Bulgaristan’daki Soydaşlarımız “Kaderine Terk Edilmek mi” İsteniyor!

Bulgaristan’daki Soydaşlarımız “Kaderine Terk Edilmek mi” İsteniyor!

“Balkanlara yeterince sahip çıkamıyoruz!” CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Özkan Yüksel, Balkanlarda yaşayan soydaşlarımız için Hükümet ve ilgili Bakanlıktan daha çok özveri istedi. Özkan; “Osmanlı Rus Savaşları sonrası, Osmanlının bozgunundan sonra, değişik dönemlerde Balkanlardan Anavatana göç eden milyonlarca Türk ailelerden, geri kalan yaklaşık 7 – 8 milyon Türk ve Akraba toplulukları halen Balkan coğrafyasında yaşamaktadır.Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında yaşayan Türklerin çoğu, Osmanlı Döneminde Anadolu Topraklarından göç eden Anadolu Türkmenleridir, Anadolu Türkleridir. Balkanlarda ulus Devletlerinin kuruluşundan sonra, Türkler O coğrafyada, O ulusların bayrakları altında, O devletlerin sadık vatandaşları olarak yaşamaktadırlar.” Dedi.

Türk hakimiyetinde Olan HÖH Yalnız Bırakılmamalı

Özkan; “Balkanlardaki azınlık Türk ve Müslüman topluluklar, kendi hak ve hukuklarının savunuculuğunu yapan, bulundukları ülkelerinde toplumsal barışa katkı sağlamak için, etnik kimliğin ve inançların temel alınmadığı ulusal parti kimliğine ve içeriğine sahip siyasal oluşumlara imza atmışlardır. Bulgaristan Türkleri totaliter Jivkov Rejiminin yıkılmasından sonra, çoğunluğun Bulgaristan Türklerinin oluşturduğu Bulgar, Pomak, Romanlarında aktif siyaset yaptığı kısa adı HÖH olan Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi kuruldu. Ülkenin üçüncü siyasi partisi olup % 14 oy alan HÖH dönem, dönem ülkede hükümeti yöneten koalisyonlarda yer aldı. Bulgaristan’ın AB üyeliğinden sonra, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi’nin geçmişte olduğu gibi bu günde AB Parlamentosunda seçilmiş birçok Milletvekili bulunmaktadır. Onlardan biri de AB Parlamentosu’nda en genç Milletvekili olan Sayın İlhan Küçük’tür. Bu Milletvekilleri AB Parlamentosunda Türkiye’nin lobisine her zaman destek verdiler ve vermeye de devam etmektedirler.” Dedi.

Bulgaristan’daki Türk Belediyelerine Sırtımızı mı Döneceğiz!

Özkan; “27 Ekim 2019 da, Bulgaristan’da yapılan yerel seçimlerde, Hak ve Özgürlükler Hareketi Partisi, ülke çapında 263 yerel yönetimden 48 Belediye kazanmıştır. Bu Belediyelerin geçmişten bu güne ülkemizdeki birçok Belediye ile Kardeş Belediye Protokolleri mevcuttur. Bu protokoller çerçevesinde, karşılıklı kültürel, sosyal, ekonomik birçok faaliyet gerçekleştirilmektedir. Birçok AB projesinde ortaklık yapmışlardır. Bu kardeşlik ve işbirliği protokolleri ile bizler Ana Vatan olarak o insanlarımıza tarihi borcumuzu yerine getirmeliyiz. Hal böyleyken Dış İşleri Bakanlığından, ülkemizdeki bazı belediyelere giden bir yazı çok düşündürücü.” Dedi.

Kardeşlerimizi Yapayalnız Bırakmayacağız!

Özkan; “07.11.2019 Tarihli yazıda şöyle denmektedir: “ Bursa İli Nilüfer Belediyesi ile Bulgaristan Ardino (Eğridere) Belediyesi, İzmir Menderes Belediyesi ile Bulgarista’nın Momçilgrad (Mestanlı) Belediyesi ve Yozgat Boğazlıyan Belediyesi ile Bulgaristan Hasköy ilinin Mineralni Bani Belediyesi arasında kardeş kent kurulması siyasi saiklerle (Her üç Belediye, Hak ve Özgürlükler Partisi’ndedir) Bakanlığımızca uygun görülmemektedir” Bulgaristan’ın GERB ve Sosyalis Partilerinin, belediyeleri ile Türkiye’de ki kardeş belediyelerin protokolleri devam ederken, Hak ve Özgürlük Hareketi Partisinin Yönetiminde ki belediyelerin bulunduğu,Türkler ve Müslüman çoğunluğunun yaşadığı bu bölgelerde söz konusu Protokollerin iptali çok şaşırtıcı ve çok düşündürücüdür. Yıllardır Balkanlarda, kardeş belediyeciliklerin, kardeş okulların, kardeş müftülüklerin, kardeş STK’ların oluşması, İş insanlarının İş birlikleri için, çalışmış bir birey olarak, bu kararı büyük bir şaşkınlıkla okudum. Umarım ki, bu yanlışlıktan bir an önce geri dönülür.” Dedi.

Düzeltilmesini Umuyorum!

Özkan; “Bu tarihi bağlarımızı koparırsanız, orada yaşayan Türk ve Müslüman Kardeşlerimize sırt dönmüş olur, onları yalnızlaştırır ve lobi güçlerimizi dinamitlemiş olursunuz. Bu konuyu öğrendikten sonra Bakanlığa ulaşarak nedenini sordum. Daha sonra da Dışişleri Bakan Yardımcısı Sayın Yavuz Selim Kıran beni arayarak konuyu araştırdığını ve bir yanlışlık olduğunu ifade ederek, yazının düzeltileceğini belirtti. Bende yazının takipçisi olacağımı belirterek kendilerine teşekkür ettim. Soydaşlarımız yalnız değildir.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?