Daha Yeşil Bursa Mümkün mü?

Daha Yeşil Bursa Mümkün mü?

Yeniden Yeşil Bursa mümkün mü? Bursa’nın griye dönen renginin tekrar yeşile çevrilmesi adına çalışmalar sürüyor. Belediyeler ve konunun uzmanları el ele vererek, Bursa’nın yeniden Yeşil Bursa olması için çaba sarf ediyor ve yeni projeler üzerinde yoğunlaşıyor. Peki, Bursa yeniden yeşil kimliğini kazanabilir mi? Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü, “30 metrekareye bir ağaç dikilmek suretiyle gelecek nesillere bırakılacak daha yeşil bir Bursa’nın temeli şimdiden atılmakta” dedi.
 
Peyzaj Mimarları Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Necla Özkaplan Yörüklü’yle, odanın çalışmalarını konuşan ve ona yeniden “Yeşil Bursa olabilir miyiz, kentimizin daha yeşil olması için neler yapmalıyız?” sorularını yönelten Bursada Bugün İnternet Sitesinin sorularını cevapladı.
 
“DEVRİM YAPTIK”
 
“Peyzaj Mimarları Bursa Şube olarak, meslek alanımızla ilgili faaliyetlerimizi sürdürüyoruz, çok önemli çalışmalara, özellikle kamusal alandaki çalışmalara imza attık” diyen Yörüklü, çalışmalarını şöyle anlattı: “Çalışmalarımızın en önemlisi bir kentin yeşil olabilmesi ve yeşil olmasının sürdürülebilirliğine katkı sağlamak için bir ağaç daha dikmek, kanunlarda da zorunluluk getirilmiş olan peyzaj projelerinin yapılması devrimini sağladık, ben buna devrim diyorum çünkü her ne kadar imar kanunlarında yazsa da bugüne kadar uygulaması yapılmayan bir madde olarak kalmıştı. Şu anda Bursa’da ruhsat alan her bina için, peyzaj projesi istenmekte. 30 metrekareye de bir ağaç dikilmek suretiyle de gelecek nesillere bırakılacak daha yeşil bir Bursa’nın temeli şimdiden atılmakta. Biz bunu belediye başkanlarıyla iletişime geçerek, peyzajın ne kadar önemli olduğunu, kente ne kadar değer katacağını anlatmak suretiyle yendik.”
 
Yörüklü, “Oda olarak görevimiz; kamusal denetimleri sürdürmek ve yapılan gerek bireysel projeleri, gerekse kamusal projeleri denetleyerek ya da bunların halka yararlılığı üzerindeki raporlarımızı yetkililere sunarak çalışmalarımızı sürdürmek. Tüm dünyada kentlerin daha yeşil, peyzaj mimarlığı anlamında çevre dostu, ekolojik anlamda sürdürülebilir kentler olması içinde gereklilikleri yapmaya ve takip etmeye çalışıyoruz” dedi.
 
“BİZİ DUYAN KULAKLARA, GÖREN GÖZLERE, ANLAYAN KAFALARA İHTİYACIMIZ VAR”
 
“Biz özellikle, bu dönem için belediye yöneticileriyle yaptığımız diyaloglarda ve yaptıkları çalışmalarla yakından ilgileniyoruz, bunun önemli olduğunu düşünüyoruz çünkü bizim bizi duyan kulaklara, bizi gören gözlere ve ne demek istediğimizi anlayan kafalara ihtiyacımız var. Eğer kenti yönetenler, bizim ne yapmak istediğimizi anlarlarsa birlikte daha yeşil bir Bursa’ya adım atmış oluruz ve biz bu yüzden geçmişte de yapılan yanlışları ifade etmekten çekinmiyoruz çünkü bu kentin sakini değil sahibiyiz” ifadelerini kullandı.
 
“Halkın her bireyinin bu kentte nefes anlatmaya bu kenti yaşamaya hakkı var” vurgusunu yapan Yörüklü, “Yetkililere ilettiğimiz her konuda geri dönüş alıyoruz, eleştiri yapmaktan çekinmiyorsak teşekkür etmekten de çekinmemeliyiz bu yüzden bu noktada Alinur Aktaş’a teşekkürlerimi iletiyorum. Bizim tespit ettiğimiz iki noktada yıkım yaptı birincisi mevcut santral garajdaki beton çiçek uygulamaları ikincisi ise Altıparmak’ta bulunan yapay şelale ve peyzaj uygulamaları. Bu tarihe geçecek bir kara lekeydi ve bunu kaldırmak suretiyle bir yanlışı hem deklare etti hem de gelecek için olumlu adım attı” dedi.
 
KENTİ NASIL DAHA YEŞİL YAPABİLİRİZ?
 
Yeşil bir kentte yaşamak, nefes almak istiyorsak neler yapmamız gerek sorusunu da yanıtlayan Necla Özkaplan Yörüklü, “Daha fazla yeşil düşünmemiz gerek, doğal olanı nasıl korurum, ekolojik dengeyi nasıl sağlarım sorularına cevap bulmalıyız, yani hem hayvanlar, hem bitkiler, hem insanlar uyum içinde yaşayacak, toplu ulaşımı cazip hale getirecek yöntemler uygulanacak, yenilenebilir enerji kaynaklarını gündemde tutmak gerek, peyzaj alt yapısını güçlü kılmak gerek yani yukardan yağmur yağacak, altta gelişi güzel su alanlarına gitmeyecek bu yağmurlar; yeşil alt yapıyla daha geçirgen yüzeyler oluşturulacak, bu asfalt merakından vazgeçilecek, olması gerekenlerin yanı sıra, su yüzeylerini toprak altına, gerçek gitmesi gereken yerlere suları ulaştıracağız. Böylece doğada bir dolaşım olacak, bu dolaşımı bozduk şimdi tamir edeceğiz” açıklamasını yaptı.
 
Küçük değişimlerin büyük farkların başlangıcı olduğunu belirten Yörüklü, “Daha kaliteli kamusal alanlar oluşturulması gerekiyor, bu kaliteli kamusal alanlardaki kastımız şu, örneğin: 500-600 metrekare yeri park diye çevirip, park diye görmeyeceğiz, bundan sonra o gibi yerlerde ‘topluluk bahçesi’ dediğimiz; aslında bireysel, insanların bir şeyler yetiştirdiği alanlar olmalı. Oralarda bunlara özendirip, gıda güvenliği, gıda nasıl yetişiyor bunların bilgisini vereceğiz, yani bilinçli topluma tohum ekeceğiz. En az 20 dönüm alandan 200-300 dönüm alanlara gideceğiz daha sonra New York’ta bulunan Manhattan caddesindeki, Seattle Park gibi 2 milyon metrekarelere talibiz, böyle alanlarda peyzaj alanları istiyoruz” dedi.
 
Yörüklü bu kaliteli kamusal alanlarda yapılaması gereken aktiviteleri ise şöyle sıraladı: “Bisiklete bineceksin, doğa sporları yapacaksın, orada sosyal buluşmalar sağlayacaksın, kent için sanatsal aktivitelerde bulunacaksın, kendin için kültürel etkinliklere katılacaksın, önemli buluşma noktaları haline gelecek.”
 
“YAŞANACAK YARINLAR İÇİN, PEYZAJ MİMARLARI GÖREVE HAZIR!”
 
“Önce yeşil düşünecek, sonra yeşil bakacağız” diyen Necla Özkaplan Yörüklü, “Sanayimiz gelişsin tabii ki biz buna ‘hayır’ demiyoruz. Bir sanayi alanına piknik alanı gibi gidilebilsin, o alanlar cazibe alanları olabilsin. Dolayısıyla üstü yeşil, altı yeşil düşüneceğiz, su kullanımını düzenli yapacağız, su kaynaklarını tüketmeyeceğiz, enerji kaynaklarını yenilenebilir düşüneceğiz, bunlar için bizim hazırlamış olduğumuz manifestolar var” ifadelerini kullandı.
 
Kenti yönetenlere seslenen Yörüklü, “Bizim istemez bir yapımız yok, biz sizlerle birlikte kenti yönetmeye talibiz. Biz birlikte nefes alıyoruz, siz bir gün bu kenti yönetmeyeceksiniz, bizimle birlikte yaşayan olacaksınız, o zaman birlikte güleceğiz, birlikte nefes alacağız ve size teşekkür edeceğiz. Sizin sorumluluğunuz bu kenti halkla birlikte yönetmektir, halkın yararına olacak her şeye bizler imzamızı atmaya hazırız. Yaşanacak yarınlar için, biz peyzaj mimarları olarak her zaman her projede görev almaya hazırız” dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?