“Ülke Tavsiye Kararı İle Yönetilemez! Hangi İl Ne Kadar Etkilendi Kendileri Bile Bilmiyor!”

“Ülke Tavsiye Kararı İle Yönetilemez! Hangi İl Ne Kadar Etkilendi Kendileri Bile Bilmiyor!”

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal Türkiye’de uygulanan Corona tedbirlerini değerlendirdi.

Şu anda konuyla ilgili bir çabanın olduğunu ve bunu yadsımadıklarını söyleyen Orhan Sarıbal ‘’Ama ne yazık ki bütün dünyada çok şeffaf yürütülen sistem bizde kapalı bir biçimde gidiyor. Hala hangi ilde ne kadar vaka var bilmiyoruz. Dün akşam bir tablo sunuldu ama o tablo gerçeği ne kadar yansıtıyor bilmiyoruz. Elbette gerçek ama bütünüyle baktığımızda hangi ilde, hangi yaş aralığında, hangi biçimde çok net değil. Yani bir şeffaflığa ihtiyacımız var. Bu çok önemli. Aralıktan itibaren ortaya çıkan bir süreç, ne yazık ki biz çok geç tedbirler almaya başladık. Ve hala sokaklarda işin ciddiyetini anlayamamış, anlatamadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Hükümet bütünüyle elinden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bunu görüyoruz ama bütün dünyada gördük ki özelleştirilmiş sağlık sistemleri ne yazık ki kamucu sağlık sistemlerini kenara itmiş, dolayısıyla bugün ancak kamucu yaklaşımla bir sonuca varabiliyoruz. Sağlık sisteminin kamucu bir yaklaşıma dönülmesi ve mutlaka kamu alanı içerisinde görev yapması gerekiyor. Sağlık, eğitim ve özellikle tarım özel sektöre, liberal düzene ve piyasaya terk edilemez. Dolayısıyla sağlık temel bir insanlık hakkı olarak karşımızda durmakta ve bundan dolayı da kamucu bakışla yaklaşılmalıdır. Sağlık Bakanı elbette çok net bilgiler vermeye çalışıyor. Ama dünyanın hiçbir memleketinde bakanın kendi twitter hesabından böylesine önemli bir konu 83 milyona bilgi olarak aktarılamaz. Bunun sivil toplum örgütleri, meslek odaları, Bakanlığı var. Bakanlık bunu kendi sitesinden, ilgili biriminden, meslek odasından düzenli bir şekilde verebilir. Günde birkaç defa da verebilir. Hastanelerde maske, eldivenle ilgili sorunlar devam etmektedir. Eldiven ve maske meselesi derinlemesine incelenmesi gereken bir konudur. Ticaret Bakanlığı bu konuda kısıtlama getirdi ve üç-dört firma bu konuda tekelleşti. Çin’den veya başka ülkelerden çok ucuza getirilen bu ürünler iki yıldır Türkiye’de özel birkaç firmaya verilmektedir. Bu firmalar incelenmelidir. Bunların kimlerle bağlantısı olduğu takip edilmelidir. O firmaların yetkilileri ‘Bizim arkamızda şunlar var’ diyebilecek noktaya gelmiş durumdalar. Bu kısıtlama getirilince ve bu üç- dört firmaya bırakılınca, orada bir kartelleşme yaratılınca ithal edilince ucuz olan ürünler yerli üretim yapılınca daha pahalı olmaya başladı. İthalatın önünde belli kısıtlamalar vardı. Üç-dört firmaya bu kısıtlamalar kaldırılmıştı. Bugün gördük ki o firmalar aslında bu ülkenin ihtiyacını karşılayacak üretimi yapamamışlardır. Bütünüyle bakıldığında bir çaba var ama yetmez. Sistemi, düzeni sorgulamamız, Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere bütün mekanizmaları yeniden ele almamız gerekiyor. Bunu bir fırsat olarak görmek gerektiğini düşünüyorum.’’ dedi.

‘’Sağlık Çalışanlarına İhtiyacımız var’’

Orhan Sarıbal sağlık çalışanlarıyla ilgili sorunlara değinirken ‘’Bugünlerde bize sağlık çalışanlarıyla ilgili çeşitli bilgiler ulaşmakta. Örneğin özel hastanelerin hasta sayısı azaldığından dolayı hekimler başta olmak üzere bazı hastane çalışanlarına ücretlerinin yüzde ellisinin verileceği söylenmekte. Yine hasta sayısının azalması ve hastane gelirinin düşmesi nedeniyle bazı hekimlerin işlerine son verildiği, bir diğeri ise 60 yaş üzerindeki hekimlerin yaş gerekçe gösterilerek işlerinden uzaklaştırıldığı ya da çalışmalarından engellendiğini görüyoruz. Bunlara derhal müdahale edilmeli ve elbette özel hastanelerden ayrılanların neden ve niçin ayrıldığına bakılmaksızın, bakanlığın ‘Bunları biz değerlendirmeyeceğiz’ açıklamasının etik açısından çok da doğru olmadığından, o hekimin hastaneden hangi gerekçe ile ayrıldığını görmeden böylesine bir duvar örmenin de bu geçiş sürecinde doğru olmadığını düşünüyoruz. Çünkü tecrübeli, yetenekli doktorlara, sağlık emekçilerine ihtiyacımızın olduğunu, bu corona virüsünden bir an önce kurtulmamız gerektiğini, önce sağlık dediğimiz bir süreçte ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz.’’ İfadelerini kullandı.

‘’Bu bir ekonomik tükenmişliktir’’

Corona tedbirleri kapsamında inşaat sektörü ve uçak biletleriyle ilgili alınan kararlara ve önümüzdeki süreçte CHP’nin tarımla ilgili fikirlerine değinen Orhan Sarıbal ‘’Burada bir polemik yapmak istemem. Bir siyasi davranış da göstermek istemem ama iktidar ne yazık ki saray üzerinden bunu zorlamaktadır. İçimizi acıtan iki karar çıktı ortaya. Bir tanesi konut alımlarında yüzde 90’a kadar kredilendirme. Bir diğeri de uçak biletlerinin KDV’sini indirmek. Yani evden eve uçak taşımacılığı yapılacak. İnsanlar burada can derdindeyken, bir deyim vardır kasap et derdinde kuzu can derdinde meselesi. Ne yazık ki iktidar burada ana düşüncesini, işi kar, rant, fiyat ve piyasa üzerinden söyleme noktasına gelmiştir. Bu da aynı zamanda ekonomik olarak bir tükenmişliğin adı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tarımla ilgili mutlaka ve mutlaka çiftçinin ekim yapmasını, üretmesini ve üretilen ürünlerin kamu, yerel, sosyal devlet anlayışı içerisinden mutlaka tüketilmesini sağlamak gerekir. En önemli unsur budur. Bugüne kadar sadece hububat ve baklagil ürünleri ekildi. Oysa sebze ve birçok ürün bundan sonra ekilecek. Dolayısıyla çiftçi borçlarından tutun da girdilerin desteklenmesi, ürün garantisi, bazı ürünlerde taban fiyatları açıklanmasına kadar bütün bunları mutlaka ve mutlaka yapmak ve çiftçiyi üretimde tutmak, üretileni de elinden alıp, onun zarar etmeyeceği bir fiyat politikasını hayata geçirmek lazım.’’ sözlerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?