Deprem Öldürmez, Tedbirsizlik Öldürür!

Deprem Öldürmez, Tedbirsizlik Öldürür!

Bursa’nın aktif derneği, aylardır beşik gibi sallanan Marmara Bölgesi’nin hareketli fayların üzerinde kurulan Bursa’da “Deprem Gerçeği” semineri düzenledi. Bursa severler Derneği Üyeleri ve vatandaşların katıldığı seminer Ördekli Kültür Merkezinde gerçekleşti. BUSED Başkanı Süleyman Kunduzcu semineri veren eğitmen Kadir Şahin’e teşekkür etti. Kunduzcu; “İnsanoğlu ne zaman sahip olduklarını kaybederse o zaman elindekilerin değerini anlıyor. Bu kimi zaman sağlık, kimi zaman mal, mülk oluyor. Ne yazık ki geçmişten ders almasını da pek bilmiyoruz. 20 sene önce yaşanan ve binlerce insanımızı kaybetmemizle sonuçlanan deprem çok yakın zamanda kendisini tekrar hatırlattı. Yaşanan korku ve endişe nedeniyle biraz kendimize geldik ve bazı sorular sorduk. Acaba depreme hazırlık mıyız, olası bir felakette neler yaparız gibi sorulara cevap aradık. Tabi böyle anlarda ilk başvuru kaynağımız öncelikle internet aracılığıyla araştırma yapmak oluyor. Bilgiye erişimin bu kadar kolay olduğu günümüzde maalesef başka bir sorun ortaya çıkıyor, oda bilgi kirliliği. Bir itfaiyenin ortalama yangına müdahale süresinin 6-7 dakikalar olduğu, ambulansın 5-6 dakikalar içerisinde olay yerine vardığı durumlarda ilk 5 dakika içerisinde yapılan ilk yardım müdahalesinin nasıl hayat kurtardığını bu seminer ile öğrenmeye çalışacağız.” Dedi.

Depreme Hazırlıklı Olun!

Eğitmen Kadir Şahin; “Deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmemiz lazım. İşte o yüzden buradayız.   En son Marmara Denizinde meydana gelen ve İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi illerin etkilendiği 5,8 şiddetinde ki deprem ile unuttuğumuz deprem gerçeği bir kez daha hatırlanmak zorunda olundu. Ne zaman ki büyük, sallantısı herkesçe hissedilir bir deprem oluyor o zaman herkes tarafından deprem gerçeği hatırlanıyor. Deprem öncesinde yapılması gereken iki durum söz konusudur; Deprem öncesi plan yapmak. Deprem öncesi hazırlık konularını gerçekleştirmek. Depreme hazırlıklı olmak için yapmamız gereken ilk şey plan yapmaktır. Depremi iyi tanımak gerekir, deprem nedir, etkileri nelerdir, deprem için nasıl bir hazırlık yapılmalı gibi teorik olarak bilgilenmek en önemlisidir. Hayatın hiç bir alanında mükemmel bir plan yoktur, var olan en iyi plan, öncesinde yapılmış kötü planların revize edilmesiyle elde edilmiştir. Bu yüzden deprem, insanların önceden kestirebileceği bir afet olmadığı için, hazırlık konusunda yapılabilecek en iyi planı yapmaya gayret göstermek en iyi adım olacaktır.” Dedi.

Riskleri Göze Alın…

Şahin; “Peki Deprem için hazırlık planı nasıl olmalıdır? Planımızı iki aşamadan oluşturabiliriz. Riskleri ve tehlikeleri saptamak. Deprem sırasında ve sonrasında ne gibi zararlar görebiliriz bu soruyu sormalı ve cevapları almalıyız. Binanın çökmesi, hasar görmesi neticesinde zarar görebilme durumlarımız. Ev içerisinde sallanma nedeniyle, devrilme, yıkılma sonrası zarar görme. Deprem nedeniyle, altyapı (su, doğalgaz, elektrik,) sorunları, telekonümikasyon sorunları nedeniyle zarar görme. Deprem sonrasında yaralanmanın doğuracağı riskler olarak gruplandırabilir ve riskleri tespit etmek daha kolay olacaktır.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?