Belediyelere Bir Tırpan Daha…

Belediyelere Bir Tırpan Daha…

Tapuda değişiklik yolda: Belediyelerin yetkileri gayrimenkul değerlendirme şirketlerine devrediliyor Tapu işlemlerinde değişiklik içeren kanun teklifi Meclis’e sunuldu. Önümüzdeki günlerde TBMM’den geçmesi beklenen teklif, vatandaşlar için ağır maddi yükümlülükler içeriyor.
 
Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Komisyonu’na sunuldu. Önümüzdeki günlerde Meclis’ten geçmesi beklenen kanun, tapu işlemlerinde birçok değişikliği de beraberinde getirecek. Değişiklikle birlikte belediyenin yetki alanında bulunan bazı tapu işlemleri SPK tarafından lisanslı “Gayrimenkul Değerlendirme Şirketleri”ne devredilecek.
 
Av. Murat Tezcan, tapudaki tüm tekil işlemler için SPK Lisanslı gayrimenkul değerleme şirketlerinin raporunun aranacağını söyledi. İlgili raporlar için vatandaşın ciddi paralar ödeyeceğini belirten Özcan, “Bu rakamlar 1000-1500 TL arasında olabilir” dedi. Bu paralarla şirketlerin ihya olacağını dile getiren Özcan, “Bir süredir gayrimenkul değerlendirme şirketlerinin sayısının çoğaldığı, yenilerinin kurulduğu duyumlarını alıyoruz. Bu şirketler için ciddi bir gelir kapısı oluşacak” dedi.
 
Rayiç bedelleri bugüne kadar belediyelerin belirlediğini ifade eden Özcan, “Artık her bölgede, mahallede bir değerlendirme şirketi olacak. Bu şirketler bölgedeki yapıların bedellerini belirleyecek.Tapuda yapılan her işlemi artık bu şirketler yapacak. Tapu müdürlüklerinin aynısı olacaklar” dedi. Belediyelerin önceki yıllarda rayiç bedelleri arttırmayı denediğini söyleyen Özcan, “Ancak belediyelerdeki bu değişikliğe izin verilmedi. Belediyeler 1000 lira bedel alıyorsa düzenlemeyle birlikte 5000 lira almaya başlayacaktı. Şu anda ise değerlendirme şirketleri çok daha fazlasını almaya başlayacaklar” ifadelerini kullandı.
 
Kamulaştırma işlemlerinde de değişiklik olduğunu söyleyen Tezcan, “Şu anda mülk sahibinin alacağı tazminat bedeli davanın açıldığı tarihteki güncel değerler üzerinden belirleniyor. Yeni kanunla kamulaştırmanın yapıldığı tarih üzerinden bedeller belirlenecek” dedi.
 
Şu anda yürürlükte olan kanuna göre, imar planlarında değişiklik yapıldığında, mülk sahibinin itirazlarının Danıştay tarafından değerlendirildiğini belirten Tezcan,”Yeni kanunla birlikte İmar planlarının ilanları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sistemi içinde kurulacak elektronik ortamda ilan edilecek ve merkezileştirilecek. İmar planlarının ilanları yayımlandığı andan itibaren mülk sahibinin itiraz hakkı olmayacak. Bakanlık ilanı yayımladıktan sonra Danıştay’a başvurulamayacak” şeklinde konuştu.
 
Kentsel Dönüşüm Kanunu’na da yeni madde ekleneceğini söyleyen Tezcan, “riskli yapı kararı alınan taşınmazlar imar barışı ile yapı kayıt belgeleri almışlarsa, yıkılmalarına gerek olmadan güçlendirme projeleri ile taşınmazlarını koruyabilecekler. Ancak bu hak, kanun TBMM’de onaylandıktan sonra binaları için yapı kayıt belgesi alan mülk sahipleri için tanınacak” dedi.
 
Yeni kanunun gayrimenkul değerlendirme şirketleri eliyle vatandaşa çok ciddi maddi yükler bindireceğini ifade eden Tezcan, “Çoğu milletvekili kanunun içeriğini dahi bilmiyor. Bu kanunun ne sonuçlar doğuracağını bilmeden el kaldırıyorlar” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?