Onurlu Direnişin 5’ci Gününde İşçi Dayanışması…

Onurlu Direnişin 5’ci Gününde İşçi Dayanışması…

Bodo Bode işçisi direniyor: Sendika tanınana kadar iş başı yapmaya niyetimiz yok Bodo Bode’de sendikalaşan işçilerin işten atılması üzerine başlatılan üretimi durdurma eylemi devam ediyor. İşçiler, “Patron sendikayı tanıyana kadar işbaşı yapmaya niyetimiz yok” diyor.
 
Bursa’daki Bodo Bode-Doğrusan Fabrikasındaki işçilerin grevi 5. gününde sürüyor.
 
Kestel’de bulunan otomotiv yan sanayi fabrikası Bodo Bode’de çalışan işçiler, çalışma koşullarının düzeltilmesi için sendikalı olmaya karar vermiş ve Türk Metal’e üye olmuşlardı. Patronun haber alması üzerine işçiler üzerinde baskılar başlamıştı. Hafta başından itibaren başlayan işten atmalarda sayı 100’ü geçerken işçiler, fabrikada üretim durdurmuş ve fabrika bahçesinde direniş başlamıştı.
 
Yaşadıklarını Evrensel’e anlatan işçiler, “Sonunda buradayız, işten atılanlar işe geri alınana ve patron sendikayı tanıyana kadar işbaşı yapmaya niyetimiz yok” dedi.
 
İŞÇİLER, MOBBİNG VE İŞTEN ÇIKARMALARLA YILDIRILMAYA ÇALIŞILDI
 
Türk Metal’e üye olduktan sonra işyerinde mobbingin arttığını belirten grevdeki işçilerden Emin Şirin, “Fabrikada çoğunluğu sağladıktan sonra, patronun baskıları artmaya başladı. Tuvalet molaları bir gün için 20 dakikaya indirildi. Birçok kişinin çalışma bölümü değiştirildi. Her fırsatta hakkımızda tutanak tutulmaya başlandı. Başta 17, sonrasında 85 işçi işten çıkarıldı. Bizde yapılan bu haksızlıklara karşı üretimi durdurduk. 5 gündür buradayız, ayrılmayacağız da” dedi.
 
Fabrikanın Elektrik Elektronik bölümünde çalışan Kurban Murat da işçilerin tek tek kenara çekildiğini ve işten atılmakla tehdit edildiğini belirtti. Murat, “Sonrasında yıldırma amaçlı fabrikanın zımpara bölümüne sürüldüm. Burada yaptığım işin çok daha zor ve işçi sağlığı için daha zararlı. Buna rağmen SGK’de hâlâ çalıştığım bölümün değişmedi” ifadelerini kullandı.
 
“STAJYER VE MEYDANCILARA ÜRETİM YAPTIRILIYOR”
 
Dört senedir fabrikada çalıştığını ve sendikalı olduktan sonra baskının arttığını belirten Fuzuli Mevlütoğlu, “Sendikalı olduktan sonra hakkımda 8-10 tane tutanak tutuldu. Hakkımızı aramayalım sadece para kazandıralım isteniyor” cümleleriyle yaşadıklarını aktardı.
 
Başka bir işçi de fabrikada iş güvenliği önlemlerinin olmadığını, kendi çalıştığı makinada elektrik kaçağı olduğunu belirtti ve şöyle devam etti: “Şu an fabrikada stajyerlere ve meydancı olarak çalışan engelli çalışanlara üretim yaptırılıyor. Bunlar makineyi, bandı tanımayan insanlar. Yarın bir gün bir iş kazası yaşanabilir.”
 
5 yıldır kapı kaynak bölümünde çalışan Dursun Erol da “Süreç boyunca sırf 10-12 işçi benim çalıştığım bölümden atıldı. Aynı bölümden arkadaşımızla yan yana bile gelemez olduk. Sürekli kameralardan izlendik. Sonunda buradayız, işten atılanlar işe geri alınana ve patron sendikayı tanıyana kadar işbaşı yapmaya niyetimiz yok” dedi.
 
AKWEL İŞÇİLERİNDEN DAYANIŞMA ZİYARETİ
 
Akwel işçileri, grevdeki Bodo Bode işçilerini, grevin ziyaret etti. Dayanışma vurgusu yapan işçiler, Bodo Bode işçilerinin yanında olduklarını belirtti.
 
Akwel işçileri de geçtiğimiz ay sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan arkadaşları için üretimi durdurmuş, 3. günün sonunda patron sendikayı tanımak zorunda kalmıştı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?