“Yandaş’a Kalkan; Vatandaşa İBAN!”

“Yandaş’a Kalkan; Vatandaşa İBAN!”

“Esnaf zor durumda!” CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan; Koronavirüs’ü ile ilgili olarak alınan ekonomik tedbirlerin sokaktaki vatandaşa yansımadığını belirterek, Hükümet’i sert ifadeler ile son kez uyardı. Özkan; “Dünyada etkisini günden güne arttıran koronavirüs salgını sebebi ile birçok ülkede hükümetler gerek çalışanları, gerekse işverenleri ekonomik olarak rahatlatıcı önlemler açıklamış, salgının ekonomide yaratacağı tahribatı en aza indirebilmek için “sosyal devletin” yapması gereken tedbirleri almaya başlamışlardır. Geçtiğimiz günlerde Sayın Cumhurbaşkanı’nın açıklamış olduğu “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi” içerisinden ise yardım kampanyası çıkmış, esnafın ve çalışanların beklentisi maalesef gerçekleşmemiştir.” Dedi.

“KOBİ’lerimiz bankaların faizli kredileri ile baş başa bırakılmıştır!”

Özkan; “Ülke ekonomisini kötü yöneten ve Merkez Bankası Yedek Akçe’sinin dahi harcamaktan çekinmeyen, kasasında olağanüstü durumlar için para bulunmayan AKP hükümeti, geçtiğimiz aylarda yaşanan Elazığ ve Malatya depremi sonrasında da yine vatandaşlardan yardım talebinde bulunmuştu. Hükümetin vatandaşına el uzatmak yerine IBAN numarası gönderme alışkanlığının bu süreçte de devam ettiğini görüyoruz. Koronavirüs ile mücadele için ABD 1 trilyon dolar, Fransa 373 milyar dolar, Almanya 614 milyar dolar, İspanya 216 milyar dolar, İngiltere 412 milyar dolar, Türkiye ise 14.2 milyar dolar kaynak ayırmıştır. Ancak ülke ekonomisinin bel kemiği KOBİ’lerimiz kendilerine bırakın destek verilmesini, bankaların faizli kredileri ile baş başa bırakılmıştır. Esnafı tekrar borçlandırmaktan başka bir işe yaramayacak olan bu durum binlerce esnafın bir daha açılmamak üzere kepenk kapatması ve buna bağlı olarak binlerce çalışanın işsiz kalması anlamına gelmektedir.” Dedi.

“Yoksa; Koronavirüs bu işyerlerini teğet mi geçti?”

Özkan; “Dünyadaki örneklere baktığımızda işyerini kapatan küçük büyük bütün işverenlere ayrım yapılmadan destek verilmektedir. Bizim işverenlerimiz ise vergi borcu ödemelerinin ötelenmesi için “mücbir sebep” ayrımına tutulmakta, bu ayrımın ne derece adil olduğu ise tartışmalara yol açmaktadır. Sayın Albayrak, yan yana iki işverenden birisi mücbir sebepten yararlanarak vergisini 6 ay öteleyecekken, ayakta kalma savaşı veren diğer işveren ne yazık ki bu haktan yararlanamamaktadır. Yoksa koronavirüs bu işyerlerini teğet mi geçmiştir? Ülkemizde 1 milyon 703 bin KOBİ,yaklaşık 14 milyon 120 bin kişiye istihdam sağlamaktadır.Ekonominin lokomotifi KOBİ’lerimiz faizsiz nakdi destek beklemektedirler. Ayrım yapılmadan tamamı vergi ödemelerinin ötelenmesini beklemektedirler.  İşyerini kapatan işverene ve mevcut gelirini kaybeden çalışanlara hükümet birebir nakdi yardım yapmalıdır. İşyeri kira olan işverene kira desteği sağlanmalıdır. Aksi halde o zaman ekonomide çarklar dönmemeye başlayacak ve çok daha kötü bir senaryo ile karşı karşıya gelinecektir. Bu salgını “bilimin önerileri, ortak akıl ve sosyal devlet anlayışı” ile aşmalıyız.” İfadelerini kullandı

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?