Osmangazi’ye “Kadınlar Damga Vursun” Diye Adayım!

Osmangazi’ye “Kadınlar Damga Vursun” Diye Adayım!

CHP’de delege seçimleri tamamlandı. CHP Osmangazi İlçe Başkan Adayı Cemile Boncuk ise iddialı söylemlerde bulunarak ilçedeki siyasi çevrelere de “Hodri Meydan” dedi. Bursa Kent Gazetesi Yazarı Türkan Genç ile de bir söyleşi gerçekleştiren Cemile Boncuk İddiasını ortaya koydu. İşte O Söyleşi;  
Cumhuriyet Halk Partisi’nde delege seçimleri yapıldı. Şimdi sıra geldi, ilçe örgütünü ve başkanları seçmeye. Bu dönem daha fazla sayıda aday çıkıyor. Konjönktür bunu gerektiriyor bir bakıma.
 
Osmangazi ilçesinde tam 9 adaydan söz edilmekte. Bunlardan biri Cemile Boncuk. Kendisiyle bir röportaj yaptık. Yıllardır tanışıyor olmama rağmen, yakından tanıma fırsatını yeni buldum.
 
Uludağ Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü mezunu. Gıda sektöründe aile işletmesini yönetiyor. Sol kültürle yoğrulmuş aktif, mücadeleci, duyarlı bir yapıya sahip. Güzel fikirleri, projeleri var.
 
Erkek egemen siyasette bir kadın ilçe başkanı olarak beklenen değişimi, gelişimi sağlayabilir diye düşünüyorum. Bende böyle bir izlenim bıraktı en azından. Siyasete yeni bir yorum ve soluk getirecektir.
 
-Siyasete nasıl başladınız?
 
Aslında siyasi olarak doğduk demek daha doğru olur. Çünkü hayatta bir duruşu, politik bir tavrı olan, köy enstitüsü kültüründen gelme öğretmen bir baba ve dürüstlüğüyle örnek olan bir annenin bir çocuğu olarak hayatta hep politik bir duruşa sahip oldum.
 
Cumhuriyet Halk Partisi’nde uzun yıllar oldu siyasete başlayalı. Üye olmayla başlayan süreç, sandıkta müşahit olma, sandık çevresi, kat sorumlusu, okul sorumluluğu, ilçe yöneticiliği, ilçede bardak yıkamışlığım da vardır ve çok önemserim bunu, ardından başkan yardımcılığı. Bir kültür sanat komisyonu kurduk mesela, partinin 12 Eylül sonrası kuruluşundan sonra 20 yıllık sürede ilk defa böyle uzun soluklu bir komisyon işletmiş olduk.
 
Siyaseti farklı alanlarda da yapmaya çalışıyorum. Ciddi bir kadın hakları savunucusuyum, bir feministim, Türkiye Kadın Meclisleri’nin Bursa temsilcisiyim, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu sürükleyicilerindenim. Bu konularda çok önemli mücadele veriyoruz. Özellikle faillerin indirim almamasını sağlamak için mahkemelere dahil olma ve o ailelerin yanında olmaya çalışıyoruz. Karakollarda sabahladığımız oluyor, çünkü böyle olaylar yaşayanlar önce bize ulaşıyor.
 
-Neden aday oldunuz?
 
Bütün deneyimlerimizi bir kadın olarak partiye yansıtma zamanı olduğunu düşünüyorum. En önemli gerekçemiz, Bursa’da bir şeyler yolunda gitmiyordu ve yolunda gitmeyen şeylere müdahil olma gibi bir devrimci tavır geliştirmemiz gerekiyordu.
 
Bursa’da yerel seçim kaybettik, ağır bir travma yaşadık. Küçük küçük çalışmalarla, koordinasyonlarla çalışıp kazanabilecekken, koca bir kenti kaybettik malesef, elimizle sunduk. Dolayısıyla büyük bir kayıp var. Elbette ki bundan sorumlu olan yapılarla ilgili değişim talebi var. Akşam yattım sabah kalktım, hadi aday olalım değil. Kaldı ki dünya görüşü olarak çok şeyi tartıp ölçmek durumunda olan insanlarız. Çünkü insanlık için en doğru şeyi bulma zorunlulığumuz var. Yolunda gitmeyen şeylere müdahil olmaktı asıl amacım. Ülkeye hizmet borcumuz olduğunu düşünen insanlarız, kaldı ki bir Cumhuriyet kadını olarak zaten hala Türkiye’de 5 milyona yakın kadının okuma yazma bilmediği gerçeği var. Üniversite eğitimi almış kadınlar olarak Cumhuriyete olan borcumuzu ödemek istiyoruz. Birtakım sorumluluklar almak zorundayız.
 
-Destekleyen gruplar var mı sizi, adaylık için kim teşvik etti?
 
Tamamen özgür irademle hareket ettim ve Sabahattin Ali’nin dediği gibi gayet aklı başında bu yola çıktık. Elbette ki paydaşlarımız var. Aralarında akademisyen, avukat, doktor, işçiler, emekliler, ev kadınları, iş insanları var. Hepsinin ortak paydası yurtsever olmak.
 
-Osmangazi’de kaç aday var netleşen?
 
Aday sayısı 9’dan 6’ya, hatta 5’e düşmüş durumda. Birleşenler oluyor. Biz bu süreci sonuna kadar götüreceğiz. Birleşme anlamında da hassas olduğumuz noktalar var. Sorumluluğumuz büyük. İlk defa bu kadar çoklu aday çıkıyorsa, bunun iyi tarafları da var, çözülmesi gereken yanları da var.
 
-Neden bu kadar çok aday çıktı?
 
Olağan şartlarda değiliz tabi. Ülke olarak, dünya olarak. Aynı zamanda kaybedilen Bursa seçiminin de etkisi var. Dolayısıyla üyeler de bunun çok farkında, hem çok adayı destekliyorlar hem de birtakım mesajlar da veriyorlar. Birleşmeye ilişkin, sağlıklı ve akılcı olması için destek veriyoruz ama, Cemile Boncuk bu süreci sonuna kadar götürecek.
 
-Osmangazi’de üye ve delege sayısı kaç?
 
7 bin 140 üyemiz var, 401 de delegemiz var.
 
-Delegelere ulaştınız mı?
 
20 güne sıkıştırılmış bir seçim yaşadık. Delegeler seçildi, delegeler ilçe başkanını belirleyecek. Çok azına ulaşamadık desek doğru olur. Tüm diğer adayların dışında bir politika izledik. Programlar ve projelerle gittik. Mahallelere gittik önce, sonra da delegelerle görüştük.
 
-Ekibiniz hazır mı?
 
Ekip gerçekten hazır. Başından beri çok şanslıydık. Çok iyi paydaşlarla hareket ediyoruz. Siyaset tek başına yapılacak bir şey değil, ekip işi.
 
-Projeleriniz, hedefleriniz neler?
 
CHP Osmangazi’de aktif politika yapan üye sayımızı artırmak. Güçlü sesler, gür itirazlar yapabilmek için. Yerel bir güç oluşturmamız lazım. Yerellerin kendi özellikleri var. 54 ilden büyük bir kent Osmangazi. Türkiye’nin 5. büyük ilçesi. Buraya özgü bir şey yaratmak gerekiyor. Aktif siyaseti, hem nitelik hem de nicelik olarak değiştirmeyi planlıyoruz. İşte o zaman ana muhalefet olarak daha gür sesler çıkaracağız. Delegeler seçildi, sadece ilçe kongrelerinde oy verecekler bitecek mi işleri, hayır. Onların da içinde olduğu, belediye meclis üyelerinin içinde olduğu, bütün yönetim kurulu asil ve yedeklerin, mahalle temsilcilerinin içinde olduğu bir meclis yapısı oluşturmayı hedefliyoruz. Bu da bütün bileşenlerin hepsinin kendisini temsil ettii bir yer olacak. Osmangazi ilçe, bu meclisten çıkan kararları hayata geçirmeyi sağlayan bir araç konumuna dönüşecek. Siyaset çok geniş bir alana yayılmış olacak. Kadın ve gençlerin de önü açılacak. Bunun için niteliksel artışa ihtiyaç var. Osmangazi Akademisi devreye girecek burada da. Türkiye’de ilk olacak. Sokakta deneyimsel beslemeli, akademik bilgilerle desteklenen bir yapı olacak. Siyaseti yapma biçimine ilişkin, eşitlikçi, tabana yayılmış, tam temsiliyeti katmış olacağız. Buna hepimiz dahil olacağız. Seçime hazır oalacağız.
 
-Mevcut yönetimlerle ilgili sıkıntı nedir?
 
CHP’nin tüzüğünde yazar; sol ve sosyal demokrat bir partidir. Sosyal demokrat partilerin en iyi örneği Avrupa’dadır. En fazla iki dönem yönetim vardır orada. Taşların yeri değişir. Siz iktidardasınızdır ama, kaybetmeye başlamışsınızdır. Çok idealist olunan dönemlerde birlikte çalıştım arkadaşlarla. Siyaseti sadece partinin içinde yaparak yol alamıyorsunuz. 7 yıllık süreç bunu Osmangazi’ye gösterdi zaten. Çok insan katamamışsınız, insanlar küstürülmüş, partiye gelmez olmuşlar. Orayı artık evi gibi görmez olmuşlar. Bunları aşmak lazım. Bizim orayı evimiz haline getirmemiz lazım ama, içinde yaşadığımız bir ev değil, dışarıdan gelen kendisini iyi hissttiği, herkese açık olmalı. Siyaseti çok iyi yapmalıyız.
 
-Osmangazi Akademi’den başka Halk Evi projeniz de var…
 
Çok iyi etkinleştirilmiş mahalle sorumlularıyla, temsilcilikleriyle siyaseti bir tık daha ileriye taşıma hedefimiz de var. Halk Evi prototipini de bir tane de olsa yapacağız. Orası her şeyiyle akademiye dönüşecek. Büyük mahallelerin birkaçının bir araya geldiği bir yapı olacak. Çok güzel bir geçmişimiz var. Kendimizde her şey mevcut. Bunları hayata geçirince çok iyi bir Osmangazi ortaya çıkacak. O zaman çok daha fazla üye sayısına ulaşacağız. Üyeliklerle ilgili sıkıntılar da bütün bunlarla aşılacak.
 
-Siyasette kadın neden öne çıkamıyor bir türlü? Hiç engellemeyle karşılaştınız mı?
 
Çok eril bir dünyada yaşıyoruz. Sadece siyasette değil, her alanda bu böyle malesef. Biz öyle kadınlarla karşılaştık ki, mücadelelerinin, güçlü duruşlarının önlerinde eğildik saygıyla. Birbirimize yurt olmamız, dayanışmamız gerekiyor. Bütün partililerime teşekkür ediyorum. O kadar içten davrandılar ki, nedenlerini de sıralayarak adaylığıma destek oldular. Her şeyi insani yararlara çevirme konusundaki hassasiyetimi de biliyorlardı. Barıştırırsın, toparlarsın dediler. Bu konudaki samimiyetlerini sandığa da yansıtacaklarınıa inanıyorum ve hepsine teşekkür edyorum. Engellemeye çalışanlar genellikle çok basit yöntemleri tercih ettiler. Daha yaratıcı olmalarını diliyorum. Güneşi balçıkla sıvayamazsınız. Doğru her daim yerinde durur.
 
-Vermek istediğiniz mesaj var mı son olarak?
 
Delege seçilen üyelerimiz bir değişim istediler. Bizler de bu beklentiye ilişkin aday olma cüretini gösterdik. Değişim, Ahmet’in gidip Mehmet’in gelmesi, Ayşe’nin gidip Fatma’nın gelmesi değil. Değişimi hem bir kadın hem de niteliksel anlamda, yani değişimi gelişimle birlikte yapmaları konusunda bir hassasiyet bekliyorum. Sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?