“Bursa’da 2 Araştırma Hastanesinde Hala Neden Test Yapılamıyor!”

“Bursa’da 2 Araştırma Hastanesinde Hala Neden Test Yapılamıyor!”

CHP’li vekilden “Corona Tedbirleri” kapsamında alınan uygulamalara tepki. CHP Bursa Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özkan, TRT ekranlarından EBA uygulanmasında yaşanan olaya sert tepki göstererek; “ Coronavirüs salgını dolayısıyla eğitime verilen ara bugün TRT’ de yayınlanan uzaktan eğitim dersleri ile başlamıştır. Ancak daha ilk derste büyük bir skandala imza atılmış, bunun yankıları sürerken diğer bir belgesel yayını ile durumun çok daha vahim olduğu görülmüştür. Orta öğretim derslerinde Adnan Menderes’ in idam edilmesi çocuklara izletilmiş, arkasından yayınlanan Selahaddin Eyyübi belgeseli ile çocuklarımızın psikolojileri alt üst edilmiştir. Bu işin sorumluları derhal görevden alınmalıdır. Sayın Bakan, ayrıca bir eğitimci olarak kendi çocuğunuza böyle görüntülerin izletilmesine nasıl bir tepki verirdiniz? Basına açıklama yapıp, “çocuklara uygun olmadığını düşünüyorum” demek yetmez! Kendilerine güvendiğiniz ekibinizin arkanızı döndüğünüzde yapacağı basit bir olay değildir bu durum. Planlanmış bir program olarak yapılmış, hatta arka arkaya yayınlanmış iki belgesel çocuklarımıza izlettirilmiştir! Toplumun beklentisi bu olayın sorumlularına gerekeni yapmanızdır ve doyurucu bir açıklamada bulunmanızdır. Aksi halde tasvip etmediğiniz görüntüleri çocuklarımıza izlettirdiğiniz için koltuğunuzu terk ediniz.” İfade etti

“Coronalı Hastaya Nasıl Müdahale Edilecek?”

“Corona Tedbirleri” kapsamında Sağlık Bakanı Koca’ya da sorular soran Özkan; “ Bursa’da COVID-19 için referans hastanesi olarak belirlenen hastanelerdeki sağlık çalışanlarını ziyaret ettim ve daha sonra yöneticiler ile izlenimlerimi paylaştım. Hastaneye girdiğimde hasta yoğunluğunun azaldığını gözledim, ancak MHRS (Merkezi Hasta Randevu Sistemi) açık olduğu için normal poliklinik hizmetlerinin devam ettiğini, randevusuz ayakta gelen hastaların da ilgili polikliniklere yönlendirildiğini gözledim. Balkon alkışları her ne kadar sağlık çalışanlarını motive etmiş görünse de kendilerinde büyük bir endişe var ve yalnız bırakılmış hissediyorlar. Kişisel korunma ekipmanlarının olmadığını hatta maskeye ulaşımda büyük zorluk çektiklerini, günde neredeyse imza karşılığı birer maske verildiğini ifade ediyorlar. Kişisel ekipmanların ilgili hastaneler tarafından dikileceğini de öğrenmiş bulunuyorum.  Üç milyonluk Bursa’da, ayrıca yedi milyonluk Güney Marmara bölgesine de hizmet sunan referans iki Eğitim ve Araştırma hastanelerinde halen test yapılamıyor olması, bu salgında olmazsa olmaz test uygulamasının da çok gecikme olduğunu, herhangi bir algoritmanın oluşmadığını ve dolayısı ile COVID-19’lu bir hasta gelenince nasıl bir yol izleneceği konusunda da büyük bir belirsizlik bulunmaktadır. İlgili yöneticiler her ne kadar bu iddianın doğru olmadığını ifade etseler de, hekimler istedikleri test sonuçlarının hem geç geldiğini hem de sonuç hakkında bir bilgiye sahip olmadıklarını belirtmektedirler.  COVID-19 salgın sürecinin, oluşturulan Bilim Kurulu ile yönetilmesinin üzerinden 15 gün geçmiş olmasına rağmen sahadaki gözlemlerim beni büyük bir endişeye sevk etti. Sağlık çalışanları hala gerekli önlemlerin alınmamasından dolayı bulaş konusunda endişe içinde olmaları yanında döner sermayelerin bu süreçte ödenmeyeceğinden dolayı da maddi kaygı içindeler.” Dedi.

“Kişisel Korunma Malzemeleri Ne Zaman Verilecek?”

Özkan; “Dünyada COVID-19 ile mücadelede on binlerce sağlık çalışanı da bulaş oldu ve yüzlercesi hayatını kaybetti. Uygulanan şiddet ve her türlü olumsuzluklara rağmen her zaman büyük özveri ile çalışan sağlık çalışanları bu süreçte de çok büyük risk altında ve sizin de konuşmanızda ifade ettiğiniz gibi “Sadece balkondan alkış yetmez” artık sağlık çalışanları sadaka değil özlük haklarının verilmesini bekliyor. Zaten eksik olan sağlık çalışanlarının sayısından dolayı da mevcut çalışanlarının yükü dayanılmaz bir boyuta ulaşabilir. Bakıcısı bulunmayanların eksik sayıdaki kreşler nedeniyle de bakması gereken küçük yaştaki çocuklarının da mağduriyeti artacaktır. Sayın Koca’ya kamuoyunu da bilgilendirmek amacı ile; Başta maske olmak üzere, COVID-19 salgını ile ilgili belirli standartlardaki kişisel koruma ekipmanlarına sağlık çalışanları ne zaman kavuşacaktır? Test konusunda açıklamanızın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen, uygulamaya ne zaman başlanacak ve Bursa’da özel hastaneler dahil kaç yerde test merkezi oluşturulacaktır? Yapılan testlerin sonuçlarını ilgili hekimlere nasıl ve hangi ortamda gönderiyorsunuz?” dedi.

“Sağlık Çalışanına Sadece Alkış Yetmez.”

Özkan; “MHRS’ den ve ayaktan normal hasta kabulü ne zaman durdurulacaktır? Sağlık çalışanlarına bu süreçte yaygın bulaşmayı engelleme açısından dönüşümlü bir çalışma uygulamasını (birçok ülkede olduğu gibi) düşünüyor musunuz? Sağlık çalışanlarının ilgili hastanelerde bu süreçte başta beslenmeleri, istirahatleri olmak üzere Coronavirüs ile mücadeleye uygun çalışma şartlarını yeniden düzenlemeyi planlıyor musunuz? Sağlık çalışanlarının ekonomik kaygılarının giderilmesi için acilen bir uygulamanız olacak mıdır? Sağlık çalışanlarını riskli meslek grubuna dahil edilmesi için bir çalışma yapacak mısınız? Sağlıkta şiddet yasasının bu süreçte çıkarılması için bir adım atacak mısınız? KHK ile görevinden uzaklaştırılan ve mahkemeler tarafından suçsuz bulunan sağlık çalışanlarının atamasını yapacak mısınız? Atama sözü vermiş olduğunuz binlerce sağlık çalışanın atamasını yapacak mısınız? Sağlık çalışanlarına söz verilen 3600 ek göstergeyi bu aşamada verecek misiniz? Sağlık çalışanlarının bakıma muhtaç küçük çocuklarına yönelik bir çalışmanız var mıdır?  “Sadece balkondan alkış yetmez” sözlerinizin içeriği acaba sağlık çalışanlarının yukarıda sayılan ve kronikleşmiş sorunlarını karşılamak için bir mesaj mıdır? Eğer öyleyse Sayın Bakan bunları ne zaman uygulamaya geçeceksiniz? 27.02.2020 tarihinde TBMM’ ne vermiş olduğum soru önergemde, Bursa’da kapatılan hastanelerin karantina hastanesine çevrilmesi konusunda herhangi bir uygulamanız bulunmakta mıdır? Böyle bir uygulama düşünüyorsanız hazırlıklar ne aşamadadır? Sağlık Bakanlığı bünyesinde oluşturulan Bilim Kurulu’nun çalışmaları ile aldığı kararları ve sahada uygulamasını, süreci daha sağlıklı yönetmek ve koordinasyonu sağlamak için bölgelerde ve bölgelerin özellikleri dikkate alınarak tıp fakültelerinin, eğitim ve araştırma hastanelerinin ilgili anabilim dalındaki akademisyenlerinden oluşan bölge bilim kurulları oluşturmayı düşünüyor musunuz? Bu soruların cevapları önemlidir. Corona ile mücadelenin samimiyeti bu soruların cevaplarına bağlı.” İfadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?