6 MAYIS VE HIDRELLEZ’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

6 MAYIS VE HIDRELLEZ’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Hıdrellez’i Anadolu insanı kutsal sayar ve o günü bayram havasında kutlar.Ateşler yakılır,çevresinde toplanılıp ateşin üzerinden atlanır,yemek ve börekler yapılır.Güzel yurdumun insanı doğanın hızlı bir şekilde canlanmasını kutlar,Hızır ile İlyas’ın kavuşmasını sevinçle karşılar.

…Çocukluğımda hatırlarım,6 Mayıs Hıdrellez günü bahçelere giden ama kış dolayısıyla dolmuş olan su yollarını(ark), köyün erkekleri sabahın erken saatlerinde başlayıp öğlene kadar kazma ve küreklerle açardı.Öğlen saati köyün kadınları yaptıkları yemekleri,börekleri vb. hazırlıkları bitirip,su yolu çalışması’nın olduğu yere getirirlerdi.Sonrası büyük bir sofra kurulur,tüm köy halkı(Kadın-Erkek-Çocuk) sofraya oturur,yemekler yenir ve türküler söylenirdi.

Hıdrellez ya da 6 Mayıs dediğimizde,Andolu’da ilk akla gelen ritüeller bunlar gibi görünsede,Türkiye Cumhuriyeti içinde bir dönüm noktasıdır.

27 Mayıs 1960 Albaylar İhtilali’nin kötü bir sonucu olarak dönemin çok önemli üç siyasi figürü,Başbakan Adnan Menderes,Dış İşleri Bakanı Fatih Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan idam edildiler.Fatih Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan 16 Eylül 1961 günü sabaha karşı,Adnan Menderes 17 Eylül saat: 13.30 sularında idam edildiler.Hatta Celal Bayar ve diğer 11 kişinin idam kararları ABD Başkanı Kennedy ve II.Elizabeth’in uğraşlarıyla müebbet hapse çevrilmiştir.

27 Mayısta darbe yapan Albaylar cuntası’nın 38 kişilik kadrosunda Albay Alparslan Türkeş’te vardı.Milli Bilik Komitesi’nin darbe bildirsini ilginçtir radyolardan Albay Alparslan Türkeş okumuştur.Daha sonra Türkeş Albaylar Cuntasıyla fikir ayrılığına düşünce Büyükelçilik Müşaviri olarak Hindistan Yeni Delhi’ye sürülmüştür.1947’de başlayan Emperyalist politikalar Türkiye’nin önüne çok büyük set olarak çıktı.Sözde Marshall Yardımları,NATO’ya giriş,Kore savaşına girmemiz gibi Emperyalist politikalar peşinde koşan günün siyasetçileri,yine aynı Emperyalist güçlerin projesiyle idam edildiler.

27 Mayıs 1960 İhtilali’nin 6 Mayısla ‘’ne alakası var’’ diye düşünebilirsiniz.Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin,genç 68 Kuşağı dediğimiz ‘’Üç Fidan’’la çok alakalı çünkü sağ-muhafazakar kesim bu darbeyi ve idamları bir türlü hazmedemedi.

1960’larda olduğu gibi sol,68 Kuşağıyla birlikte yükselişe geçmişti.İstekleri çok basitti.Mustafa Kemal ATATÜRK’ün ‘’TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’’ ilkesinden hareketle mücadelelerini veriyorlardı.Öbür tarafta ise Üç’e Üç kelle isteniyordu yani Tanrılar kurban istiyordu.

Dönemin sol öğrenci liderlerinden Deniz Gezmiş , Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan onlar için biçilmiş kaftandı.Yine sağ ağırlıklı hükümetler ülkeyi yönetmekte ve Emperyalist güçlere hizmete devam etmekteydiler.Onlara göre o dönem ‘’vatan hainliği’’ ve ‘’solculuk’’,’’Komunistlik’le’’ eş değerdeydiler.Kendileri gibi düşünmeyeni Komunistlik ile suçluyor, yakalayıp yargılıyor ve mahkemeler kurup ceza veriyorlardı.

Peki Üç Fidan ne yapmış bir bakalım;

Hüseyin İnan : 1949’da Kayseri Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu.1966’da Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Bölümüne kayıt oldu.Milli Demokratik Devrim(MDD)içindeki ayrılıkları gidererek kır gerillası yoluyla Anti-Emperyalist mücadele verme fikrini geliştirmeye çalılştı.Özellikle Orta Doğu Teknik Üniversitesi kökeni olan ve temelini İnan’ın attığı bu grup daha sonra Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun (THKO)çekirdek kadrosunu oluşturacaktı.

…14 Ekim 1969’da Filistin Kurtuluş Örgütü’nün El Fetih kamplarına gitti ve orada İsrail’e karşı savaştı.1 Ocak 1971’de Türkiye İş Bankası soygunu,Amerikan Askeri Tessisleri’nin basılarak, ‘’Bir Amerikalı’nın Kaçırılması’’ eylemlerinde yer aldı.24 Mart 1971’de Kayseri’nin Pınarbaşı İlçesinde yakalanarak,9 Kasım 1971’de idam edilmiştir.

Yusuf Aslan : 1947’de Yozgat’ta doğdu.1966’da Orta Doğu Teknik Üniversitesine girdi.Çok kısa sürede ‘’Sosyalist Fikir Klübü’’ ve ‘’Dev-Genç’’ içinde çalışmaya başladı.Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşgali’nin önde gelen örgütçülerinden biri oldu.İlk yargılandığı eylem , CIA Ajanı Amerikan Büyükelçisi Commer’ın arabası’nın yakılmasıydı.

…1969’da arkadaşlarıyla birlikte Filistin’e gitti.Burada,helikopter ve uçak pilotluğunu öğrendi.

…1970 yılında kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun Kurucusu ve Önderlerinden biri olan Yusuf Aslan,Sivas Şarkışla’da yaralı olarak yakalanıp 6 Mayıs 1972’de idam edildi.

 Deniz Gezmiş : Ankara’nın Ayaş ilçesinde 1947’de doğdu.1966’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girdi.Lise yıllarında sol düşünce ile tanıştı.Türkiye İşçi Partisine 1965’te üye oldu.Çorum Belediyesi’nin işten çıkarılan işçileri’nin 15 günlük yürüyüşünde,Türkiye İşçi Partisi Üsküdar İlçe Sekreteri sıfatıyla işçileri İstanbul’da karşıladı.

…19 Ocak 1967’de Türkiye Milli Talebe Federasyonun’da çıkan olaylarda gözaltına alındı , fakat kısa sürede serbest bırakıldı.22 Kasım 1967’de Kıbrıs Mitinginde Aşık İhsani ile birlikte ABD bayrağı’nın yakılması nedeniyle gözaltına alındı.

…30 Ocak 1968’de Hukuk Fakültesinde ‘’Devrimci Hukukçular Örgütü’nü’’ kuran Gezmiş,12 Haziran 1968’de İstanbul Üniversitesi’nin işgal edilmesine önderlik etti.

…İstanbul’a gelen 6. Filo’yu protesto eylemlerinde bulunan Gezmiş,30 Temmuz’da tutuklandı,40 gün tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.1968’de Samsun’dan İstanbul’a Mustafa Kemal Yüryüşünü düzenledi.1969 Haziran’ında Filistin’e giderek Eylül’e kadar Filistin Gerilla Kamplarında kalan Gezmiş,20 Aralık 1969’da yakalandı.10 ay tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.Daha sonra Sinan Cemil ve Hüseyin İnan ile Türkiye Halk Kurtuluş Ordusunu kurdu.4 Mart 1971’de 4 ABD’li Er’in Kaçırılması eylemşnde bulunan Gezmiş,Erler’in serbest bırakılmasından sonra Sivas’ın Şarkışla ilçesinin Gemerek Beldesinde Türk Askeri’yle çatışmaya girmeden teslim olmuştur.6 Mayıs 1972’de idam edilmiştir.

Yukarıda kısaca özetini geçtiğim Üç Fidan’ın hayat hikaylerinde herhalde onay veremeyeceğimiz tek suç Türkiye İş Bankası Soygunu’dur.Diğer eylemlerin hepsi ya Emperyalist Düşünce’ye ya da Emperyalist Ülkeler’e yapılmıştır.Küçük bir dipnot kısacık hayatlarında filtreli sigarayı idam edildikleri gün içmişlerdir.

İstedikleri tek şey ‘’TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE’’ özlemi ve inancıydı.1960’ın rövanşı Üç’e Üç olarak alınmıştır.O günün Milli Talebe Federasyonu Üyeleri, 6. Filo’yu Kıble yapıp Deniz’leri taşlayanlar 18 yıldır bu ülkeyi yönetenlerdir.

19690 İhtilali , 1971 Muhtırası,6 Mayıs 1972’de dipten budanan fidanlar , 12 Eylül 1980 İhtilali ve 28 Şubat 1997 Post-modern darbesi Türk Solu ve Devrimcilerine yönelik yapılmış olup geldiğimizi düzenin hazırlayıcısı olmuştur.

Türk Solu ve Devrimi’nin fidanları’nın kıyımıyla Türkiye’de devrim devamlılık göstermemiştir.Bunun sonucu olarak 6 Mayıs 1972’de Türk Devrimi İlkbahar’da dipten budanmış olup Yaz’ı hala görememiştir.

Ruhunuz şad olsun devrim şehitleri Deniz,Hüseyin ve Yusuf…

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Ruhunuz ŞÂD OLSUN derken..
    Sadece banka soygununu? Yoksa komünizm rejimini getirme düşünceleri mı?
    Hoca istemeyen ateistlere ruhunuz ŞÂD OLSUN derken böyle bırakmayın..
    Gidin FATİHA yasin okuyun hatta mevlid okutun!!!

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?