“Bize bir eldiven veriyorlardı, 10 gün kullanıyorduk. Eldiven istiyorduk “yıkayın, yeniden giyin” deniliyordu. Maske istiyoruz “Silkeleyin, takın” diyorlardı.” Çalışma yaşamının en zor olduğu ülkelerden biri Türkiye. İş kazalarının yaralanma ve ölümle sonuçlanmasının başat nedenleri arasında işverenlerin kar hırsı ve denetimlerin yapılmaması gösteriliyor. İşçilerin, örgütlenerek çalışma koşullarının iyileştirilmesi için verdiği mücadele hem çok sınırlı hem de işten çıkarma ile karşı karşıya kalınmakta. Geçtiğimiz yıllarda Çerkezköy’de çalıştığı iş yerinde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için mücadele veren ve temsilci seçilen bir işçinin işten çıkarılması yetmezmiş gibi fabrikaya yüz metre yaklaşması da yasaklanmıştı.
İSİG verilerine göre 2019 yılının ilk 7 ayında çalışırken yaşamını yitiren işçi sayısı 1025. Çalışırken meslek hastalığına yakalanan ve yaşamını yitiren işçilerin verileri ise net olarak tutulamıyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın meslek hastalıklarına ilişkin özel politikası yok. Bakanlık, milletvekillerinin veri talebini dahi cevapsız bırakıyor. Türkiye’de meslek hastalıkları hastanesi sadece üç ilde var; Ankara, İstanbul ve Zonguldak. İstanbul’daki hastane de Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi ile birleştirilmiş durumda. Bu hastanelerin neredeyse tamamı doktor ve tedavi üniteleri konusunda yetersiz. Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi bünyesinde bulunan Meslek Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören Remzi Yıldırım’la görüştük.
Çalıştay yapılmalı!
Bursa Gemlik’te yaşayan Yıldırım 2015 yılından bu yana İstanbul’da tedavi oluyor. Bursa’da Gemlik’te; Gemport limanında Faruk Ağdemir Tahmil-Tahliye Ltd. Şti’nde çalışırken mesleki slikozise yakalandı ve vücudunda yüzde 49.9 oranında kurşun tespit edildi. Yıldırım’ın çalışırken yaşadıkları ise tüyler ürpertici: “Maskemiz eldivenimiz yoktu. Bunları söylesek bile bize hastanelerdeki toz maskeleri veriyorlardı. Ne kadar söylesek de dikkate almıyorlardı. İş yeri profesyonel bir yer değildi. İşçisini getiriyordu 3-4 gün orda yatırıyorlardı. Karşı çıktığımızda da “Size ne” diyorlardı. Bize bir eldiven veriyorlardı, 10 gün kullanıyorduk. Eldiven istiyorduk “yıkayın, yeniden giyin” deniliyordu. Maske istiyoruz “Silkeleyin, takın” diyorlardı.” 6 ayda bir İstanbul’a kontrole gelen Yıldırım hastanede yatmak zorunda. Ramazan Bayramı’ndan 15 gün önce işten çıkarılan Yıldırım, meslek hastalığı tanısı konulduğu için iş bulamadığını ifade ediyor. Yüzde 71 engelli raporu bulunan Yıldırım, İŞKUR’un Gemlik Serbest Bölge’de çalışmak için gönderdiği iş yerlerinin “Senin meslek hastalığın var; biz seni ne yapalım” dediklerini kaydediyor. EYTliler gibi örgütlenilmesi gerektiğini ve seslerinin duyulmasını isteyen Yıldırım, Bursa’da da Meslek Hastalıkları Hastanesi kurulmasını istiyor. Sendikalara, siyasi partilere ve meslek örgütlerine çağrı yapan Remzi Yıldırım, meslek hastalıklarıyla mücadele ve işçilerde çalışma yaşamı bilincinin gelişmesi için çalıştay çağrısı yapıyor.
Bursa’da Meslek Hastalıkları Hastanesi için Kampanya Başlatıldı
Bursa’da Meslek Hastalıkları Hastanesi’nin kurulması için kampanya başlatan BATİS (Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikası) ve BAMİS (Bağımsız Metal İşçileri Sendikası) işçi sendikaları haziran ayında Bursa’da eylem gerçekleştirdi. Konuya ilişkin görüştüğümüz BATİS-BAMİS işçi sendikaları Eğitim Daire Başkanı Metin Burak, Türkiye’nin en büyük işçi kentlerinden biri olan Bursa’da meslek hastalıklarına yakalanan işçi sayısının net olarak otaya çıkarılamadığını; bunun nedenlerinden biri olarak meslek hastalıkları hastanesinin olmayışının sayılabileceğini belirtiyor. Burak, tam teşekküllü, profesyonel uzman personellerden oluşan meslek hastalığı hastanesine ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Bursa SGK İl Müdürlüğü’ne hastane kurulması için dilekçelerini verdiklerini kaydeden Burak, insanların diğer illere gitmesinin çok zor olduğunu, işçilerin maddi imkânlarının el vermediğini ifade ediyor. Verdikleri dilekçeye Bakanlık’tan henüz cevap gelmeyen BATİS ve BAMİS işçi sendikaları her ile bir meslek hastalıkları hastanesi kurulması gerektiğini kaydediyor.