Tarihini ne kadar biliyorsun!

Tarihini ne kadar biliyorsun!

Canip Efe, Milli Mücadele yıllarında Dağ Yöresi’nde Yunanlılarla mücadele eden namlı efelerden biridir. Harmancık’a bağlı ‘Harmancık Akalan’ köyündendir. 1883 Harmancık Akalan doğumlu olan Efe,1970 yılında da vefat etmiştir. Gulfaloğulları sülalesinden olup babasının adı Hüseyin’dir. Bir zamanlar onu tanımayanlar için “Canib Efe’yi de bilmeyen varmış” denilmiştir.

Canip Efe, Çanakkale ve Romanya cephelerinde askerlik yapmış, Romanya cephesinde göğsünden yaralanmıştır. I. Dünya Savaşı sonrasında 30 Ekim 1918 tarihinde imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşmasına göre Osmanlı Ordusu’nun dağıtılmasıyla birlikte köyüne dönmüş ve köyde muhtarlık yapmaya başlamıştır.

Yunanlılar köye geldiği sırada Canip, köy muhtarıdır. Harmancık ve köylerinin Yunan işgaline girmesiyle birlikte ne yapacaklarını şaşıran köylülerin bir kısmı köyün yakınlarında bulunan Kaplan Dağı’na sığınmışlardır. Bursa’nın düşman işgalinden kurtuluşu sırasında Pınarbaşı semtinden Bursa’ya inen Dağ Müfrezesi içinde Harmancık Akalan Köyünden Canip Efe de bulunmaktadır.

Canip Efe, bir tabur Yunan askerinin kırıldığı Sülye Cevizderesi Savaşına, Eşen Köyünde “Tazılı kumandan ”adı verilen Yunan kumandanı Zamanist’in öldürüldüğü baskına, Orhaneli’ye bağlı Ağaçhisar köyündeki Kuvay-ı Seyyare Çetesi baskınına ve Çeteci Kara Bilal’in ortadan kaldırıldığı Gebeler(Dağardı)Baskınına da katılmıştır.

Daha sonraki yıllarda Bursa’nın kurtuluş günlerine defalarca çağrılmış fakat imkansızlıklar nedeniyle gidememiştir. Mezarı Harmancık Akalan köyündedir.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?