Bursa; Zübeyde Anne ve Gazi’yi Bekliyor!

Bursa; Zübeyde Anne ve Gazi’yi Bekliyor!

Türkiye Kültür Bakanlığı’nın girişimiyle, Kuzey Makedonya Kültür Bakanlığı, Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Kuzey Makedonya’nın tek Türk Belediyesi Jupa Belediye Başkanlığı tarafından hayata geçirilen Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin doğduğu köydeki evinin restore edilerek müzeye dönüştürüldüğünü ilk ondan öğrendik. Şimdi de Uluslararası Sinemacılar Derneği Başkanı Selami Yanık, Türkiye’yi ayağa kaldıracak anlamlı bir projeyi Bursa’ya kazandırabilmenin çabası içersin de. Yanık; “Kuzey Makedonya ve Jupa Belediyesinin Kültür Ateşeleri ile İstanbul’da, Derneğimiz adına bir araya geldik. Önümüzdeki birkaç ay içinde Jupa’ya giderek Ali Rıza Efendi Konağı ile ilgili belgesel çekimlerimize başlayacağız. Bu vesile ile de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balkanlardaki hayatını, onun Kurtuluş Mücadelesinde vermiş olduğu savaşı da belgeselimizde işleyeceğiz. Eminim ki; yapacağımız belgesel Cumhuriyet’imizin sadece 100’cü yılında değil, 200’cü, 300’cü yılında da başucu kılavuzu olarak tarihin altın sayfalarında kendine yer bulacaktır.” Dedi.

Hep aranızdaydım!

Yanık; Atatürk’ün hayatını kesitler halinde programladığı belgeselinde önemli bir ayrıntıya da paylaştı. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve annesi Zübeyde Hanım’ı izleyiciler ile canlı buluşturacak olan Yanık “Ben Hep Vardım” konsepti ile Osmanlıdan Cumhuriyete uzanan süreci, tarihin tanıkları ile anlatacak. Yanık; “ Türkiye’nin son yıllarda yaşamış olduğu gelişmeyi, gelecek nesillere daha güzel bir şekilde aktarabilmek için bu büyük projeyi geliştirdik. Amacımız tarihin gerçek tanıklarıyla anlatımları ile yapımcılığını da üstlendiğim bu projeler ile gerçek yaşananları birebir olayın bizati tanıkları üzerinden anlatmak. 5 yıldır bu belgesel niteliğindeki proje için çalışıyorum. Birbirinden değerli Üniversite Hocalarımızdan da destek aldığımız bu projenin son adımlarını attık. Uluslararası Sinemacılar Derneği Başkanı olarak diyorum ki, Mustafa Kemal Atatürk’ü sevmek, onu tanımakla başlar. Onu her daim yanımızda hissetmekle başlar. Onun vatan için neler yaptığını iyi bilmekle başlar. Onu en iyi anlatacak kişi de Zübeyde Annedir. Milletimizin varoluş mücadelesinin en yoğun savaşlar verildiği bu önemli aylarda bizlere bu kutlu günü ve Cumhuriyet’imizi armağan eden başta Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e, bu uğurda can veren şehitlerimize, gazilerimize ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum.” Dedi.

İlk gösterim Bursa’da

“Ben Hep Vardım” ismi ile sahnelenecek olan proje için Türkiye’nin birçok ilinden teklif aldığını belirten Yanık; “Gazi ve Validesinin hayat hikayesini anlatacak olan projede, Zübeyde Anne oğlunun çocukluğu ve askerlik sürecini anlatırken, Atatürk’te varlık sebebi olan annesini ve Cumhuriyet’e giden süreci en ince detayına kadar anlatacak. 60 kişilik bir prodüksiyon ekibi teknik altyapı ve görseller ile sahneyi sürekli canlı tutacak. Son 3 aydır provalarda bu detayları çalışıyoruz. Türkiye’nin birçok şehrinden bu projenin kenti kentlerinde gösterime girerek Türkiye’ye yayılması teklifleri alıyorum. Ancak Osmanlı’nın ilk başkenti, 6 Padişahı koynunda misafir eden, Bursa’mızda bu çalışmanın başlatılması en büyük temennim. Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutacak bu projenin Bursa’da start alması içinde kurum, kuruluş, STK’lar ve Kültür Bakanlığının da maddi ve manevi desteği de şart. Çünkü büyük bir titizlikle hazırladığımız bu proje Bursa’mızı dünyaya da en iyi şekilde tanıtılacağını düşünüyorum. Büyükşehir Belediyemiz ve İlçe Belediyelerimizin Bursa’yı tanımak için yoğun bir çaba harcadığı bu günlerde “Ben Hep Vardım” Bursa’yı da ayağa kaldıracaktır. Şartlar uygun olursa 29 Ekim’de Cumhuriyet Bayramında, Bursa’mıza Zübeyde Anne ve Gazi Mustafa Kemal’i getireceğiz. Bu çalışmanın Bursa’da gerçekleşmesi için Bursalı hemşehrilerimizin samimiyetine inanıyor ve güveniyorum.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?