“Maden’e Karşı Değiliz, Çevre Katliamını Kabul Edemeyiz!”

“Maden’e Karşı Değiliz, Çevre Katliamını Kabul Edemeyiz!”

Yenişehir de kapasite arttırımına giden köylülerin ve Yenişehir halkının büyük tepkisi ile karşılaşan, Kirazlıyayla Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi için İYİ Parti İlçe Başkanlığı heyeti maden alanında köylüler ile bir araya gelerek incelemelerde bulundu. Ardından Yenişehir’de bir basın açıklaması yaparak İlçe Belediyesini ve tüm siyasi partileri yaşanacak doğa katliamı öncesi siyaseti ve tüm görüşleri bir yana bırakarak, Yenişehir için birlik olmaya, ortak bir basın açıklaması düzenlemeye davet etti.

KİRAZLIYAYLA MADEN OCAĞI YENİŞEHİR’İN SONU OLABİLİR.

Yenişehir Kirazlıyayla’da ki maden alanında, Bursa’dan, Yenişehir’den ve çevre köylerden gelen heyete birkaç yıl sonra bölgede yaşanacakları detayları ile anlatan, halkın içerisinde bulunduğu tehlikeyi gözler önüne seren İYİ Parti Bursa Yerel Yönetimler Başkanı Ercan Özel yaptığı açıklamada; “Kirazlıyayla maden ocağı Yenişehir’in sonu olabilir. Yaşam alanlarımıza ve tarım arazilerimize sahip çıkacağız, çevre ve halk sağlığını tehdit eden bu projelere karşı bundan önce olduğu gibi bundan sonra da mücadele etmeye devam edeceğiz. Verdikleri kararlar ve attıkları imzalarla bölgemizde önümüzdeki günlerde tarihinin en büyük doğa katliamının yaşamasına neden olanları bizler vicdanlarımızda şimdiden mahkum ettik, bunun bilinmesini istiyoruz.” dedi.

YABANCI ŞİRKET KAZANACAK DİYE SAĞLIĞIMIZI BOZAMAYIZ.

Ardından Yenişehir Saat Kule Meydanında yapılan Basın Açıklamasında ilk konuşmayı yapan İYİ Parti Yenişehir İlçe Başkanı Ali Şıracı, 2013 yılından itibaren bölgede Çinko – Kurşun ve Bakır ocağı işleten yüzde 60’ı, yani gerçek sahibi Lübnan’lı bir işadamına ait olan ülkemizdeki iş takibini Meyra Madencilik firması’nın yaptığı Kirazlıyayla ve Reşadiye arasında tam olarak 3.456 dönümlük alanda,tüm ağaçları keserek maden araması yapacak olan maden şirketi hakkında bilgi verdi.

“Tüm dünyada ki ve ülkemizde ki örneklerden biliyoruz ki, zehirli kimyasallarla yapılan madencilik ile insanlarımız, sularımız ve tarım alanları zehirlenmekte, orman ekosistemi yok olmaktadır” diyen Şıracı; “Bunun karşılığında ise Yenişehir’de olduğu gibi yabancı maden şirketleri karlarına kar katıyor, karşılığında ise halkımız sağlığından oluyor.” dedi.

Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme (Flotasyon) Tesisi ve Atık Barajı Projesi kapsamında ÇED izni boyunca ise 300 bin ton kimyasallarla dolu atık posa çıkarılması ve depolanması planlandığını belirten Şıracı; “Projede Atık Barajı’nın Yenişehir Ovası’na %15-20 eğimli arazi üzerine planlanmış olduğu görülüyor. Ufacık bir ihmalde gövdenin patlaması halinde bütün atık Yenişehir ovasına akacak. Bu atık barajında 3.800.000 metreküp zehirli maddeler ve kimyasallarla dolu balçık olacak. Baraj duvarlarının yıkılması durumunda bu balçık 1. Derece tarım arazisi olan Yenişehir ovasına yayılacak.

Kısacası bu tesis havamızı suyumuzu toprağımızı kirletecek. Atık suyun geri dönüşümü mümkün olmadığı için zehirli kimyasallarla dolu atık suların doğal kaynak sularına karışması ile birlikte çevre yerleşim bölgeleri olan Barcın, Kozdere, Demirboğa, Reşadiye, Beypınar da kullanılma durumu ortaya çıkacak. Bu da ölümlere sebep verebilecek.” dedi.

SU OLMADAN, TOPRAK OLMADAN YAŞAM OLMAZ.

İYİ Parti olarak Maden Çevresinde ki köylerde halkla bir araya geldiklerini belirten Şıracı; “Maden Tesisi kapasite artırımına gittiği an başta Yenişehir Ovası, İznik Gölü olmak üzere çevredeki yerleşim merkezleri olan Barcın. Reşadiye, Kozdere, Beypınar, Göllüce, Mustafalı, Aydınlar mahalleleri de büyük oranda etkilenecek. Maden civarında yaşayan halkımız, sağlıklarının, sularının, topraklarının ve tarım ürünlerinin zehirlenmesine, ormanlarının yok edilmesine karşı çıkıyor. Köylülerinde söylediği gibi su olmadan, toprak olmadan, orman olmadan yaşam olmaz.” dedi.

Anayasa’nın 56. Maddesi gereğince; “Herkes sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi genişletmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ve vatandaşların ödevidir diyen Şıracı; ”Bizlerde İYİ Parti ailesi olarak Anayasanın bu maddesinden görev ve sorumluluk alarak, “Yenişehir Kirazlıyayla Mahallesinde yapılması planlanan çevre ve doğa katliamına karşı çıkıyor, mücadele içerisinde olan Yenişehir halkının yanında olduğumuzu bildiriyor, kapasitesinin arttırılması istenen Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’nin ruhsatının iptal edilmesini ve alanın rehabilite edilmesini istiyoruz.” dedi.

YENİŞEHİR’İ YÖNETENLERE BİRLİK ÇAĞRISI

İYİ Parti Yenişehir İlçe Teşkilatı olarak Yenişehir’i yönetenlere seslenen Şıracı; İlçe Belediyemize, ilçede teşkilatı olan siyasi partilere, Ziraat Odamıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, tüm muhtarlarımıza yani toplumun içerisinde olan yerel erklere, Yenişehir’i ve vatanını düşünen herkese ortak çağrımızdır; “ Gelin! Tüm görüşlerimizi bir yana koyarak, bir olalım ve bu tür çevremizi yok edecek olan tesislerin karşısında durduğumuzu gösterelim. Hepimizin doğup büyüdüğü bu topraklara borcu var. Kirazlıyayla’da, Barcın’da, Beypınar’da bizim, Birkaç yıl sonra Reşadiye’de, Demirboğa’da yaşanacaklardan hepimiz sorumlu olacağız, Önce Yenişehir’in sonra tüm vatan topraklarının zehirlenmesine mani olalım. Yenişehir olarak bizler doğrunun yanında yer alalım ve yapılması gereken ne varsa hep birlikte yapalım. Önce Yenişehir’in sonra ülkemizin zehirlenmesini, yavaş yavaş yok olmasını istemiyorsak, Ortak aklı öne çıkararak Kirazlıyayla’da kapasite arttırımına giden Çinko – Kurşun – Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı olduğumuzu gösteren hep birlikte ortak bir Basın Açıklaması düzenleyelim.” dedi.

Bugün biz İYİ Partililer olarak, Hz. İbrahim için ağzında bir damla su ile ateşe koşturan karınca misali buradayız. Yenişehir’de kim Nemrut’un yanında, kim Hz. İbrahim’in yanında bilmek istiyoruz. Dahası o devasa ateşi yakanlar kim? O ateşi görüpte ortalıktan sıvışan ya da ateşi yakanlara teslim olanlar kimler bunları yakın zamanda hep birlikte göreceğiz. diyerek sözlerini sonlandırdı.

KAMUOYU OLUŞTURARAK EL BİRLİĞİ İLE DUR DEMELİYİZ.

Ardından konuşan İYİ Parti Bursa İl Başkanı Uzm. Dr. Yahya Bahadır; “Biz Madenciliğe karşı değiliz, ülkemizin milli servetlerinin ekonomimiz için elbette değerlendirilmesini isteriz. Bizim karşı olduğumuz konu, yabancı şirketlerin bizleri adeta sömürerek doğal kaynaklarımızdan zengin olmalarının yanında zehir ve pislikleri bize bırakmalarına ve halkımızı zehirlemeleridir. Halk ve çevre sağlığını etkileyecek önemli projeler yerel halkın görüşleri doğrultusunda uygulamalı, oldu bittiye getirilmemelidir. Doğa ve çevre ile ilgili mücadelelerde a partili yada b partili diye bir ayrım yapılmamalı herkes katkı koymalıdır. Yenişehir’de yapılması planlanan bu maden tesisine kamuoyu oluşturarak, el birliği ile hep birlikte dur demeliyiz.” dedi.

Kirazlıyayla köyü sakinlerinden İlyas Kaya ise yaptığı konuşmada;” Biz temiz hava istiyoruz, bu fabrikayı istemiyoruz. Engel olmak için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. Yine Yenişehirli çiftçi Necati Atlı’da söz alarak Yenişehir topraklarından üretilen mahsullerin Avrupa’nın dört bir yanına gittiğini ama bu madene engel olunmazsa ürünlerimizin zehirleneceğini ve bu konuda tüm çiftçilerin uyanık olmasını söyledi. Yabancı şirketlere ülkenin peşkeş çekildiğini belirten Atlı; buna sebep olanlara yazıklar olsun” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?