İKLİM KRİZİNE EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM PEYZAJ MİMARI

İKLİM KRİZİNE EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM PEYZAJ MİMARI

Bursa’daki Peyzaj Mimarları 13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü için sesleniyor… “Şimdi ve gelecek yarınlarımız için Peyzajını koru, bir ağaç deyip geçme, doğana ve kentine sahip çık! “13 Mayıs 1994 tarihli TMMOB Genel Kurulu’nda Peyzaj Mimarları Odası`nın( PMO) kurulumunun onaylanmasıyla Oda çatısı altında örgütlenmesine başlayan peyzaj mimarları, 27. yıl kutlamasını yapıyor. PMO Bursa Şubesi, Covid-19 etkileri, İklim Değişikliği ve Peyzaj Mimarlığı Stratejileri Bursa Şube Peyzaj Manifestosu çalışmasıyla 27.yılı kutluyor.

NİCE 27 YILLARA…

Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü dolayısıyla açıklama yaptı. 1967 yılında Peyzaj Mimarisi Derneği çatısı altında örgütlenmeye başlayan peyzaj mimarlarının, 13 Mayıs 1994 tarihli TMMOB Genel Kurulu’nda Peyzaj Mimarları Odası’nın kurulma kararının alınmasıyla oda çatısı altında örgütlendiğini belirten PMO Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, 27. yıla dair görüşlerini, önerilerini paylaştı ve iklim değişikliği ile ilgili peyzaj mimarlığı stratejileri Bursa Şube Peyzaj Manifestosu çalışmasıyla ilgili bilgi verdi.

RANT UĞRUNA KOPARILAN DOĞAL ALANLAR

PMO Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, açıklamasında ilk olarak Covid-19 salgınına değindi ve “Dünyanın neresinde olursak olalım bizleri evlerine kapatmış ve gelişen, dönüşen dünyada bir sistem problemi olduğunu ortaya koymuştur. Başta nüfus yoğunluğunun yaşadığı kentler olmak üzere, tüm insan yerleşimlerinde yanlış peyzaj politikaları uygulandığı küresel COVID-19 salgını ile daha da fark edilir olmuştur. Fiziki mesafenin korunamadığı kalabalık kentler, güneş ve temiz hava ihtiyacının karşılanmasında yetersiz olan açık yeşil alanlar kentlerimizin içerisinden rant uğruna kopartılan doğal alanlar nedeniyle virüs kentlerde hızla yayılmış ve faturası tüm toplumlar için çok ağır olmuştur. Böyle bir durumda kent peyzajının toplum sağlığı ile doğrudan ve dolaylı olarak ekonomiye etkileri yadsınamayacaktır. Buna rağmen Peyzaj Mimarlığının ve meslektaşlarımızın tanınırlığının sınırlı olması hem kamu yararı hem de mesleği icra edenler açısından kaygı vericidir” dedi.

İKLİM KRİZİNE EN ÖNEMLİ ÇÖZÜM PEYZAJ MİMARLIĞINDADIR..

PMO Bursa Şube Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, “COVID-19 salgınını umuyoruz ki en kısa sürede atlatacağız fakat önümüzde en önemli başka bir tehdit olarak duran İklim Krizi bizi beklemektedir. Yeni bir küresel ve toplumsal krize mahal vermemek ve hazırlıksız yakalanmamak için Peyzaj Mimarlığı meslek disiplininden en üst düzeyde yararlanılması ve meslektaşlarımızın mutlaka kentlerin yeniden yaratımı sürecine dahil edilmeleri gerekmektedir. Çünkü planlamadan tasarıma, korumadan onarıma ve peyzaj yönetimine kadar uzanan geniş yelpazede katkısı ve başarısı ispatlanmış bir meslek disiplininin ekolojiye, biyoçeşitliliğe olan katkıları ileride hepimizin en temel ihtiyaçları olan konforlu açık alanlar, içilebilir su, solunabilir hava ve güvenli gıda olarak geri dönecektir. Sadece bu sebepler dahi Peyzaj Mimarlığının ne derece önemli bir bilim alanı olduğunu ortaya koymaktadır” dedi.

PEYZAJ ALANLARI NEFES ALDIRIYOR…

Peyzaj Mimarlığı mesleğinin yalnızca estetik amaçlar güden değil, gerek ekonomik, gerek ekolojik, gerekse işlevsel sebeplerden dolayı önemli olan bir meslek disiplini olduğunun da altını çizen Başkan Yörüklü, “Mesleğimiz; başta kentler olmak üzere tüm yerleşimler ile, toplum ile doğa ve ekolojinin ilişkisini kuran bir meslek alanı olarak bundan sonraki süreçte hayati bir öneme sahiptir. Tüm alışkanlık ve yaşam şeklimizi yeniden gözden geçirdiğimiz bu günlerde; doğal, kültürel ve tarihi peyzajlar hakkında karar alınırken konunun doğrudan muhatabı ve kamu kurumu niteliğinde tek kuruluşu olan TMMOB Peyzaj Mimarları Odası’nın görüş ve talepleri göz ardı edilmeyerek, yaşanan sıkıntılar daha da derinleşip içerisinden çıkılmaz bir hal almasına izin verilmemelidir. Bu amaçla Avrupa Peyzaj Sözleşmesinin tarafı ve imzacısı olan bir ülke olarak Peyzaj Mimarlığı mesleğine ait yasal ve yönetsel düzenlemeler derhal tamamlayarak hayata geçirilmelidir.” dedi. İklim Değişikliği Etkilerini Azaltmak İçin Nasıl Bir Peyzaj Yönetimi? Nasıl Bir Yeşil Alan Anlayışı?” … Başkan Necla Özkaplan Yörüklü; “Bizler Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube olarak, İklim değişikliği etkilerini azaltmak, konuyla ilgili farkındalık ve sürdülebilir çalışmalar yapmak için bir peyzaj beyanı hazırladık ve eylemlikillerimiz için kolları sıvadık. Bu anlamda Bursa Büyükşehir Belediyesi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, İnegöl Belediyesi, Nilüfer Belediyesi, Gemlik Belediyesi, Mudanya Belediyesi ile görüşmeler ve toplantılar yaptık. Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şube olarak, geçtiğimiz yarım yüzyıl üzerine düşünmek ve gelecek için cesur fikirler sunmak istiyoruz. Bu değerler, tartışmalar ve fikirler, dünya çapındaki tüm Peyzaj Mimarları için çağdaş bir manifesto alan YENİ PEYZAJ BEYANI nı oluşturmak için sentezlenmektedir. Bizler sizi peyzaj mimarlığının gücünü bu geleceğe yön veren eleştirel ve geleceği kurgulayıcı gelecek için ilham veren düşünce yeteneklerine, hizmetlere, harekete geçme çağrısına cevap vermeye davet ediyoruz.” dedi.

PEYZAJ MİMARLARI AYDIN SORUMLULUĞU İLE YAŞADIĞI GEZEGENE SAHİP ÇIKACAKTIR…

Başkan Necla Özkaplan Yörüklü, söyleyecek çok sözümüz var, son cümlelerimiz için şunları söylemek istiyorum; “Ülkemizdeki imar faaliyetleri ve yapı üretim sürecinin, kentlerimizin planlı ve sağlıklı gelişimi, kentsel yaşamın niteliğinin yükseltilmesi, kültürel, tarihî ve doğal varlıklarımızın planlı gelişimi ve varlıklarının idamesine izin verilmelidir. Mekânsal yozlaşmalar, toplumsal ve kültürel erozyonlar karşısında ‘kalıcı, sürdürülebilir, kimlikli ve çağdaş’ bir çevrenin temel imar ve kentleşme hedefi olması yönünde peyzaj mimarları mutlaka görevde olmalıdır. Odamızın 27. kuruluş yıldönümü olan, 13 Mayıs 2021Perşembe günü, “Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günümüzü ülke genelinde kutluyor, kamuda, kendi işyerinde, ücretli ve akademilerde çalışan meslektaşlarımız ve öğrencilerimizle birlikte “YAŞADIĞINIZ HER YERDE BİZ VARIZ!” diyerek ülkemizin doğal, kültürel ve tarihi peyzaj varlıklarına sahip çıkacağımızı tüm kamuoyuna deklare ediyoruz. Bu vesile ile Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günümüzü kutladığımız 13 Mayıs 2014 tarihinde yaşanan Soma faciasında kaybettiğimiz 301 canımızı anıyoruz. Ulusal Peyzaj Mimarlığı günümüzde bizlerle görüşlerini paylaşan, bizleri yalnız bırakmayan meslektaşlarımıza, Meslek Odalarımızın değerli temsilcilerine de teşekkür ediyoruz. İyi ki varsınız, Hep Birlikte Var kalalım” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?