşları; Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘akıllı kavşak kapsamında’ yeniden düzenlenme talebi olan ‘Fomara Kavşağı’ üzerinde bulunan Osman Gazi Han Heykeli’nin kaldırılması konundaki fikirleri geçen hafta başı Bursa kamuoyuna gelmiş, tartışmalara Osmangazi Belediyesi tarafından yapılan resmi yazışma damga vurmuştu. Siyasi partilerden İYİ Parti Osmangazi İlçe Teşkilatının görüşleri ise Fomara Kavşağına son noktayı koydu. 

Osmangazi Belediyesi; Anıt Heykel’in kaldırılması konusunda Büyükşehir’e yazmış olduğu resmi yazıda; ”  “Koruma amaçlı İmar Planı kapsamında, Şehreküstü Mahallesi’nde bulunan ve KTVKYK’nın 19,06,2007/729 sayılı kararı dikkate alınarak Osmangazi Heykeli’nin 2863 sayılı yasa kapsamında 17,08,2009 4938 nolu karar ile korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilmiş olup, şehrimizin simgesi ve anıt değer niteliğinde olduğundan kaldırılması uygun görülmemiştir.” cevabını vermişti.

Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar ise konuya ilişkin olarak; “Akıllı kavşak uygulaması trafiği ne kadar rahatlacak, emin değilim. Çünkü o noktada trafik 4 koldan akmıyor. Sadece Kent Meydanı’ndan ve Haşim İşcan’dan gelen araçlar var. Evet akıllı kavşak uygulamasında ana caddelerde verim alındı ama burada rantabl olur mu şüpheliyim. Diğer yandan Osmangazi Heykeli mükemmel bir görüntü veriyor meydana. Önemli düzenlemeler yaptığımız 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nı ciddi bir bütçe harcayarak yeniledik. Yıpranan Osmangazi Heykeli’ne de masraf ettik. Bir de Osmangazi Heykeli, anıt değeri niteliğinde olduğu için taşınma talebine olumsuz yanıt verdik. Eğer heykel kalkacaksa, kuruldan izin alınması gerekir. Biz 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nı yenilerken de izin almıştık.” demişti.

Osman Gazi Han’ın hatıralarını yaşatacaklarını belirten İYİ Parti Osmangazi İlçe Başkanı Mehmet Hasanoğlu; “Fomara Kavşağı üzerinde yer alan Osman Gazi Han’ın Anıt konumunda olan heykelin kaldırılması noktasında yapmış olduğumuz açıklamada demiştik ki; ulaşım noktasında yapılan düzenlemelerden ‘Kent Meydanı Kavşağı’ çözümden öte kördüğüm olmuş, Osmangazi’deki en büyük trafik kaosunun oluşmasına neden olmuştur. Fomara’daki Osman Gazi Han Heykeli ise Osmangazi’nin kalbi durumundadır. Bursalı kalbindeki aziz hatıralarını yaşatan bir olgu olan Osman Gazi Han Heykeli’nin kaldırılmasını ise asla affetmez. Kalıcı bir çözüm istiyorsanız Akıllı Kavşak’tan, Kent Meydanı’ndan Heykel’e kadar olan hatta ‘Akıllı Tünel’ yapılmalı fikrini savunduk. Yine aynı görüşü savunuyoruz. Bu konu gündeme geldiğinde bir anket çalışması yaptık. %78,5 oranında Anıt Heykel’in yerinde kalması görüşü ağır bastı. Oluşan tepkiler üzerine Heykel’in yerini kaydırarak kavşak yapımı hususu Büyükşehir kaynaklarınca açıklandı. Proje; Osmangazi Meclis’ine geldiğinde inceleyeceğiz. Projenin ayrıntılarına göre de oluşan kanaatimizi kamu ile paylaşacağız. Ulaşım en büyük problemdir. Ama hatıraları yok ederek çözüm üretemezsiniz!” dedi.

Büyükşehir; Fomara Kavşağı ile ilgili son durumu medya hesabından paylaştı. İşte O Haber;

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden Osman Gazi heykelinin kaldırılması iddialarına yalanlama geldi.

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada şöyle denildi:

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin Şehreküstü 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda gerçekleştirmeyi planladığı kavşak düzenlemesi kapsamında, kavşağın ortasında bulunan Osman Gazi Han heykelinin kaldırılmasını istediği yönünde sosyal medya ve basılı mecralarda yayınlanan haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

Trafiği şehrin gündeminden çıkarmak için çalışmalarını aralıksız sürdüren Bursa Büyükşehir Belediyesi, pandemi sürecindeki kısıtlamaları da fırsata çevirerek 20 gün içinde 20 yıldır kullanılan ana arterlerin asfaltını yeniledi. Bunların yanı sıra şehrin tıkanan damarlarını akıllı kavşak düzenlemeleriyle rahatlatan Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun noktalarda yaptığı akıllı kavşak düzenlemeleriyle, trafikteki tıkanıklıklarda yüzde 40’lara varan azalmalar yaşanmıştı. Bu çalışmalarını sürdüren Büyükşehir Belediyesi, son olarak şehrin en önemli bağlantı noktalarından biri olan Şehreküstü 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda akıllı kavşak düzenlemesi yapabilmek için düğmeye bastı. Hazırlanan tasarı projede; Haşimişcan’dan Atatürk Caddesi ve Altıparmak Caddesi’ne geçişlerin kolaylaşacağı, yine Santral Garaj istikametinden gelen araçların Haşimişcan Caddesi ile Fevzi Çakmak Caddesi’ne ve Atatürk ile Altıparmak caddelerine dönüşlerinin hızlanacağı ön görüldü. Hazırlanan projede, mevcut kavşakta orta refüjde bulunan Osmangazi Han heykelinin kaldırılması söz konusu değildir. Heykel bulunduğu yerden sadece 7-8 metre geriye kaydırılarak, akıllı kavşak projesinin hayata geçirilmesi öngörülmektedir.

Konuyla ilgili olarak Osmangazi Belediyesi’ne yazılan yazıda da sunulan tasarı projede heykelin kaldırılmayacağı belirtilmiş ve Osmangazi Han heykelinin kaydırılması gereken nokta proje üzerinde işaretlenmiştir. Osman Gazi heykelinin kaldırılacağı yönündeki haber ise yanlış bilgilendirmeler ve maksatlı çarpıtmalardan öte değildir.”

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?