Tahsin İzmir
Tahsin  İzmir
tahsinizmir@bayrakhaber.com
Sevgili dostlar öncelikle herkese merhabalar
  • 2140
  • 23 Nisan 2020 Perşembe
  • +
  • -
Bu gün ilk yazımda sizlerle mutluluğunu sizlerle paylaşmak istedim.
Corona lı günlerde sizlerle biraz farklı şeyler paylaşmak istedim.Siyaseti,ticareti, sosyal hayatı ve benzeri konuları önümüzdeki süreçte yeterince yazıp çizeceğiz.
Benim yaşımın yettiği 1970-1980 ve 2000’lerin ilk yarısı dahil, her mahallenin zenginleri vardı ve o zengin aileler kendi mahallesi ve çevre mahallelerde hatta kendi köyünde ihtiyaç sahibi kim varsa bilirdi ve ihtiyaç sahibi insanlara sahip çıkar, onların maddi manevi ihtiyaçlarına çare olmak için çırpınırdı. O mahalle o zenginleri minnet ve hayır dua ile yaderdi.
Şimdi ne oldu o zenginlere? Hepsi Nilüfer, Bademli, yada bir kaç dönümlük arazi içine yüksek çitlerle çevrilmiş villada taşındılar,hatta işyerlerini eski mahalelerinde bırakmakta da mahsur görmediler. O çıktıkları mahalleden para kazanmayı sürdürdüler ama o mahallenin mistik ve otantik yapısından koptular.Yani fakir mahallenin, fakir insanlarından para kazanmaya devam ettiler ama faydalı olmayı unuttular. Fakirlerden kazanıp, enginlerle harcamaya başladılar. Böylece zengin mahalleler, zenginlerle hayatlarını kurdular.Sosyal dayanışmayı unuttular ve ihtiyaç sahibi olanları ve mahallenin dinamiklerini unuttular.
Unutulan fakirler değildi tabi, bunun yanında komşuluk,dayanışma,yardımlaşma hatta Anadolu ve islam öğretilerinden uzaklaşıp,kapı komşusunu tanımayan apartman kültürü yada 2 mt’ lik çitlerle çevrilmiş villalara hapsettiler kendilerini.
Burada asıl can alıcı kısmı kendilerini yalnızlaştırarak duygusallığını ve aile içi ilişkilerini kapitalist yapıya teslim ettiler.
Sonuçta; o zenginler eski mahallelerinde önde gelen, saygı duyulan hatta minnet duyulan aile iken; yeni mahallelerinde sıradan bir aileye evrildiler.Bu kapitalist düzen be eski fakir mahalleye yaradı ne yeni zengin mahalleye. Bunu sunucu olarak mutsuz aileler, mutsuz yaşamlar ortaya çıktı ve eski mahalleleri Özlem’le anarken, yeni yaşamlarından da vazgeçmediler.
Bu saptamayı niye yaptı diye sorabilirsiniz tamda bu günlerde Ramazan ve oruçlar başlamışken, eski Ramazan ve bayramlar geldi aklıma.
Görüşmek üzere dostlar.

Sosyal Medyada Paylaşın:

3 yorum

  1. Atıp tutmak kolay önce kendine bakacam benim kime bir haydılar de bi düşün bakalım din den uzaklaştıkça insanlar işte böyle hazırlanıyor.Tek çare islam dinimize dönmeliyiz aşkımıza dönmeliyiz o ne yapmış bu ne yapmışlardı bırakıp ben ne yapıyorum dememiz gerekir saygılar.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?