Türkiye’yi Armutla Doyurduk… Sıra….

Türkiye’yi Armutla Doyurduk… Sıra….

“Bizim Elimiz Kadına Kalkmaz, Armut Toplamaya Kalkar!” sloganı ile Gürsu’nun marka değeri olan “Armut” tanımının son durağı TBMM oldu. Gürsulu, AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç’ün ev sahipliğinde Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık ve AK Parti Gürsu İlçe Başkanı Zekeriya Hacıoğlu Milletvekilleri ve Meclis çalışanlarına armut ikramı yaparak basın toplantısı düzenledi.

Verim Yüksek!

Ödünç; “İlçemiz; gerek büyük tüketim merkezlerine ve gerekse yurt dışına tarım ürünleri ihracatı yapan merkezlere yakın olması nedeniyle avantajlı bir konuma sahiptir. Bu avantajlı konuma sahip çiftçilerimiz modern tarım teknikleri uygulamaktadır.  Meyve üretiminde standart, yüksek verimli tür ve çeşitleri kullanmakta, birim alandan verim ve kalite yönünden ülkemiz ortalamasının oldukça üzerinde ürün alabilmektedir. İlçemizde toplam tarım alanlarının yaklaşık % 71’i meyve ağacı dikili alanlardan oluşmaktadır. Meyve ağacı dikili alanların da yaklaşık % 65’i armut bahçelerinden oluşmaktadır. Bursa ilinde yıllara göre değişmekle birlikte yıllık ortalama 90.000 Ton armut üretilmektedir. İlçemizde 2.247 hektar alanda yıllara göre değişmekle birlikte yıllık ortalama 90.000 ton armut üretilmektedir. Ülkemizde ise 26.389 hektar alanda yıllık ortalama 519.000 ton armut üretilmektedir.” Dedi.

Üretimin Yarısı Gürsu’dan!

Ödünç; “Ülkemizde armut meyvesinin ortalama verimi 1.966 Kg / Da iken, Gürsu’da bu ortalama 3.974 Kg civarındadır. İlçemiz, Ülkemizde toplam armut dikili alanların sadece % 8,5 lik kısmına sahip olmasına rağmen toplam üretimin, yaklaşık %30’luk kısmını karşılamaktadır. Santa maria ve deveci armudunun %50’si Gürsu’da üretilmektedir. Deveci Armudu ise ilçemizde 45 bin ton üretiliyor. Gürsu ovasında üretilen deveci armudu ülkemizin en önemli armut çeşitlerinden biri olup, Türkiye üretiminin çok büyük bir kısmı ilçemizden karşılanmaktadır. Dünyanın en kaliteli deveci armutları, ilçemiz çiftçisinin el emeği ve alın teriyle üretilmektedir. Ünü dünyaya yayılan deveci ve santa maria cinsi armutta ülkemizdeki toplam üretimin yarısını karşılayan Gürsu ilçemiz Türkiye’nin armut bahçesidir. Gürsu ekonomisine armut üretiminin katkısı 180-200 milyon liradır. İlçemizdeki tarım alanlarının %40’nı oluşturan armut bahçelerinde 1300 ailenin yetiştirdiği armutların %60’ı yurt dışına gönderiliyor.” Dedi.

Dünya Pazarına Taşıyacağız!

Ödünç; “Gürsu ilçemizdeki hava akımı, toprak ve Uludağ’dan gelen esinti yetişen armudu özel kılmaktadır. Yetişen armudun kabuğu daha ince, hassas ve aroması farklıdır. Ağırlığı 1-1,5 kilogramı bulan, hatta kısmen de olsa 2 kiloya bile rastlanan Deveci Armudu Avrupa’dan Ortadoğu ülkelerine, dünyada birçok yere ihraç ediliyor. Bir ağaçta ortalama 400-500 hasat elde edilen Deveci Armudu, bulunduğu bahçelere görsel bir şölen yaşatıyor. Elimizde böylesine kıymetli bir tarım ürünümüz mevcut. Deveci Armudu çok dayanıklı, toplayın buzhaneye koyun bozulmuyor. Aylar sonra taze olarak tüketebiliyorsunuz. Deveci Armudu’nun coğrafi işareti Eylül 2019’da alınmıştır. Artık Gürsu’muzun tüm dünyada tescilli meyvesidir. Buna sahip çıkıp nesillerimize miras bırakmak bizim birinci önceliğimizdir. Ülkemize, Bursa’mıza, Gürsu’muza büyük bir katma değer sağlayan Deveci Armudu iyi tanıtılırsa, bu eşsiz lezzet daha büyük pazarlara ulaşabilir. Deveci Armudu’nun özelliklerini, değerini anlattığımız bu basın toplantımıza iştirak ettiğiniz için sizlere ayrı ayrı teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki sizlerin katkılarıyla Gürsu’muzun Deveci Armudu daha geniş kitleler tarafından tanınacaktır. İlginize teşekkür ediyor. Saygılar sunuyorum.” Dedi

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?