Dil’de, Fikir’de, İş’te Birlik Çağrısı…

Dil’de, Fikir’de, İş’te Birlik Çağrısı…

Bursa’dan Türk dünyasına önemli mesaj: ‘Dilde, fikirde ve işte birlik şart’ 17. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nde konuşan UÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Mehmet Yüce, Türk dünyasının kurtuluş reçetesinin “Gaspırali İsmail Bey” tarafından “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” şeklinde veciz bir cümle ile ifade edildiğini söyledi.
 
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın öncülüğüyle başlayan 17. Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi İstanbul Üniversitesi’nin ev sahipliğinde bu yıl Türkiye’de yapıldı.
 
Türk dünyasında yaşanan meselelerin ele alındığı ve ilk kez 2003’te Kırgızistan’ın Celalabat kentinde Kommersiyalık Enstitüsü Türk Dünyası İşletme Fakültesi’nin o dönem dekanı olan Prof. Dr. Mehmet Yüce tarafından başlatılan kongrenin bu yıl ki koordinatörlüğünü Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can yaptı.
 
Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi (UTDSBK) Türk Dünyası’nda akademi, sosyal, ekonomi ve eğitim alanında işbirliğini hedefleyen uluslararası bilimsel toplantıda, Türk Dünyası ile ilgili olan çalışmalara özel önem ve öncelik tanındı, ayrıca sosyal bilimlerin tüm alanlarındaki bildirilere yer verildi. Panel ve konferanslarda, alanlarının uzman olan bilim insanları çeşitli sunumlar yaptı.
 
Kongreye çok farklı ülkelerden başta akademisyenler olmak üzere iş adamları, devlet adamları, medya/basın mensupları, STK yöneticileri, sanatçılar ve öğrenciler katıldı. 2003’ten itibaren aralıksız her yıl Türk dünyasının tarihi, kültürel ve ekonomik merkezlerinden birinde düzenlenenen kogreye bugüne kadar Kazakistan, Özbekistan, Kırgızistan, Azerbaycan, Rusya/Tataristan, Ukrayna/Kırım, Moldova/Komrat gibi önemli şehirler ev sahipliği yaptı. 30-31 Ekim 2019 tarihleri arasında düzenlenen 17. UTDSB Kongresi’nin ev sahipliğini ise dünyanın en eski ve köklü üniversitelerinden biri olan İstanbul Üniversitesi üstlendi. Türk Dünyası’nın her yanından çok sayıda katılımın olduğu kongrede 7 çağrılı konuşmacı ve 120 bildiri sunumu gerçekleştirildi.
 
PAYDAŞ ÜNİVERSİTELER
 
500 katılımcısı olan 17. Kongreye; Bursa Uludağ Üniversitesi, Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi, Makedonya’dan Uluslararası Vizyon Üniversitesi, Moldova’dan Komrat Devlet Üniversitesi, Kırgızistan’dan Uluslararası Kantörö Şaripoviç Toktomamatov Üniversitesi, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Kazakistan’dan Miras Üniversitesi, Ahmet Yesevi Üniversitesi, Kızılorda Korkut Ata Devlet Üniversitesi ve Türkiye’den Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Bakırçay Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi paydaş oldu.
 
Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı’nın öncülüğüyle başlayan bu bilimsel faaliyetin, SAÜ-TÜRKMER (Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi), Yunus Emre Enstitüsü, TÜRKSOY (Uluslararası Türk Kültürü teşkilatı), Türk Tarih Kurumu, ERPA (Educational Researches and Publications Associations) ve TÜBAV (Türk Bilim Araştırma Vakfı) bu yıl ki destekleyicileri arasında yerini aldı. Kongrenin Türk Dünyası açılış oturumu Prof. Dr. Mehmet Yüce başkanlığında başladı. Bu oturuma Prof. Dr. Fadıl Hoca- Kuzey Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Bolat Mirzaliyev – Kazakistan Miras Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Sulayman Kayıpov – Kırgızistan Cengiz Aytmatov Milli Akademisi Üyesi, Doç. Dr. Ranetta Gaffarova – İsmail Gaspıralı Avrasya Gelişme Enstitüsü Müdürü katıldı.
 
MACARİSTAN’İN DESTEĞİ
 
Oturumun açılışında konuşan Prof. Dr. Mehmet Yüce, Türk dünyasının Avrupa’nın doğusundan Uzak Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı ifade ettiğini vurguladı. Prof. Dr. Mehmet Yüce, bu coğrafyanın sahip olduğu jeo-stratejik yapı kadar doğal kaynaklarının zenginliğinin de büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Bu coğrafyada yaşayan 70 küsur farklı Türk boyunun ortak tarih ve kültüre sahip olduğuna işaret etti. Günümüzde yaşanan siyasi ve ekonomik konjonktürde; Türk Cumhuriyetleri’nin Türkiye’yi koşulsuz şartsız destekledikleri belirten Yüce, özellikle bu süreçte Macaristan’ın Türkiye’ye olan desteğinin çok anlam taşıdığını söyledi. Türk Dünyasının kurtuluş reçetesinin “Gaspırali İsmail Bey” tarafından “Dilde, Fikirde ve İşte Birlik” şeklinde veciz bir cümle ile ifade edildiğini hatırlatan Yüce, Türk Dünyasının bu minvalde yol alması gerektiğinin altını çizdi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?