Erken Seçim Masalına İnanmayın!

Erken Seçim Masalına İnanmayın!

MHP’li Mustafa Engin Kargılı: “Bakmayın suların bulandığı söylentilere seçimler 2023’de!”  Milliyetçi Hareket Partisi Parti Yıldırım ve Bursa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Grup Sözcüsü Mustafa Engin Kargılı son siyasi gelişmeleri değerlendirerek genelde ve yerelde erken seçim beklemediklerini açıklayarak Bursa yerel gündemini değerlendirdi.

Belediyelerin borç yükü azaltılmalı!

Kargılı; “ Ulusal gündeme baktığınızda yeni partilerin kurulacağı pompalanarak kamuoyunda baskın bir erken seçim havası yaratılarak ekonomik değerler manüpile ediliyor. Bugün ülkenin ekonomik şartları ortadadır. Bununla bağlantılı olarak da belediyelerimizin ekonomik yapısı da Bursalıların gözü önünde. Birçok belediyemiz borç stoku altında yatırım yapamaz hale geldi. Tek doğru, üzerinde hemfikir olduğumuz düşünce Ankara tarafından planlanan yatırımlar için tam destek alabilmek. Bunun için iktidar mensubu olan siyasiler ve iktidar üyesi belediyeler kaynak bulmak için büyük bir çaba sarf ediyor. 17 ilçenin Büyükşehir’e hizmet yönüyle bağlanması da haliyle Büyükşehir Belediyesinde ek yükleri de beraberinde getirdi. Büyükşehir yasası ile irili ufaklı 12 ilçemizden 500 civarı köyümüz mahalleye dönüşerek Tüzel kişilikleri Büyükşehir’e geçti. Büyükşehir Belediyemizin imkanları kabul edilmeli ki, İl Özel İdaresinden daha geniş ve maddi imkanları daha fazla. 30 Mart 2014 tarihi itibari ile bu geçiş gerçekleşmiş oldu, şu da bir gerçek ki 50-60 yıldır doğru düzgün hizmet alamayan bu köyler  5 yılda hizmete kavuştu. Her ne kadar bazı kesimler mahalleye dönüşlerden rahatsız olup, buralar için ‘’soyuldular’’ söylemin de bulunsalar da gerçek böyle değil. Emlak vergileri, su faturaları gibi 32 kalemde Şehir merkezinde oturanlara nazaran daha uygun ödeme yapıyorlardı. Büyükşehir Belediyemizin 5 Milyar liraya varan borcunun % 60 a yakın kısmı buralara yapılan asfaltlama, su şebeke yatırımların dan kaynaklanıyor.” Dedi.

Emsal artışı yanlış anlaşıldı!

Kargılı, Bursa’nın biran önce Kentsel Dönüşüme geçmesi gerektiğini belirterek; “Geçtiğimiz dönem de Kentsel dönüşüm deki 0.50 emsal birçok müteahhit tarafından yanlış anlaşıldı. Emsal artışı 0.50 değil 1.00,1.25,1.50 hatta 5.00’lere varan oranlara kadar yükseltilerek, özellikle Nilüfer bölgemiz İnşaat mezarlığına döndü. Burada rant amacı güden çevreler Bursa’nın 40 belki de 50 yılını gasp ettiler. Kentsel dönüşüm ile ilgili yapılaşma da hem müteahhit, hem toprak sahibi, hem de belediyeleri memnun edip her kesimin kazanç sağlamasını beklemek doğru bir yaklaşım değil. Ev sahibi yeni evine kavuşurken para vermek istemiyor, müteahhit ise ev sahibinden üstüne neredeyse 1 daire parası istiyor, Belediye de daire fiyatının an az % 20 oranında harç parası almak istiyor. Kentsel dönüşümün durmasının en baş nedeni,arsız ve vahşi bir yapılaşma içgüdümüz. Akademik Odaların peş peşe açtığı davalar Kentsel Dönüşümü durdurdu. Şimdi yatay mimari ile yapılan yanlıştan geri dönülmek isteniyor. Oysa ki şehri dolaşın, Doğanbey gerçeği diyoruz, ama her yer nerede ise Doğanbey olmuş. Bir de dönüşüm nedeni ile yaklaşık 20 bin vatandaşımız mağdur. Bildiğim kadarı ile şimdi Bakanlık ile eşgüdümlü olarak bir planlama yürütülüyor. Önümüzdeki yıl herkesin mağduriyetini giderecek bir sonuç çıkacağını düşünüyoruz. Tüm tarafların bir araya geleceği bir kurul ile bu sorunlar minimum seviyeye çekilerek Bursa’yı rahatlatabilecektir.” Dedi.

 Turizm potansiyeli değerlendirilmeli!

Kargılı, Turizmin önemine işaret ederek; “Osmanlı’nın kalbi Bursa, turizmden yeterince faydalanamıyor. Dağ burada, deniz burada sahillerimiz var, kültür burada ama yeterince turizm yatırımı yapılmamış. Bursa’nın dünyaca ünlü markaları var. Bu firmalar Bursa‘nın tanıtımı noktasında elini taşın altına koymaları gerekir. Büyükşehir öncülüğünde bu markalar bir araya gelerek gerek ulusal gerekse uluslararası alanda çalışmalar yapmalıdır. Türkiye’nin ikinci en büyük ekonomisi olan Bursa’nın demiryolu ve havayolu öncelikle aktif olmalı. Limanlarımızı da daha aktif hale getirmeliyiz. Yeraltında gün yüzüne çıkmayı bekleyen bin civarında, 3000 yıllık geçmişi olan tarihi miraslar var. Bunları Bakanlık desteği ile gün yüzüne çıkarmalıyız. Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizin gücü buna yetmeyebilir. Bursa’nın 4 farklı bölgesinde yaşam tarzları ve kültürleri değişken vatandaşlarımız yaşıyor. Türkiye’nin 81 vilayetinden başka, Kafkas, Balkan ve Yakın Ortadoğu’dan gelen insanların oluşturduğu kültürel bir mozayiğimiz var. Bu gerçeği de dikkate alarak İlçe belediyelerimizin Kültürel gezilerine destek verilmeli.” Dedi.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?