“81 Bin Meslektaşımıza MEB’in Sahip Çıkmasını Bekliyoruz”

“81 Bin Meslektaşımıza MEB’in Sahip Çıkmasını Bekliyoruz”

“Ücretli öğretmenlerin durumları ne olacak?” Bursa’da “Corona Tedbirleri” kapsamında alınan kararlara eğitim camiasından destek gelirken birde uyarı geldi. Türk Eğitim Sen 2 Nolu Şube Başkanı Fatih Gümüş; “Sağlık herşeyden önemli, Devletimizin aldığı kararları elbette destekliyoruz. Ancak alınan kararlarda resmi hizmette görevli ama devlet için sözleşmeli yada ücretli iş gören personelin gelir kalemleri dikkate alınmamış.” Dedi.

“700 Lira İle Sonbaharı Nasıl Getirecekler?”

Gümüş; “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Devlet okullarında Ülke genelinde 81.000 Bursamızda ise 3500 ücretli öğretmen görev yapmaktadır.Bu itibarla ilimiz İstanbul ve Şanlıurfa’nın ardından en çok ücretli öğretmenin çalıştırıldığı ildir. Ücretli öğretmenlik bilindiği gibi girdiği ders başına ücret alan, hiçbir özlük hakka sahip olmayan, insanların güvencesiz çalıştırıldığı bir görevlendirme şeklidir. Maalesef  yeterli sayıda öğretmen ataması yapılmadığı için şuanda Ülke genelinde 81.000 Bursa’mız da ise 3500 ücretli öğretmen görev yapmaktadır.  Yani şu anda 81 bin meslektaşımız ücret alamayacakları için ihtiyaçlarını karşılayamamak durumundadır.Bu durum, görmezden gelinecek bir hal değildi.

Geçtiğimiz hafta ücretli öğretmenlerin Mart ayı maaşları ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinde yapıldı.Mart ayının ilk iki haftasında fiilen derse girdikleri için maaşları ortalama 700 tl civarında hesaplandı.Nisan ve Mayıs Aylarında ise maaş alamayacaklar. Halbuki hazineden Milli Eğitim’e bütçe ayrılırken ücretli öğretmenlerin Haziran ortasına kadar alacakları ücret hesaba katılarak bir bütçe oluşturulmuştur.Yani ücretli öğretmenlerin maaşları Bakanlığa ayrıca bir yük getirmeyecektir.Zaten okulların kapalı kalması ile zorunlu giderlerden büyük oranda tasarruf yapan Bakanlık ücretli öğretmen maaşları üzerinden de bir tasarrufa gitmemelidir.” Dedi.

“Ücretlide Mağduriyet Oluştu”

Gümüş; “Yaşadığımız olağanüstü sürece binaen devletimiz tedbirler aldı. Kamu kurumlarında personel sayısı asgariye indirildi, esnek çalışma imkanı getirildi, ücret ve ödemelerinde ise kesinti yapılmayacağı duyuruldu. Okullara zorunlu tatil getirildi, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz evlerine gönderildi. Öğretmenlerimizin mağdur olmaması için de “ders görevleri yapılmış sayılarak” ek ders ücretleri kesilmedi. Hepsi doğru adımlardı. Peki “ücretli öğretmenlerimiz” ne yapacak? Yapılacak tek bir şey var: öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin ödemesinde olduğu gibi, ücretli öğretmenlerimizin de “ders görevleri yapılmış sayılarak” aldıkları ücretlerin eksiksiz şekilde ödenmesidir. Ayrıca yaklaşık 81.000 ücretli öğretmenimizi ortada bırakmamak “Sosyal Devlet” olmanın bir gereğidir.Milli Eğitim Bakanlığı 27 Mart tarihinde Covid 19 kapsamında idari izin,dönüşümlü ve uzaktan çalışmaua ilişkin usul ve esasları Yayınladı.Bu esasların  Uzaktan çalışma başlıklı 7.Maddesinde “MADDE 7- (1) Covid-19 pandemisi nedeniyle idari izinli sayılan personel, ilgili birim tarafından gerekli tedbirler alınarak uzaktan çalışma yöntemiyle çalıştırılabilir. Uzaktan çalışma ile ilgili olarak kullanılacak iletişim ve bilişim kanalları belirlenerek personele bildirilir. Uzaktan çalışma kapsamındaki personel, gerekli iletişim ve bilişim kanallarını sürekli açık tutmakla yükümlüdür.” denmektedir. Ücretli öğretmenlere de bu kapsamda uzaktan eğitim görevi verilmek suretiyle maaşları ödenmeye devam etmelidir. Kaldı ki Bursamızda ücretli öğretmen sayısının kadrolu öğretmen sayısını geçtiği ve dezavantajlı bölgelerde bulunan pek çok okul vardır..Bu okulların öğrencilerinin uzaktan eğitim hakkı ellerinden alınmamalıdır. Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk’tan beklentimiz, ücretli öğretmenlerimizin mağduriyetinin giderileceğine dair açıklamayı en kısa sürede yapmasıdır.” İfadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

1 Yorum

  1. Yine her zamanki gibi toplumsal bir yaraya parmak basmişsiniz. Bütün noktalarına katilmak beraber biran önce bu duyarliliginizin MEB tarafından da görülmesini temenni ediyorum.

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?