Belediyenin kaynaklarını, Vakıf’ların emrine veremezsin!

Belediyenin kaynaklarını, Vakıf’ların emrine veremezsin!

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül 2019 birleşiminde CHP Gurubundan, Büyükşehir’in “Vakıflarla İşbirliği” talebine itiraz ve uyarı geldi. Konunun detaylarını Osmangazi ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ercan Korkmaz kamuoyu ve basın ile paylaştı. Korkmaz; “Dairelerin meclise havale ettiği 10 numaralı gündemde büyükşehir belediye başkanı Türkçe’nin, Türk Kültürünün ve Bursa’nın kültürel zenginliklerinin uluslararası alanda tanıtılmasına katkıda bulunmak amacıyla Türkiye Maarif Vakfı ile protokol imzalamak için yetki istemiştir. 11.madde de BİHMED, 16.madde de Yunus Emre Enstitüsü ile aynı ve benzer minvalde yetki istenmiştir.” Dedi.

İmtiyazlı vakfa red!

Korkmaz; “CHP grubu olarak bu yetkilendirmeye itiraz ettik. Şöyle ki; Türkiye Maarif Vakfı, FETÖ’nün 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası kurulan bir vakıf olup Milli Eğitim Bakanlığına paralel bir yapı olarak çalışmaktadır. 17.06.2016 tarihli 6721 sayılı kanun ile kurulan Türkiye Maarif Vakfı, yurt dışında Türkiye Cumhuriyeti adına Milli Eğitim Bakanlığı dışında doğrudan eğitim kurumu açma yetkisine sahip tek kuruluştur. Bu tür faaliyetlerin bizzat Türkiye Cumhuriyeti devleti tarafından yerine getirilmesi geçmişteki kötü örnekler nedeniyle elzemdir. Kaldı ki Belediyelerin yetkileri ve imtiyazları, Belediye Kanunu’nun 15. Maddesinde belirtildiği gibi Belediye Meclisinin görev ve yetkileri de 15. madde de sayılmaktadır.” Dedi.

Belediye hizmetlerinin dışında protokol yapılamaz!

Korkmaz; “Bu görev ve yetkiler dışında salt bir vakıf ya da dernekle protokol yapılması ve belediye imkanlarının belediye hizmetleri dışında kullanılması doğru değildir. 5393 Sayılı Belediye Kanununun 3.maddesinde belediyenin tanımı; “Belde sakinlerinin mahallî müşterek nitelikteki ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan ve karar organı seçmenler tarafından seçilerek oluşturulan, idarî ve malî özerkliğe sahip kamu tüzel kişisidir. Her fırsatta yerel siyasetin genel siyasetin dayatmalarına ve belediye imkanlarının genel siyaset emrine sunulmasına karşı çıkmaktayız.” Dedi.

Bu ne perhiz…

Korkmaz; “ Bu bağlamda söz alarak birçok toplantıda belediyenin asli görevlerini sıralayan ve haklı olarak genel siyaset konularını meclisten uzak tutmak istediğini söyleyen sayın başkana bu yaklaşımın doğru olmadığını ve çeliştiğini söyledim. Yine hakkında huzur hakkı ile yapılan yayınların doğru olmadığı gibi bu rakamların sembolik düzeyde olduğunu lakin Ticaret Sicili Gazetesinde yapılan ilanlardan görüleceğe üzere birçok iştirakten istifa ettiğini ve organizasyonun nasıl olacağını sordum. Zira bu iştiraklerin gelirleri yasa gereği belediye gelirleri içinde olup kent içinde yaşamın sorunsuz ve çağdaş bir şekilde devamı açısından çok önemli görevleri bulunmaktadır.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?