Türkiye Nefes Alırsa; Dünya Türkleri Ayağa Kalkar…

Türkiye Nefes Alırsa; Dünya Türkleri Ayağa Kalkar…

Alapagut’a “Üstün Hizmet Nişanı”

“Dünya Türkleri sizin başarılarınız için dua ediyor.” Dünya üzerindeki 7 bağımsız devlet ile eski SSCB’ye bağlı 13 otonom bölge devletinde yaşayan Türk Dünyasına, Türkçe ve Türk Örf-Adetlerini öğreten akımın Türkiye Alpagut Federasyonu Başkanı Cemal Ersoy’a “Hizmet Nişanı” Merkezi Ukrayna’da bulunan ve bugüne kadar “Milli Kimlik ve Kültürünün Tanıtılmasında” önemli hizmetleri olan isimlere verilen Ukrayna Karapapak Türkleri Milli Konseyi’nin “8 Nisan 2018 yılında” Ukrayna Karapapak Türkleri Milli Konseyi tarafından “017” ihtisas numarası  ile tahsis ettiği “Üstün Hizmet Nişanı” Konsey Başkanı Taşkın Gülmemmedov tarafından, Ersoy’a taktim edildi. Türkiye Alpagut Federasyonu Asbaşkanları Niyazi Salman ile Gökhan Altun’da bu tarihi anlarda Ersoy’u yalnız bırakmadı.

Sayımız fazla ama temsil edilemiyoruz…

Ukrayna Karapapak Türkleri Milli Konseyi Başkanı Taşkın Gülmemmedov kendileri için tarihi bir gün olduklarını belirterek; “Bugün aranızda olmaktan ve bizim için maneviyat değeri ölçülemez olan bu “Üstün Hizmet Nişanını vermekten dolayı çok gururluyum. Ukrayna’da Karapapaklar olarak 300 bin kadar bir nüfusumuz var. Ukrayna’da 1,5 milyon Kırım Türkü, 500 bin Azarbeycan Türkü, 200 bin Gagavuz Türkü ve Musevi asıllı 30 bin Karay Türkü ile 30 bin Kazak Türkü ile yaklaşık 3 milyon Türk yaşamaktadır. Tek duamız Anadolu’nun, Türkiye’nin Dünya Ülkeleri arasında başarısı ve sırtınızın yere gelmemesi içindir. Bizler biliyoruz ki; Türkiye nefes alırsa Dünya Türkleri şaha kalkar. Biz Karapapak Türkleri olarak Ukrayna Milli Parlamentosunda siyaset yapan 7 parti ile işbirliği halindeyiz. 42 milyonluk Ukrayna’da 450 vekil Parlamenter. Sayımız 3 milyon olsa da ancak 2 Kırım Türkü geçen seçimlerde Parlamentoda yer alabildi. 27 ilimiz var biz Milli Meclis olarak hepsinde İl Temsilciliği açtık. Ancak bu İllerimizi yöneten yerel meclislerimizde de azalarımız yok. Ukrayna’nın en büyük 20 STK’sından birini oluşturduk. Yurtdışında da Azerbaycan, Kazakistan, Moldova, Almanya, Gürcistan, ABD ve Türkiye’de de koordinasyon merkezlerimiz bulunmaktadır.” Dedi.

Kurtuluşu onlara borçluyuz…

Gülmemmedov; “Gürcistan’da 600 bin Türkiye’de 6 milyondan fazla bir nüfusa sahibiz. Karapapaklar 1071 ile Anadolu’ya adım attılar. Sultan Alparslan ile başlayan mücadele ruhlarını asla kaybetmediler. Mustafa Kemal Atatürk Amasya’ya geldiğinde onu bizimkiler karşılar ve Kurtuluş Mücadelesi için 100 kilo altını teslim ederler. Lenin’in Başbakanlığı döneminde bir Karapapak Türkü olan Narman Narmanov SSCB’nin Cumhurbaşkanı idi. Atatürk; Kurtuluş’un ilk yıllarında ona yardım için mektup yazar. Narmanov; Türk Ordusuna 500 kilo altın ve 4 bin ton petrolü derhal gönderir, 20 bin silah ve mühimmadı ile birlikte. Türkiye Cumhuriyeti ilan edilir. Atatürk; yapılan destek için borç ödemek için takvim hazırlanması için talepte bulunur. Narmanov derki; “Kardeş kardeşe borç vermez, namusu için savaşıyorsa her zaman onun yanında durur.” O yıllar ile başlayan ikili ilişkiler her ne kadar zaman zaman sekteye uğrasa da şuan itibari ile “Türk Dünyası Tek Yürek” Karapapak Türkleri olarak Türkiye siyasetinde ve diplomasisinde de ağırlığımız var. Mesela; önceki dönem Cumhurbaşkanları Celal Bayar-Bulgaristan, Ahmet Necdet Sezer- Gürcistan, önceki Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt-Azarbeycan, önceki dönem MİT Müsteşarı Şenkan Atasangun-Gürcistan ve şimdiki Genelkurmay Başkanı Yaşar Güler- Gürcistan kökenli Karapapak’tır.” Dedi.

Üstün gayreti nişanı getirdi…

Bugüne kadar sadece Türkiye’den önceki dönem Cumhurbaşkanı Baş Danışmanı olan Yaşar Topçu’ya bu nişanı verdiklerini hatırlatan  Gülmemmedov; “Üstün Hizmet Nişanı vermenin yasalarımızca bazı kuralları var. Şimdiye kadar;  Natalya Günko, Vilayet Halilov, Serhiy Hnatyuk gibi içimizden insanlara verdik. Daha sonra  Azerbaycan Slav Gencler Derneği Başkanı Sebuhi Abbasov, Azerbaycan şairi ve yazarı  Geşem Nacafzade, Beyaz Rusya Özgürlük Partisi Genel Başkanı Sergey Vısoçkiy, Gürcistan Karapapak Türkleri Birliği Genel Başkanı Elmar Hasanov, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Vişnevski ve Hmelnitski Metropoliti Aleksandr, Ukrayna Ortodoks Kilisesi İeromonahı Artem Grişin ve Ukrayna Ortodoks Kilisesi Spaso-Perobrajenski mebedi Parafial Konseyi Başkanı İqor Lısov’ a verdik. Sayın Ersoy’a nişanı vermemizin sebebi ise; Türk Dünyasını yaptığı etkinlikler kapsamında spor ve kültürel alanda bir arada tutacak feragat, fedakarlık ve gayreti ile yaptığı çalışmalarda ülke ve dünya çapında emsallerine nazaran üstün başarı göstererek, Türk Dünyasını bir arada tutarak yücelten ve insani menfaatlere önemli ölçüde katkısı olan Alpagut Spor dalını Dünyaya da perçinlemesinden dolayı biz bu yılki nişanı vermeyi uygun gördük.” Dedi.

Şampiyona 2020’de Bursa’da

Ersoy’da; “Üstün Hizmet Nişanını, ülkem adına almaktan onur duydum. Bugüne kadar Türk Dünyası içersin de yaptığımız çalışmalar ile Türkiye’nin Dünya Devletleri arasında kültürel bir köprü olması için büyük bir çaba harcadık. Kısa zaman içerisinde de yaptığımız emeğin karşılığını görerek spor dalımızda Dünya 2’ciliğini ülkemize getirdik. Bu Nişan ile çalışma azmimiz bir kat daha artarak doğru yolda olduğumuzu gördük. Daha büyük zaferler için gönül gönüle çalışmaya devam edeceğiz. Önümüzdeki yıl 3’cü Dünya Alpagut Şampiyonası Bursa’mızda olacaktır. Tüm dostlarımızı ay-yıldızlı bayrağımızın altında ev sahipliğimizde gerçekleştireceğimiz etkinliğimize davet ediyoruz.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?