Bozbey; Bursa’ya “Erken Baharı” Getirdi.

Bozbey; Bursa’ya “Erken Baharı” Getirdi.

CHP Bursa 37. Olağan İl Kongresi Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nde yapıldı. Mevcut Başkan Hüseyin Akkuş, İsmet Karaca, Erol Gülmez ve Güner Aklan’ın yarıştığı kongreye partililerin ilgisi büyüktü. Kongrede Genel Başkan Yardımcıları ve Milletvekilleri Prof. Dr. Lale Karabıyık ve Orhan Sarıbal, Bursa Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özkan, Nurhayat Altaca Kayışoğlu ve Erkan Aydın, PM Üyesi gamze Pamuk Ateşli, Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem, Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan delegelere hitaben bir konuşma yaptı. Kongrenin seyrini değiştiren ise protokolde kendisine yer ayrılmayan Millet İttifakı Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey’in birlik ve beraberlik mesajı veren, 31 Mart Seçimlerini İl Yönetimi üzerinden sert eleştiren konuşması oldu. Bozbey; “Tüm çiçekleri koparsanız da baharın gelişini engelleyemezsiniz!” cümlesi ile bitirdiği konuşması ayakta alkışlandı. Kongrede konuşmalardan sonra yapılan seçimin ardından kazanan İsmet Karaca oldu. İsmet Karaca 294 oy aldı. CHP Bursa İl Kongresi’nde başkanlığa İsmet Karaca seçildi. İsmet Karaca 294 oy aldı. Hüseyin Akkuş 236, Erol Gülmez 65, Güner Aklan 19 oy aldı. Karaca seçimin ardından birleştirici olacağına vurgu yaparken diğer başkan adayları Erol Gülmez ve Güner Aklan’ı yanına çağırarak elini kaldırdı. Hüseyin Akkuş salondan ayrıldığı için sahnede yoktu.

Kongre, İl Başkanı Hüseyin Akkuş’un selamlama konuşmasıyla başladı. Kongrede Divan Başkanlığı’na CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse seçildi. Köse, yaptığı açıklamada, “17 ilçemizden bugün buraya gelerek Bursa İl Kongremizi onurlandıran sevgili Bursalılar hepinize merhaba. Bursa ülkemizin çok büyük ve CHP’nin de mücadeleyi en yüksek şekilde yaptığı illerimizden biri. Birazdan kongremize başlayacağız, geçmişte il başkanlığı yapmış biri olarak bu görevlerin ne kadar zor olduğunu biliyorum, bu anlamda il başkanımıza ve yönetimine, geçmişte yaptıkları hizmetlerden dolayı herkes adına teşekkür ediyorum. Burada kazanan ya da kaybeden yok, asıl kazanacağımız yer ülkemize hizmet adına dışarıda olacaktır. Buradan hep beraber el ele çıkacağız. Kim bir adım öne geçerse, ilimiz için çalışmaya söz verecek. İnancım şu; Cumhuriyet Halk Partisi’ne oy vermiş olsun olmasın, herkese hizmet edecek bir anlayış olması. İktidara geldiğimizde tüm halkın haklarına, eşit şekilde yaklaşacağız” dedi.

“Çarşaf Sözüne Rağmen Blok!”

 Yapılan oylamada kongrede seçimin blok listeyle yapılması kabul edildi. Adaylar seçimden önce çarşaf listeden yana olduklarını açıklamıştı. CHP Bursa İl Başkanlığı’nın faaliyet ve hesap raporu oy birliği ile aklandı. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde ilk olarak Eski Nilüfer Belediye Başkanı ve CHP’nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey söz aldı. Bozbey konuşmasının başında kendisine protokolde yer ayrılmamasına sitem etti ancak yaptığı konuşmada genel olarak sakin ve uzlaşmacı bir üslup tercih etti.

“Bursa’da Başarı Hikayesi Yoktur!”

Bozbey, “Şu anki kongreyi izlemekten büyük onur ve gurur duyuyorum. Ey benim parti için kavgadan, iftiradan, ötekileştirilmeden ve vefasızlıktan bıkmış, usanmış, tek istediği iktidar olmak isteyen sevgili delegeler ve yol arkadaşlarım hepinizi sevgiyle selamlıyorum. 31 Mart’ta çok önemli bir seçim geçirdik. İttifak olarak çıktığımız bu seçimde önemli bir mesafe kaydettik. Seçimin kazanılması için gece gündüz çalışan tüm yönetici ve üyelerimize gönülden teşekkür ediyorum. Bursalılar çok önemli bir seçimi geride bıraktık. Hatalardan dolayı kaybettik demenin bir anlamı yok artık. Oyumuzu şu kadar artırdık demek bile yanlıştır. Seçimi ya kazanırsınız ya da kaybedersiniz. Sonuç olarak kaybettik. Hepimiz üzüldük ama Bursalılar daha çok üzüldü. Şimdi geriye değil, geleceğe güzel bakma zamanı. Bursa’da başarı hikâyesi yazma zamanı. Bugünden itibaren CHP’de daha güzel günler başlayacaktır. Bakın yerel seçimlerden itibaren yaklaşık 1 yıl geçti bile. İnanıyorum ki sizlerin bugünden itibaren başlayacağı çalışmalar ile Bursa farklı bir renge dönüşecektir. Yeşil ve beyaz rengine gerçekten kavuşacaktır. İzmir, Adana, Muğla, Mersin ve Tekirdağ belediyelerini kazanmışsak, bunlara Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni eklemek de görevimizdir. Bursa’nın yüzü gülecektir. CHP’liler ülkemiz için, çocuklarımız için başarmak zorundayız. Bu potansiyel bizde var. Bunun farkında olmalıyız. Mahallelerimizde herkese ulaşarak, projelerimizi anlatarak başarıya ulaşacağız. Hedef Cumhuriyet Halk Partisi iktidarıdır. Birlikte başaracağız. Evet ne diyorduk; bütün çiçekleri koparabilirsiniz ama baharın gelişini engelleyemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“Milletvekilleri ve Belediye Başkanları taraf Olmamalıydı!”

Divan heyeti dört başkan adayının da adaylık için yeterli imzayı topladığını duyurdu. Adaylar sahneye çıkarak partilileri selamladı. Dilek ve temenniler bölümünde konuşmalara devam edildi. Söz alan CHP Mustafakemalpaşa İlçe Başkanı Tandoğan Kuru, “Şu ana kadar gerçekten demokrasi şöleniyle seçimimize gidiyoruz. Bu parti hepimizin canı ve evi. Önce bu partide ayrışmayı bırakalım. Mutlaka fikir olarak anlaşamadığımız noktalar olacak. Ama bir kavga edeceksek önce ilçe binalarında kendi içimizde yapalım. Partilerin birbirini kırmasına artık bu salonda son verelim. Kendi içimizde bir ajan kadrosu kurmuş gibi hepimizin sosyal medya hesabını takip eden arkadaşlarımız var. Ben kendim dahil olmak üzere, bu partiyi sosyal medya üzerinden kırmayı bırakalım. Ben İlçe Başkanı olarak bugün seçilecek olan adayla çalışmaya hazırım. Örgütü kimse yok sayamaz. Bizler örgütün oylarıyla seçilmiş ilçe başkanlarıyız. Örgütü yok sayarak, hareket eden kim varsa ben de dahil olmak üzere cezamı verin. Bir milletvekilinin, bir belediye başkanının çıkıp bu kürsüden herhangi bir aday için, sizlere yön vermesine izin vermeyeceğinizi biliyorum. Yön vermeye kalkan olursa bu örgüt cezasını elbet verecektir” şeklinde konuştu.

CHP’nin Milletvekili ve Yıldırım Belediye Başkan Adayı olan Özgür Erdursun, “Biz birbirimizle kavga ettikçe umudumuzu yitiriyoruz, bizim birleşmemiz gerekiyor. Bursalılar il başkanımızın kim olacağını değil, yapacağı çalışmaları bekliyor. Bugün kim il başkanı olursa hayırlı, uğurlu olsun, ancak kazanan kişi, diğer adayı ve yanında bulunanları, rakip olarak görürse bundan sonra çok işimiz var. Bizim toplumun beklentilerini çözecek çalışmaları yapacağımıza inanıyorum. CHP umut olacaktır. Millet, Cumhuriyet Halk Partisi’nden büyük beklenti içinde. Ülkemizde en büyük sorun işsizlik biz bunun nasıl çözüleceğini çok iyi biliyoruz, birçok sorun var hepimiz görüyoruz bu sorunların çözümünü CHP’nin yaptığını da görüyoruz. Sizden tek bir isteğim var, biz başaramayız demeyin, CHP gümbür gümbür iktidara geliyor, gençlere, kadınlara, emeklilere saygılı bir iktidarla hep birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayacağımıza inanıyorum” dedi.

CHP’nin Eski Nilüfer İlçe Başkanı Mehmet Turan Tansal, “Siyasette kimse örgütün üstünde değildir. Kazandığımızda biz kazandık, kaybettiğimizde örgüt kaybetti. Böyle bir şey yok. Örgütü ayrıştırmak istemiyorsak konuşmalarımıza dikkat etmemiz lazım” açıklamasını yaptı.

CHP Bursa Milletvekili Erkan Aydın, “Ülkemizin içinde bulunduğu durum hepimizin malumu. 100 yıl önce emperyalizmin bedbahtlarını atalarımız nasıl gönderdiyse biz de şimdi bunları göndereceğiz. Dört adaya da başarılar diliyorum” dedi.

CHP Bursa Milletvekili Yüksel Özkan, “Kazanan Türkiye olacak, kazanan Bursa olacak diyorum, tüm adaylarımızı tebrik ediyorum” ifadesini kullandı.

CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Yapmamız gereken çok açık; olacak ilk seçimde genelde ve yerelde iktidar olmak, bunu yapmak için birlik beraberlik içinde, omuz omuza verip çok çalışmamız gerek. Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Anadolu’nun en güzel kentlerinden birinde yaşıyoruz. Biz barış, kardeşlik ve demokrasi istiyoruz. Bizler üreten bir Türkiye istiyoruz. Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiç” şeklinde konuştu.

CHP Parti Meclisi Üyesi Gamze Pamuk Ateşli, “Ülkemizdeki bu talana karşı bizim hiçbir hata yapmamamız gerekiyor. Yaşam tarzlarımızla, sözlerimizle, adaylarımızla yerelden genele iktidar sürecini hep birlikte dizmeliyiz. Siyasette tecrübe de çok kıymetli, gençliğin enerjisiyle tecrübeyi harmanlayacak her başkan bize başarıyı getirecektir ve bu başarı iktidar odaklı olmak zorundadır, siyasette vefa insanlara değil, partimize olur. Tüm adaylara ve yönetimlere başarılar diliyorum” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Lale Karabıyık’sa kongreye dair net mesajlar verdi.

Karabıyık, “Seçilecek il başkanı ile ilgili benim temennilerim var. Adayların hepsiyle beraber çalıştık. Böyle bir görevin altına girmek cesaret ister. Ben kendilerini aday oldukları için kutluyorum. Öncelikle seçilecek il başkanının hedefleri olacak. Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni kazanma hedefi olacak. Bu hedefleri gerçekleştirmek için söylemek yetmez, bu örgütü birleştirmek gerekir. Örgüt el birliği içinde olmazsa, bu hedeflerin hiçbiri olmaz. Bir gün olur, erken seçim olabilir. Bugün seçilecek arkadaş bayrağı kongreye kadar taşımalı, örgütün başını bırakmamalı. Bir başka temennim de seçilen il başkanı, Sayın Genel Başkanımızı temsil ediyor. Diliyorum ki kimsenin adamı olmamalı, sadece örgütün adamı olmalı. Bunu siyasi olarak değil, gönlümden geldiği için söyledim. İhtiyacımız olan şey bu. Onunla başarıdan başarıya koşacağız. Dilerim kongremiz başarıyla sonuçlanır” dedi.

“Koltuk İkbali Peşinde Koşanlar Yüzünden Kaybettik!”

Gülmez, Hüseyin Akkuş’u hedef alarak şunları söyledi: “10 ay boyunca CHP’nin genel sekreteriydim ancak istifa etmek zorunda kaldım, iki yıl önce il başkanımız bu salonda bir söz verdi, görevlerimizden istifa etmeyeceğiz dedi hep birlikte bu sözü verdik ne yazık ki yerel seçimler yaklaştığında il başkanımızın samimi olmadığını gördük tüm enerjisini Bursa’yı almaya kullanmak yerine kendi belediye başkanlığına odaklanmıştır. Biz hak hukuk adalet diye 430 km yol yürüyen örgütün mensuplarıyız bu nedenle ben ve bir kısım yönetim kurulu üyesi arkadaşımız başkanımızı hukuğa uygun hareket etmesi için ikna etmeye çalıştık olmadı, hem il başkanlığı hem belediye başkanlığı adaylığını beraber götürmesine göz yumma ya da istifa olarak iki seçeneğimiz vardı biz istifa etmeyi seçtik, konuşmama 31 Mart yerel seçimlerini değerlendirerek devam etmek istiyorum, bu seçimi AK Parti kazanmadı, CHP göz göre göre kaybetti, bunun sebebi il başkanımızın, enerjisini belediye başkan adayı olmak için harcamasıdır. Sevgili partililer, aynı yanlışların tekrarlanmaması için denenmişi bir daha denemeyelim, insanız hata yapabiliriz ama bir özelliğimiz daha olmalı o da ders çıkarmak, sizler bu salonda bu yanlış gidişatı düzeltebilirsiniz. Lütfen yetkinizi örgütün değişim talebine uygun olarak kullanın, mevcut adaylar içinde taleplerinize cevap verebilecek en uygun aday ben ve ekibim. İl başkanı seçilirsem Bursa’nın trafik sorununu, hava kirliliği sorununu çözeceğim diyemem, bu sorunları muhalefet partisinin il başkanı çözemez, sevgili delegeler oy kabininde yanınızda kimse olmayacak, sadece vicdanınız ve delege olmanın sorumluluğuyla baş başa kalacaksınız ben işte orada yanınızda olacağım, ben siyaseti belediye başkan adayı ya da milletvekili adayı olmak için yapmıyorum CHP yerelde ve genelde iktidar olsun diye yapıyorum. Burayı sıçrama tahtası olarak görenlere prim ve oy vermemelisiniz. Parti içi barış ve birliği kongre sonrasında en iyi şekilde gerçekleştireceğim.  Ben öncelikle parti içi demokrasinin gelişmesi için çalışacağım, ilk örneği çarşaf liste istememiz.  Sandık güvenliğini sağlayacak örgütlenmeyi gerçekleştireceğim, seçimlere eksiksiz hazırlanacağız.”

“Söz Nilüfer’e Aday Olamayacağım!”

Gülmez’den sonra konuşma sırası İsmet Karaca’daydı. Karaca, “Bizim birbirimize karşı zafer kazanmaya ihtiyacımız yok. Neden aday oluyorsun dediler, 31 Mart akşamını hatırlayın, o acıyı üzüntüyü bir daha yaşamayın diye aday oldum, size söz veriyorum bu kongre CHP’nin muhalefetteki son kongresidir bundan sonraki kongre iktidarımızda olacaktır. Ben kendi adıma önce şu sözü veriyorum asla Nilüfer Belediye Başkan Adayı olmayacağım, Turgay Erdem başkanımız rahat rahat görevini yapsın.  Son iki yılda iki tane önemli seçim yaşadık ikisinde de başarı hikayesi yok. Bursa’nın milletvekili sayısı 18’den 20’ye çıktı ama bir başarı hikayesi yok. 31 Mart’ta bütün Türkiye’de başarı hikayeleri var ama biz başaramadık, bu duyguyu bir daha yaşamamak için ben aday oldum. Bu tarihi kongre bizim iki yılda bir tüzüğümüz gereği yaptığımız kongre değil, CHP’nin iktidar yürüyüşüdür. Yol verin Bursa’ya bahar erken gelsin. Biz bu iktidarı Mudanya’daki balıkçılarla, İznik’in köylerindekilerle, yoksulluğu kabul etmeyen dağ köylüleriyle, hep birlikte kazanacağız, hepimiz çok farklı bir güne uyanacağız bunun için sizden yetki istiyorum, bu yetkiyi verirseniz bir sonraki kongreyi CHP iktidarında yapacağız. Biz Bursa olarak iktidar partisine verilen desteği alamıyoruz, sokağa ineceğiz, bayramlarda çelenk yollayıp geçmeyeceğiz, biz sokakta, meydanda siyaset yapacağız” ifadelerini kullandı.

“Rant Siyaseti Değil, Taban Siyaseti İçin 2 Yıl Daha”

Karaca’dan sonra söz sırası İl Başkanı Hüseyin Akkuş’taydı. Akkuş, “Emperyalizme karşı mücadeleyi Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet Paşa’dan öğrendik, bugün yine yeniden bir başlangıç için hepimiz buradayız, biz bu yolda yürürken yorulanlar oldu ama iki yıllık görev sürem boyunca 24 Haziran Milletvekilliği ve Cumhurbaşkanlığı seçim süreci içinde, 31 Mart seçimlerinde tüm yoldaşlarımızla seçim süreci boyunca terimizin son damlasına kadar mücadele ettik. Dediler ki CHP başarısız, biz Türkiye’de de Bursa’da da başarılıyız. Başarısız olduğumuzu söyleyenler seçim boyunca neredeydi? Hiç kimse CHP’nin üzerinde değildir, içinde bulunduğumuz şartlar zorlu olsa da daha iyi bir Türkiye mümkün, daha iyi bir Bursa da mümkün. CHP’nin iktidarı yeniden demokrasiye yelken açacak, meşaleyi Bursa’da yakacağız. Kentlilerin kent içerisinde rol alabilmek için STK’larla ve kent konseyleriyle alacakları kararlar hepimizi etkiliyor. Hepimizi etkileyen bir süreçte müdahil olmak bizim geleceğimizdir. Hepimizin önemsediği şey sosyal medya. Biz bu çağın gerekliliklerini doğru şekilde kullanacağız. Ranta dönük bir siyaset yapılıyor. İmar affı dediler, doğru düzgün yapamadılar.  Aydınlığın, karanlığa galip geldiği, hak, hukuk adalet diyebileceğimiz bir Bursa mümkün” diye konuştu.

“Örgüte Özür Borcu Olanlar Ağızlarına Başarı Kelimesini Almamalı!”

Kongrede son olarak kürsüye Güner Aklan çıktı. Aklan, “Bir genel seçim geçirdik milletvekili sayımız yükselirken bizim sayımız yine 5 olarak kaldı. Peki, yerel seçimlerde bir başarı var mı? Bazı arkadaşlarım başarılı olduk diyor. Bence biz bu kadar yaklaştığımız, ülke şartlarında, Ankara’yı, İstanbul’u ve 9 büyükşehiri kazanmışken Bursa’da neden kazanamadık bunu düşünmeliyiz. Kendi içimizde bu seçime yeteri kadar hazırlanamadık, başka işlerle uğraştık. Başarısızlık üzerinden siyaset üretmek doğru değil, adaylar önümüzdeki süreçlerde neler yapacağını anlatmalı ancak geçmişten de ders almazsak eleştiri kültürünü bırakmış oluruz, demokrasilerin temelindeki en önemli unsur budur. Mevcut yönetimimiz seçimi kaybetti, öz eleştiri yaparak özür dilemek zorundayız bu özürü dilemezseniz bu örgüt sizi affetmez, üstelik tüm bunlara rağmen başarılıyım diye değerlendirme yapamazsınız. Dışarıda başarı yokken içeride de başarılı olamadık, seçimler kaybettik ama aynı zamanda bu yönetimin 2 senede bize sunduğu hiçbir proje yok. Kadına şiddetin önüne geçecek proje yok, gençlerin uyuşturucu sorunuyla ilgili proje yok, sadece basın açıklamaları var. Bunu kabul etmek zorundayız, herhangi bir projesi olmayan tek projesi kendisi olan bir il yönetimi vardı ve başarısız oldu. CHP her kongre sonrasında kırılmalar yaşıyor, bu kongrede de olacak, hepimiz çarşaf liste istiyoruz dedik bugün ne oldu, blok listeyle seçime gidiyoruz. Burada da samimiyetsiz olduğumuz ortaya çıktı” şeklinde konuştu. Aklan, kongre sürecinde taraf olan milletvekilleriyle belediye başkanlarını eleştirdi.

Kazanan İsmet Karaca’nın İl Yönetim Kurulu Listesi: Akbaş Önsoy Özlem, Akbayrak E.Ecem, Arda Önal, Asa Cevat, Aslan Orhan, Aydıngün Erman, Bilici Berna Hacer, Bora Erol, Çelik Kazım, Durmaz Hacer,  Durmuş Filiz, Durul H.Erhan, Esenkan A.Şebnem, Güneş Baran, Hoş Yağmur, Karabulut S.Erkan, Karan Erman Seven, Keser İnan, Keskin Özden, Korkut Cahit, Orhan Yaşar, Özdemir Ahmet, Özkan Turgut, Öztopaloğlu Dursun, Öztürk Cihan, Öztürk Murat, Serhatlı Ahmet, Temel Selçuk, Yılmaz Metin, Yüzgül Mehmet

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?