YKKED; “Süleyman’ları Unutturmayacağız!”

YKKED; “Süleyman’ları Unutturmayacağız!”

“İşçi Sınıfının Süleyman’ı unutmadılar.” Yeni Kuşak Köy Enstitülüleri Derneği Bursa Şubesi Başkanlığı tarafından düzenlenen anma törenine, dernek üyelerinin yanı sıra önceki dönem CHP Bursa Milletvekili Kemal Demirel, muhtarlar, STK temsilcileri, emekli öğretmenlerde katıldı. Nilüfer Dernekler Yerleşkesinde, Dernek Başkanı Jülide Akköprü’nün açılış konuşması ile başlayan etkinlik dernek üyesi Rahmi Dede; efsane sendikacı Kemal Türker’in koyduğu lakapla “İşçi Sınıfının Süleyman’ı TÖS kurucusu olan, Köy Enstitülerinin 80’ci kuruluş yıldönümünde örgütçü öğretmen Süleyman Üstün’ü” anlattı. Süleyman Üstün’ün hayatının anlatıldığı belgeselinde izleyicilerle buluşmasından sonra etkinlik için gelenlere Köy Enstitüleri hakkında geniş kapsamlı bilgiler verildi.

Süleyman Üstün Kimdir?

Kemal Türkler’in deyimi ile “İşçi Sınıfının Süleyman’ı…” Süleyman Üstün Hoca 1 Mayıs’lar da Beşiktaş Barbaros’tan Taksim’e yürüyen kitleler ilk önce Maden-İş Genel Merkezi’nden Süleyman Hoca’nın coşkulu sesini duyardı. 18 yaşında Kepirtepe Köy Enstitüsü’nü bitirip Trakya köylerinde çalışmaya başlayan Süleyman Hoca, çalıştığı her köyde emekçilerin yaşamına “dokunan” katkılar yapmıştır. Kahvehanelerinde kitap okunan, klasik müzik çalan, ziraat ve hayvancılıkta modern yöntemler uygulanan köyler. 1960’lı yılların ortalarında İstanbul’da Türkiye Öğretmenler Sendikası (TÖS) yöneticisidir. İşçi sınıfı ile temas ve “işçi eğitimciliği” ne bu yıllarda Lastik-İş’te başlar. 1965 yılı Genel Seçimlerinde Türkiye İşçi Partisi, Tekirdağ adayı olarak çalışma yürütür. Seçim kazanılır fakat Parti; Kemal Nebiler’in vekil olmasını ister.

12 Mart’ta gözaltına alınanlar arasındadır, işkence görür. 1 Mayıs’lar da Beşiktaş Barbaros’tan Taksim’e yürüyen kitleler ilk önce Maden-İş Genel Merkezi’nden Süleyman Hoca’nın coşkulu sesini duyardı. 1979 senato seçimlerinde TKP adayı B. Beria Önger için Sultanahmet’te düzenlene mitingde;  “…. İnsanlar insanlar bugün ne kadar güzelsiniz…” diye konuşmaya başlayan ve alandaki 30 bin kişinin yüreğini avucunun içine alan o ses de; Süleyman Hocadır. Zorunlu göç yaşadığı Berlin’de inançlarından ve örgütlü yaşamdan asla ödün vermedi, Berlin Türkiyeliler Merkezi Başkanıydı.  Ülkeye döndüğünde metal işçilerinin “sendikal birliğinden yana” net tavır aldı. Süleyman Hoca, kişiliği, eğitim teknikleri, fıkraları ve yaşamını adadığı eşitlik ve özgürlük mücadelesi ile unutulmayacak bir işçi eğitimcisidir. Atatürk aşığı Süleyman Üstün 19 Mayıs 2007’de hayata gözlerini yumdu.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?