Artık Gençlerin Hayalleri Kirlenmesin!

Artık Gençlerin Hayalleri Kirlenmesin!

“Zübeyde Anne ve Gazi; Bursa’ya Evlatları İçin Geliyor…” başlığı ile ilk kez gazetemiz aracılığı ile tanıtmıştık, Uluslararası Sinemacılar Derneği Başkanı Selami Yanık’ı bu sütunlardan. Cumhuriyet’in 96’cı yılında 29 Ekim’de Bursa’da gerçekleştirilen “Ben Hep Vardım” isimli tiyatronun yapımcılığını üstlenerek çok büyük bir sosyal sorumluluk projesine imza atan Yanık; Kuzey Makedonya’nın tek Türk Beldesi olan Jupa’da ileride yapılacak olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk Eğitim Kampüsünün kazanılmasın da bayraktarlığını yaparak Bursa hafızasında hak ettiği yerini aldı. Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteği ile Teyyare Kültür Merkezinde sahne alan, Zübeyde Hanım ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Mücadelesinin en kritik 5 yılını anlatan prodüksiyon ulusal basına da taşınarak taktir toplamıştı. Yanık bu gelişmelerin ışığında yeni projelere de start verdi. Sosyal Projeleri arasında zaman buldukça da amatör sanatçıların yurt genelinde karşılaştıkları sıkıntıları rapor haline getirdiklerinin altını çizen Yanık; “Son zamanlarda arkadaşlarımızın yaşadığı bazı istenmeyen durumlar, sektör üzerinde güven bunalımına neden olmaktadır.” İfadeleriyle yaklaşmakta olan tehlikeye işaret etti.

Merdiven Altı Figüranlık İle Para Çarpıyorlar…

Herkesin içinde bir sanat aşkı olduğunu dile getiren Selami Yanık; “Herkesin içinde gizli saklı kalmış bir doğal yetenek mutlaka vardır. Kimisinin sesi güzeldir ama fark etmesi yılları bulur, kimisinin iyi rol yeteneği vardır üçüncü bir göz bulur çıkartır, kimisinin el becerisi daha iyidir onun içinde yetenek avcısı olan arkadaşlarımız gider vatandaşın içindeki sanatçıyı bulur çıkartır. Bu derneği kurmamızın amacı gerçek yeteneklerin, prodüksiyon şirketleri tarafından mağdur edilmeden, gün ışığına çıkarılması. Son zamanlarda derneğimize gelen bazı ihbarlardan yola çıkarak yurt içinde yaptığımız incelemeler nedeniyle sıkıntı bulgulara ulaştık. Türkiye’de özel kanallar üzerinden sinema ve dizi sektörü gelişti. Türkiye’de sinema sektöründe oyuncu, figüran, modellik ve mankenlik için cast ajansı adı altında merdiven altı firmalar, yüksek ücret karşılığında kayıt alıyor. Bu kayıtlardan çok büyük haksız kazançlar elde ediliyor. Vergi dışı kazanç bu. Kaydını yaptığı oyuncu bir ümitle bir dizide yan rol oynamayı bekliyor. Piyasadan istediğini toplayan şirket ise diyelim ki; 10 oyuncudan kallavi para topladı, sizi şu kanalın falanca dizisinde oynatacaktık 5 bölümde ama istediği reytingi alamadığı için yayından kaldırıldı, mazeretini uydurarak belli bir süre sonra ortadan kayboluyor.” Dedi.

Üniversite Öğrencilerini de Etkiliyor…

Fason olarak kurulan bu şirketlerin daha çok Anadolu şehirlerinde faaliyet yürüttüğünü belirten Yanık; “Çalışma izni ve ruhsatı olmayan bazı cast ajanslarının kayıt parası alıp, sadece göstermelik bir kaç katalog çekerek, gençlerin umutlarını çalıyor.” Dedi. Üniversitelerde ilgili bölümlerde okuyanların bu şekilde önünün kesildiğine dikkati çeken Yanık; “Çoğu ajansın bu işlere uygunluğu, çalışma belgeleri ve ruhsatları yok. Birçoğu kayıt dışı. Bunun önüne geçebilirsek ülke hazinesine 2 milyar liradan fazla bir geliri kazandırmış olacağız. Dernek olarak, yaşanan sıkıntıları raporlaştırdık. Gerekli mercilere de suç duyurusunda bulunduk. Konunun detaylarını başta sorumlu Bakanlıklar ve Cumhurbaşkanımız  sayın Recep Tayyip Erdoğan’a taşıyarak, her şeyin resmi kayıt altına alınması ve gençlerin hayallerini gerçekten gerçekleştirebilmelerini amaçlıyoruz. Hiçbir kimsenin gençlerin hayallerini kirletmesine artık müsaade etmeyeceğiz.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?