Zeki Baştürk
Zeki  Baştürk
zekibasturk@gmail.com
EL EMEK KADIN
  • 1333
  • 11 Mart 2020 Çarşamba
  • +
  • -

” Şuna inanmak gerekir ki Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.” K. Atatürk Kadını en güzel anlatan özdeyiştir Atamızın sözü. Bir de BUFSAD’ın kadın fotoğraf sanatçıları anlatmışlar fotoğraflarıyla kadını.

Hem de en gerçekçi biçimde. Dünya var olduğundan bu yana her yerde, her ortamda her işte kadının emeği vardır. Evde, okulda, tarlada, fabrikada, her yerde karşımıza çıkar. Ne çok işlevi vardır kadının. Evde anadır, eştir, bacıdır. Yemez yedirir, giymez giydirir, saçını süpürge eder ailesi için. Okulda öğretmendir. Anne sevgisiyle yaklaşır öğrencilerine. Tarlada, fabrikada üreticidir. Emeğini katar ürettiği her şeye.

Yediğimiz ekmekte, giydiğimiz giysilerde kadının el emeği göz nuru vardır. Özverilidir, kendisi için bir şey istemez. Tüm istekleri eşi içindir, çocukları içindir, ülkesi içindir . Okulda, işyerinde sevecendir, anaçtır, hoşgörülüdür. Ailesine, ülkesine bir saldırı olduğunda yırtıcı bir kaplan kesilir. Çocuklarına, ülkesine zarar gelmesini istemez. Üreticidir, yaratıcıdır, berekettir. Bereketin, güzelliğin, sevginin , sanatın simgesidir.

Elinin değdiği her yerde temizlik vardır, güzellik vardır, düzen vardır. Dünya Kadınlar Günü nedeniyle açılan sergi düşündürdü bunları bana. BUFSAD’ın kadın fotoğrafçı sanatçılarının açtığı sergide her bir fotoğrafın karşısında durdum uzun uzun.

Her bir fotoğrafı inceledim tüm ayrıntılarıyla. Işığına baktım, renklerine baktım, derinliğine baktım, kadının duruşuna baktım. Hepsinde ustalık vardı. Estetik vardı, incelik vardı ama en önemlisi EMEK vardı. Hem fotoğrafı çeken kadının emeği hem de fotoğrafa konu olan kadının emeği.

Serginin teması boşuna, EL, EMEK, KADIN konulmamış. Başlığı düşünürken bile emek verilmiş. Emeğin en yüce değer olduğunu ne de güzel yansıtmışlar yapıtlarında. Fotoğrafçılığı sanat yapan bu emekçi kadınları yürekten kutluyorum.

Tayyare Kültür Merkezi’nde 9 Mart’ta açılan serginin 14 Mart’a dek süreceğini anımsatarak bu sergiyi gezmenizi öneririm. Emeğe saygı duyalım. Verilen emeklere destek verelim.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?