Hangi firmalara ne kadar kredi verilecek?

Hangi firmalara ne kadar kredi verilecek?

Kamu bankaları Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank istihdam odaklı işletme kredisi için düğmeye bastı. Ek istihdam sağlama potansiyeli olan firmalara, iki yıla varan anapara ödemesiz dönemli, beş yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli ve uzun vadeli işletme kredisi verilecek.

İstihdam odaklı kredi paketi nedir?

İstihdam odaklı kredi paketi, kamu bankaları Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank’ın istihdam yaratan firmalara 5 yıla kadar vadeyle verecekleri kredi paketidir. Paket kapsamında, dört farklı bankacılık ürünü ile istihdam yaratacak firmalara, anapara ödemesiz 5 yıla kadar vadeli, uygun koşullarda, düşük maliyetli kredi verilecek. Sağlanan istihdam ise kredi vadesi boyunca korunacak.

Hangi firmalara istihdam odaklı kredi paketi verilecek?

İlave istihdam başına kredi tutarı imalat sanayisinde tekstil ve konfeksiyon için 100 bin lira, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin lira olacak. Devam eden konut inşaat projelerinde İstihdam Odaklı İşletme Kredisi, azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz, 5 yıla kadar vadeli kullandırılabilecek.

1-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi- İmalat Sanayi Sektörü

Seçilmiş emek yoğun imalat sanayi sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecek. İlave istihdam başına kredi tutarı tekstil ve konfeksiyon için 100 bin lira, diğer imalat sanayi sektörleri için 200 bin lira.

2-İstihdam Odaklı İşletme Kredisi- Hizmet Sektörü

Seçilmiş emek yoğun hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren, en az 10 çalışanı olan ve 3 ay içinde en az 5 kişi ilave istihdam artışını taahhüt eden müşteriler yararlanabilecek olup, istihdam artışının kredi vadesi boyunca korunması gerekecektir. İlave istihdam başına kredi tutarı 5 bin lira-100 bin lira arasında değişecek.

3- Devam Eden Konut İnşaat – Projeleri İstihdam Odaklı İşletme Kredisi

Hasılat Paylaşım Yönteminin uygulandığı, piyasa koşullarının bozulması veya müteahhit firmanın finansmana erişim sorunları yaşaması nedeniyle tamamlanamayan projelerde, inşaatların tamamlanması için gereken tutar kadar kredi kullandırılabilecek. Sağlanacak finansman kaynağı ile yaşanması muhtemel istihdam kaybının önüne geçilecek ya da kaybedilen istihdamın tekrar kazanılması sağlanmış olacak. İstihdam Odaklı söz konusu kredi de azami 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve 5 yıla kadar vadeli olarak kullandırılabilecek.

4- İstihdam Odaklı İşletme Kredisi – Yurt Dışı Müteahhitlik Sektörü

Yurt dışında İnşaat-taahhüt projesi ihalesi kazanan müteahhit firmalardan, personel istihdamının en az yüzde 75inin Türkiye’den götürülecek iş gücü ile sağlanacağını taahhüt eden firmalar, bu kapsamda kredi kullanabilecekler. Bu firmalar ihtiyaç duydukları kesin ve avans teminat mektuplarını azami binde 5.0 komisyonla, nakit kredileri ise üstlendikleri işle ilgili avans alamayan firmalara yurt dışında aldıkları ihalenin yüzde 5ine kadar kullanabilecekler. 

Üç bankadan yapılan ortak açıklamada, "Ekonomimizin istikrarlı büyümesi ve gelişmesi için mevcut istihdama, iş gücüne sağlıklı ve sürdürülebilir katkı sağlanmalıdır" denildi.

ATO ve TMD’den "İstihdam Odaklı İşletme Kredisi"ne destek

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, yaptığı yazılı açıklamada "İstihdam Odaklı İşletme Kredisi" paketinin işsizlikle mücadele açısından yararlı olacağını belirterek, "İstihdamı artıracak her faaliyet Türkiye'nin geleceğine yatırımdır." ifadesini kullandı. TMB Başkanı Mithat Yenigün ise, ‘’Hedef ve önerilerimizin dikkate alınarak kamu bankalarımızca değerlendirilmesi yurt dışında Türk iş gücü istihdamını arttırabilecek bir adım’’ ifadesini kullandı. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?