KİRALAMA İŞLEMİNİ YAPAN KURUM, BU SORULARIN CEVABINI BURSALILARA VERMELİDİR

KİRALAMA İŞLEMİNİ YAPAN KURUM, BU SORULARIN CEVABINI BURSALILARA VERMELİDİR

Ertuğrulgazi’de faaliyet gösterirken sadece Bursa’ya değil Marmara Bölgesinden hastalara hizmet veren Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi, Şehir Hastanesi’nin açılması üzerine kapatılmıştı. Bursa kamuoyu, AK Parti Bursa Milletvekili Dr. Mustafa Esgin ve dönemin İl Sağlık Müdürü Özcan Akan’ın “binası depreme dayanıksız” diye nitelediği Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin yeniden inşa edilerek önümüzdeki dönemde yine sağlık alanında hizmet vermesini beklerken, hastane binasının 10 yıllığına bir özel okula tahsis edildiği haberi şok etkisi yarattı. Hastane alanında İl Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Asa ile birlikte incelemelerde bulunan CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, sağlık hizmetlerine erişimde geriletilen Bursa halkının ihtiyaçları göz ardı edilerek, sağlık alanındaki kazanımların elden çıkarılmasına tepki gösterdi.

“KİRAYA VEREN KİMDİR? KAMUOYUNA AÇIKLANMALI”

CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca, mülkü Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait arazide Verem Savaş Derneği tarafından yapılarak kullanım hakkı devralınan binanın 1999’da ilk 10 yılı bedelsiz, sonraki yıllarda da sembolik bir kira karşılığında Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi’ne kiralandığını hatırlatarak, “ Bu hastaneyi depreme karşı dayanıksız diye kapattılar. Hastaları da Şehir Hastanesi’ne yönlendirdiler. Bursa kent merkezindeki sağlık hizmetlerinde sıkıntı var. Kapatılan hastanenin binası depreme dayanıksız olsa, özel okula verilmezdi. Nitekim yıkılmış değil. Karot testi yapılmış, mimari uygulamalara gidilmiş. Yani depreme dayanıksızlık gerekçesi tamamen lafta kaldı. Okul olarak faaliyete açılmak üzere ve özel okul orada kayıtlara da başlamış durumda. Bursa halkı yanıltıldı, Bursa sağlık alanındaki bir binasını daha kaybetti. Oysa burası yine sağlık tesisi olarak kalmalıydı. Şu sıralar çok ihtiyacımız olabilecek, koronavirüs pozitif hastalar için hastane olarak da kullanılabilirdi” dedi.

Verem Savaş Derneği yöneticilerine konuyu sorduğunu, “Hastane kapandıktan sonra biz binayı Büyükşehir Belediyesi’ne devredecektik, görüşmeler yapıldı. Henüz imza atılmadı, devir yok, binanın kullanım hakkı halen daha derneğimize ait, cevabını aldık. Bu binayı okula kim kiraladı, Verem Savaş Derneği mi, Büyükşehir Belediyesi mi?” şeklinde konuştu.

“KAMUOYUNA BU SORULARIN CEVABI VERİLMELİ”

Bu binanın Verem Savaş Derneği ya da Bursa Büyükşehir Belediyesi dışında bir kurum tarafından kiraya verilemeyeceğini belirten CHP İl Başkanı İsmet Karaca, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın belediyenin bu konuda bir tasarrufu olup olmadığına ilişkin kamuoyunu bilgilendirmesini talep etti. Karaca, Bursa kamuoyunun şu soruların cevabını öğrenme hakkı olduğunu kaydederek, Verem Savaş Derneği ve Büyükşehir Belediyesi’ne şu soruları yöneltti:

1)Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi blokunun bulunduğu arazi Bursa Büyükşehir Belediyesine mi aittir?Bu arazinin kullanım hakkı Verem Savaş Derneği’ne verilmiş midir?

2)Büyükşehir Belediyesi ile Verem Savaş Derneği ile yapılan sözleşmenin süresi dolmuş mudur? Sözleşme halen yürürlükte midir?

3)Verem Savaş Derneği ile yapılan sözleşme, binanın üçüncü kişilere kiraya verilebilmesine izin vermekte midir?

4)Hastane binasının özel okul işleten şirkete kim tarafından kiralanmıştır?

5)Kent merkezindeki hastanelerin kapatılması nedeniyle Bursa’da sağlık hizmetlerine erişim zorluğu yaşanmaktadır. Bursalılar bu sorunların aşılmasını beklerken, sağlık hizmeti koşuluyla Verem Savaş Derneği’ne tahsis edilmiş bir alanın sağlık hizmetinden çıkarılarak bir eğitim şirketine ve özel okula devri ile ne amaçlanmıştır?

6)Hastane kapatılırken, kamuoyuna binanın depreme dayanıksız olduğu açıklanmıştı. Karot testinde “dayanıksızlık” iddiası doğrulanmış mıdır? Doğrulanmadı ise Bursa kamuoyunun yanıltılmış olmasına gönlünüz razı oldu mu?

7)Hastane binasının özel okul işleten şirkete 10 yıllığına ve aylık 50 bin lira kira bedeliyle verildiği bilgisi doğru mudur? Verem Savaş Derneği ticari bir işletme midir? Derneğin işletme hakkına sahip olduğu başka binaları varsa, bunları da örneğin AVM yapmayı düşünmekte midir?

8)Amacı toplum sağlığını korumak olan Verem Savaş Derneği yöneticileri, sağlık tesisi olarak kullanımına devam edilebilecek bir binayı ticari alana çevirmeyi, Bursa halkına bir sağlık tesisi alanı kaybettirmeyi ne tür bir yönetim becerisi olarak görmektedirler?

TÜRKAN AKYOL GÖĞÜS HASTALIKLARI HASTANESİ’NİN TARİHÇESİ

1 Eylül 1994 tarihinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına ait Ertuğrulgazi Öğrenci Yurdu’nun Göğüs Hastalıkları Hastanesine dönüştürülmesiyle hizmet hayatına başladı. Vakıf ve Sağlık İl Müdürlüğü arasında yapılan ve Sağlık Bakanlığının onayladığı bir protokolle devlet vatandaş işbirliğinin en güzel örneklerinden biri sergilendi. APK Kurul Başkanlığı Uzmanlarının verdiği rapor doğrultusunda tadilatlar yapılarak 16 Ocak 1995 yılında hasta kabulüne başlandı.

100 standart yataklı 65 fiili yatak kapasitesi ile Ocak 1995’ten itibaren sınırlı imkanlarıyla hizmete başlayan hastane, hayırsever vatandaşlarımızın katkılarıyla her geçen gün sağlık hizmetlerine kalitesini artırarak devam etti.

11 Mayıs 1999 tarihinde siteler mahallesinde bodrum+zemin+2 kattan oluşan Verem Savaş Derneği binası Göğüs Hastalıkları Hastanesi ek binası olarak 10 yıl süreyle ücretsiz tahsis edilmesi sağlanarak 50 yatakla hizmete başlatılmıştır. 10 Ocak 2009 Tarihi itibari ile aylık kira karşılığı sağlık hizmetleri devam etti.

Hastane sadece Bursa’dan değil Güney Marmara’dan hasta kabul etmekteyken, Bursa Şehir Hastanesi’nin açıldığı 16 Temmuz 2019 günü itibarıyla kapatıldı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?